środa, 19 czerwca 2019

Spaghetti z cukinii

Spaghetti z cukinii (oraz innych warzyw) to już trochę stara piosenka, ale wciąż jara. Ponieważ mam na bakier z pszenicą i staram się jej unikać, czasem robię sobie takie zamienniki. Zwłaszcza, że to danie przygotowuje się dziesięć minut. W ostatnich miesiącach kupiłam spiralną krajalnicę do warzyw. Przyznam się, że czaiłam się na krajalnicę od jakiegoś czasu, jak mi zapał na surowe jedzenie wzrastał.


Gdy spadał, zapominałam o maszynce.

Danie bezglutenowe, którego głównym bohaterem jest spaghetti zrobione z cukinii. Wszystko przygotowuję na jednej patelni, najpierw podsmażam cebulkę i boczek, później dodaję makaron z cukinii, a na koniec zalewam śmietanką i zagotowuję. Od dawna robię spaghetti z cukinii na miękko (jak makaron) i zdecydowanie muszę zdementować, że ciapa i ze sok — wręcz przeciwnie – po takim czasie sok zupełnie wyparowuje… To oczywiste przecież, nie muszę chyba tego nikomu, kto umie gotować, tłumaczyć. Z pewnością nie można orzec, ze cukinia powinna być taka a taka.


Można stworzyć placki z cukinii, ketchup z cukinii, a nawet pasztet z cukinii! Podpowiadamy przepis na spaghetti z cukinii z mięsem oraz w wersji wegańskiej. Kawałki filetów dorsza smażone w aromatycznych przyprawach, a następnie chwilę gotowane w sosie śmietankowym z dodatkiem szczypiorku.


Wszystko podane na spaghetti z cukinii (które na pewno wiecie już jak robić, bo nie pierwszy raz pojawia się na Kwestii Smaku ;-) Taki warzywne spaghetti jest naprawdę pyszne i idealne gdy mamy ochotę na lżejszy makaron.

Surowe spaghetti z cukinii to świetny pomysł na lekki, bezglutenowy lunch lub sycącą sałatkę – oprócz świeżych warzyw znajdują się w nim orzechy oraz oliwa z oliwek, dzięki czemu ten niepozorny posiłek naprawdę daje sporo energii. Do przygotowania spaghetti z tego przepisu nie wykorzystasz nawet odrobiny makaronu – to danie składa się praktycznie z samych warzyw. Makaron zastępują tu cienkie, długie paski wycięte z surowej cukinii oraz marchewki. Warzywne wstążki zestawiłam ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi.


A całą kompozycję zwieńczyłam startym parmezanem. Sam szpinak może być dość mdły w smaku, dlatego trzeba zapewnić mu odpowiednie towarzystwo. Dieta wegetariańska jest pełna ciekawych sposobów na wykorzystanie warzyw. Pocięte w długie paski marchewka i cukinia doskonale wyglądają zmieszane z makaronem. Jednym z nich jest przygotowanie ich w formie spaghetti.


Są też delikatne w smaku i pasują do wielu różnych dodatków. Można wykorzystać surową cukinię pokrojoną w spiralizerze lub dodać ją do sosu na ostatnią minutę gotowania na patelni. Smakuje genialnie i sprawdza się idealnie kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie obiadu, lecz chcemy się uwinąć raz dwa. Z cukinii przygotowujemy makaron, który łatwo formujemy za pomocą najzwyklejszej obieraczki do warzyw. Z kolei łososia należy wcześniej zamarynować, aby był naprawdę soczysty oraz.


Przygotowanie dania spaghetti z cukinii w sosie pomidorowym. Umyte i osuszone cukinie pokrój na spaghetti. Najłatwiej możesz to zrobić za pomocą temperówki do warzyw.

Cukinie gotuj na parze 4-minut. Zaczynamy od przygotowania spaghetti z cukinii za pomocą specjalnej maszynki bądź przy pomocy obieraczki do warzyw. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy przez chwilę drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy przekrojone w połówki pomidorki oraz nasz makaron.


Do jego przygotowania potrzebna jest tak zwana temperówka do warzyw lub spiralizer. Kupicie go w każdym większym markecie, ja używam elektrycznego. Pomysł na lekki makaron z wykorzystaniem cukinii.


Dzisiaj przedstawiam Wam wersję tego makaronu z dodatkiem pesto z bazylii. Jeśli nie macie w domu pesto, możecie podać taki makaron np. Makaron z cukinii z duszonym na oliwie czosnkiem to równie proste danie, co spaghetti aglio e oglio i – wierzcie mi na słowo – podobnie pyszne, co tradycyjna, mączna pasta. Tyle że zamiast dwustu kalorii na porcję – ma kilkanaście. Nie ciąży na żołądku w formie zabójczej, węglowodanowej kuli, choć syci jak ta lala.


Jak zrobić nitki lub wstążki z warzyw takich jak cukinia lub marchew? Który gadżet sprawdza się najlepiej: temperówka, obieraczka czy spiralizer? I czy ma znaczenie marka (Victorinox, Microplane) czy równie dobrze do sporadycznego używania nada się przydaś z Lidla? Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Czeresniowa Kuchnia. To danie przygotowuję już od jakiegoś czasu, ale dopiero dziś doczekało się publikacji.


Chcę się z Wami podzielić tym przepisem, bo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty