Dotąd piekłam chleb w piekarniku z termoobiegiem - 1stopni, minut. Co potrzebuję zmienić w procedurze pieczenia? Termoobieg nie zawsze się sprawdza. Wydaje mi się, że dobrze jest piec z termoobiegiem ciasta wielowarstwowe, przekładane, wysokie, itd. W niektórych przypadkach, np.
Tak przynajmniej dzieje się w moim piekarniku. Powoduje, że babeczki rosną nierównomiernie. Niektórzy uważają, że to wręcz przeżycie egzystencjalne. Pieczenie chleba to coś więcej niż tylko zajęcie kulinarne.
Podpowiadamy, jak samodzielnie upiec wspaniały, chrupiący chleb. Jeśli mogę coś dodać od siebie, to ciasta, które nie powinny zbyt rosnąć, w piekarniku elektrycznym zawsze ustawiam na grzałkę góra dół. Doskonale sprawdza się to w przypadku serników,tart i ciastek.
Zapach świeżego bochenka, po wyjęciu go z pieca, przyciąga wszystkich domowników. Resztę zawsze piekę z termoobiegiem, bo jakoś łatwiej mi jest go wyczuć. Po wsunięciu go powinno się wygenerować parę w piekarniku – sprawa w domowych warunkach niełatwa. Można pod blachę z chlebem wsunąć drugą blachę i po wsunięciu chleba wlać na tą dolną małą filiżankę wody (uwaga na palce!), można też spryskiwaczem (takim jak do prasowania) rozpylić trochę wody w piekarniku (ale nie bezpośrednio na chleb). Zdaję sobie sprawę, że tak czy siak muszę wypróbować, jak ten piekarnik hula, niemniej będę wdzięczna za podpowiedzi.
Jeśli pieczecie bez termoobiegu musicie dostosować temperaturę pieczenia do warunków waszego piekarnika. Wtedy całkowity czas pieczenia chleba będzie wynosił ok - minut. Dokarm zakwas, zrób ciasto tylko z mąki żytniej, nie wyrabiaj, lecz tylko solidnie wymieszaj (wskazówka z odrywaniem się wyrobionego ciasta od rąk jest wg mnie dobra w przypadku pieczenia ciast z mąki pszennej o niskim typie, a nie chleba z mąki żytniej), odstaw do wyrośnięcia na godz.
Niestety zaden producent maszyn nie przewidzial programu do pieczenia chleba na zakwasie. Temperatura początkowa piekarnika 2C. I pewnie nie jest to możliwe, ponieważ czas wyrastania takich chlebów bywa rózny i wlasciwie nieprzewidywalny.
Jeżeli komuś się moja rada przyda, to będę zadowolony. Dlatego tez, lepiej się sprawdza wyrabianie chlebów w maszynie, pieczenie zaś w piekarniku. Z moich obserwacji w młodzieńczych latach wynika że pieczenie chleba to nie jest wiedza tajemna lecz wyczucie i odrobina doświadczenia.
Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Chleb był pieczony w piekarniku elektrycznym, z termoobiegiem, nie naparowany. Całą noc był na kratce, potem trafił do metalowego chlebaka. Moje pytania: Ktoś wie co to jest? Piekłam w 2stopniach w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem.
W dodatku ciasto opadło i pół formy pod spieczona skórką było puste. Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki. W pieczeniu chleba bardzo ważna jest temperatura wypieku.
Ja swoje chleby piekę w zwykłym piekarniku, chociaż marzy mi się piec chlebowy. Ale póki co piekarnik sprawdza się świetnie. Witam, zrobiłam chleb wg przepisu na mące żytniej z dodatkiem płatków owsianych i zmielonych orzechów włoskich. Przepisy, które Wam podaję, staram się dopracować jak najlepiej, również jeśli chodzi o czas czy temperaturę pieczenia.
Ciasto bez pieczenie z wafelkami. Co więcej może przynosić nam radość gdy okaże się że taki chleb jest smaczny i bardzo dobry. Wafelki Prince polo sprawiają że ciasto nie tylko jest pyszne ale również ładnie wygląda. Pomysły dla: pieczenie chleba termoobieg.
Niezliczone pomysły na aranżacje wnętrz i design w świetnym stylu - w każdym produkcie i każdym detalu. Portal dla osób ceniących sobie niebanalny wystrój wnętrz w domu oraz w miejscu pracy. Przejrzyj najlepsze projekty wnętrz, zobacz jak można się urządzić.
Trzeba przy tym zaznaczyć, że między dwoma funkcjami istnieje różnica około 20°C. Oznacza to, że 180°C w piekarniku statycznym odpowiada 160°C w piekarniku z termoobiegiem. Wobec tego, termoobieg umożliwia szybsze, jednolite pieczenie, a także większą wilgotność potraw. Dodane przez errata w: Tylko o kuchni. Witam serdecznie mam pytanko dotyczace przygotowywania potraw z tzw.
Co ciekawe, pęknięcie to powstało nie gdzieś z tyłu czy z boku, lecz z przodu czyli przy drzwiach piekarnika (typowe dla mojego sprzętu). Podejrzewam, że tam panuje niższa temperatura niż z tyłu i skórka nie twardnieje tu tak szybko, czyli może łatwiej pęknąć. I jeszcze jedna ważna rzecz, a mianowicie czas wypieku.
Miałam tak samo, jakieś msc temu wymieniłam cały sprzęt w kuchni. Po jakimś czasie przestałam sugerować się tym co napisane jest w instrukcji i na własną rękę przestawiałam opcje pieczenia w zależności od potraw i sprawdziło się. Mój nowy elektryczny piekarnik niestety szalał i nie mogłam dojść z nim do ładu albo przypalał od góry albo nie dopiekał z dołu. Na pewno przyda się to tym z Was, którzy dopiero zaczynają pieczenie i gotowanie, a wszystkich zapraszam też do zostawiania swoich rad.
Poradnik o pieczeniu ciast, z Waszych komentarzy wiem, że miewacie problemy z ustawieniami piekarnika, więc ja dzisiaj podpowiadam, co zrobić, gdy ciasto opada, gdy pojawia się zakalec i jak piec ciasta, by były idealne. Stwórzmy fajny, duży poradnik. Po prostu podwoiłem proporcje dla chleba polskiego, pozostawiłem go w naoliwionej misce do wyrośnięcia, ze – razy złożyłem w trakcie wyrastania i po około godzinach wywaliłem z miski prosto na blachę na papier wysypany mąką żytnią razową. Zapomniałem tylko naciąć – efekt widać na zdjęciu.
Zobacz optymalne ustawienia temperatury i czasu pieczenia. Sprawdź jak upiec domową pizzę w piekarniku gazowym i elektrycznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.