piątek, 21 czerwca 2019

Pieczenie chleba na drożdżach

Do zupy, do kanapek, na tosty. Bardzo smakuje dzieciom. Można go również piec w maszynie do chleba, ale jego konsystencja będzie dość zbita (próbowałam). Polecam, jest pyszny :-).


Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?


Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Ten chleb pełnoziarnisty na drożdżach jest naprawdę prosty i szybki do wykonania. Ich pieczenie to również świetna zabawa. Kilka wskazówek, jak zrobić idealny chleb na drożdżach.


Do upieczenia chleba potrzeba nam tylko mąki, wody, drożdży i soli. Po pierwsze i najważniejsze, chleby pieczone na drożdżach nie wymagają dodawania horrendalnych ilości drożdży. Takie chleby tylko tracą na smaku. Na 6g mąki wystarczające jest g drożdży.


Pieczenie chleba na drożdżach

Ponadto możesz użyć pełnej palety dodatków, których – ze względu na koszty – nie dodaje się do „seryjnego” pieczywa. Poniższy przepis zawiera kompletny sposób przygotowania chleba na drożdżach. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący.


Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Pieczywo drożdżowe nie musi być nudne, to pieczone w domu jest smaczniejsze niż sklepowe. Pokazuje jak krok po kroku zrobić dobre pieczywo na drożdżach, dzięki tym przepisom zrobicie smaczne bułeczki oraz drożdżową bagietkę.


Pieczenie chleba na drożdżach

Z drugiej strony niekoniecznie mam ochotę na zagracanie kuchni automatem do pieczenia chelba – duże to, trzeba czyścić, rozkładać, składać, czekać całą noc na wyrośnięcie i upieczenie chleba… Próbowałem już robić chleb w domu, ale skończyło się to dość poważnym poparzeniem dłoni i zapał „nieco” mi przeszedł. Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ewa w kuchni.


Dodane przez Molew: Tylko o kuchni. Dla mnie ta skorupa to pyszna, chrupiąca skórka. Wracając jednak do pytania: gdy upieczony chleb ostygnie, wystarczy włożyć go do foliowego woreczka i do chlebaka - na drugi dzień skórka będzie miękka.


Prosty przepis na pyszne białe pieczywo. Podwójne wyrastanie poprawia strukturę i smak chleba. Składniki: Mąka pszenna 5- kg Oliwa z oliwek -1-2. Chleb pszenny wykonany na drożdżach.


Pyszny chleb orkiszowy na drożdżach. Przepis na chleb orkiszowy jest prosty i szybki, a sam chleb jest pyszny i długo świeży. Warto poświęcić chwilkę na upieczenie chleba. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami, zapisz się na newsletter lub dołącz do fanów.


Pieczenie chleba na drożdżach

Kształtowanie chleba jest możliwe także przy tych pieczonych jedynie na drożdżach. Aby ciasto się nie „rozlało” i nie popękało, najlepiej do tego wykorzystać wiklinowy koszyk. Więcej na ten temat możecie przeczytać we wpisie teoretycznym.


Nie wiem czy źle ustawiam programy, czy to inna przyczyna. Używam mąki żytniej do wypieku chleba domowego MelVita. Pieczenie chleba wymaga poświęcenia czasu i uwagi.


Proszę o pomoc i ewentualne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty