poniedziałek, 3 czerwca 2019

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami. Pomysł na przekąska na imprezę, kolację na ciepło lub wegetariański lunch. Francuskie Crêpes lub ich polska odmiana zazwyczaj zjadane są na słodko. Tymczasem wytrawne naleśniki są równie dobrą propozycją. Właśnie dzięki nim najmłodszych możesz przekonać do.


Idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno – naleśniki ze szpinakiem i fetą.

Dobrze doprawione, ciekawe w smaku. Jeśli dopiero zamierzacie przekonać się do szpinaku, to w takim połączeniu powinien Wam posmakować. Słony ser feta i szpinak fajnie się dopełniają, a całość podkreśla grubo zmielony pieprz. Ser feta wzbogaca smak szpinaku i czyni to danie niezwykle sycącym i pożywnym posiłkiem.


Są niezwykle uniwersalne i wystarczy, że usmażę ich odpowiednio dużo, by nakarmić dzieci słodką wersją, a podniebienia rodziców rozpieścić tymi podanymi na słono w stylu dowolnej kuchni świata. Od początku lutego źle się czułam i gotowanie było dla mnie przykrym obowiązkiem, z którym musiałam się po prostu uporać, bo moje „chłopy” muszą coś jeść, nawet jeśli ja nie mam na to ochoty. Dzisiaj już na szczęście czuję się dużo lepiej, dlatego wracam do blogowania. Składniki na ciasto wymieszać, usmażyć naleśniki.


Szpinak poddusić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Farsz przestudzić, następnie smarować nim każdego naleśnika i składać na kopertę. Szpinak umyj, odkrój zgrubiałe łodyżki, czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i szpinak. Smaż przez 2–minuty, aż szpinak zmieni kolor i zmniejszy swą objętość. Po usmażeniu, szpinak odsącz na sicie, następnie wymieszaj w misce z pokruszonym serem feta.


Farszem smaruj naleśniki, składaj w trójkąty. Masło roztopić na patelni i wrzucić posiekany czosnek. Gdy lekko się podsmaży, wrzucić rozmrożony szpinak i mieszając poddusić, odparowując nadmiar wody. Wiem jak bardzo lubicie naleśniki, więc przygotowałam dla Was przepis na pyszny obiad – naleśniki ze szpinakiem i serem feta, suszonymi pomidorami oraz kurczakiem. Są niesamowicie proste i szybkie do przygotowania.


Całość nie powinna zająć więcej niż minut! Pamiętam moje pierwsze spotkanie ze szpinakiem. Miałam naście lat i to był niedzielny obiad u cioci. Nie pamiętam co dokładnie było na obia ale dobrze pamiętam szpinak. To była jasnozielona papka, niesmaczna, okropnie wyglądająca.


Przygotowanie dania zielono-żółte naleśniki ze szpinakiem i fetą. Oba rodzaje mąki wsyp do dużej miski. Zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj jajka, sól i wodę.

Ciasto powinno mieć gęstość rzadkiej śmietany - być może trzeba będzie dodać nieco więcej wody. Do mojego żaroodpornego naczynia mieści się grubszych naleśników lub cieńszych. Proste, pyszne, soczyste naleśniki ze szpinakiem można przygotować z serem krowim, twarogiem, fetą, serem sojowym, orzechowym lub po prostu tofu. Wypróbuj przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem feta.


Szybkie i łatwe do przygotowania naleśniki z nadzieniem szpinakowym będą lekkim, a przy tym treściwym daniem na obiad lub kolację. Oto sposób przygotowania. Polecamy także: Jaki farsz do naleśników?


Prawdą jest, że nie traci ono na swej popularności. Przepisów na naleśniki znajdziemy bowiem bez liku. Jak przygotować farsz z mięsem? Potrzebujemy około 4g piersi z kurczaka, g cebuli, łyżek szpinaku (może być mrożony), ml śmietany kremówki, łyżki majonezu, wywar drobiowy, sok z cytryny, sól, pieprz.


Mrożonego szpinaku nie rozmrażaj, tylko pokrusz na małe kawałki. W rondlu lub głębokiej patelni roztop łyżki masła, a kiedy się spieni, dodaj przyprawy i mieszając smaż je sekund. Do mąki dodajemy wodę, jajko, olej i sól, ubijamy na jednolitą masę. Smażymy cienkie placki naleśnikowe. Czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez praskę , szpinak rozmrażamy i odsączamy.


Czosnek wraz z odsączonym szpinakiem dusimy kilka minut na maśle. Zobacz, jak zrobić pyszne naleśniki ze szpinakiem i fetą ! Do miski dodaj wszystkie składniki na ciasto i dokładnie je ze sobą wymieszaj mikserem, aby uzyskać lekko gęstą, ale ciągle płynną masę. W razie potrzeby dodaj wody, aby rozrzedzić masę lub mąki by ją zagęścić. Ten serek z Lidla o którym wspominasz jest pyszny, choć ja wolę ten z greckiej serii, bodajże Safra – smakuje jak prawdziwa grecka feta.


A jeśli lubisz naleśniki z takim farszem, to spróbuj tez tego: Makaron ze szpinakiem i serem feta Nie pożałujesz!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty