wtorek, 11 czerwca 2019

Pieczenie chleba na zakwasie w domu

Przygotowanie chleba na zakwasie. Mieszam wszystkie składniki, przekładam do formy, zostawiam na 5-godzin…ciasto ani drgnie. Nawet specjalnie, na próbę zostawiłam ciasto, do wyrośnięcia, w kotłowni, bo tam cieplej. Znajdź przepis na chleb, który łatwo upieczesz w swojej kuchni.


Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Ponieważ wraz z tą wygodą nie kroczy w parze wysoka jakość i zdrowie wielu z nas z dużą dozą niepewności przymierza się do pieczenia chleba w domu. Czy od razu trzeba tworzyć domową piekarnię i który chleb jest lepszy – na zakwasie, czy na drożdżach?


Pani Tosiu, kiedy mogę zacząć pieczenie chleba? Zakwas będzie prawdopodobnie gotowy około 15:jutro. W domu będę około 17:00.


Pieczenie chleba na zakwasie w domu

Czy mogę wyrobić, na pierwszym zakwasie, ciasto wieczorem a upiec dopiero na drugi dzień rano? Zakwas możemy przygotować w domu, najlepiej na kilka dni przed wypiekiem chleba. Raz przygotowany zakwas można potem używać wielokrotnie.


Warto poświęcić na to czas, ponieważ chleb pieczony na zakwasie ma zupełnie inny charakter. Jest znacznie cięższy, mniej słony i bardziej sycący. Z moich obserwacji w młodzieńczych latach wynika że pieczenie chleba to nie jest wiedza tajemna lecz wyczucie i odrobina doświadczenia. Otóż w domu moich dziadków zawsze był zakwas i możecie się dziwić ale ten sam na bazie śruty żytniej do chleba i żuru, po prostu bez czosnku i kopru.


W naszym domu rzadko gości kupny chleb. Kiedy trzy lata temu pierwszy raz wypróbowaliśmy samodzielnego pieczenia, zakochaliśmy się w tym. Cały proces: przygotowanie, wyrastanie i potem pieczenie jest czymś magicznym. Jednak najlepszy jest ten zapach, bo zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu, to jest to. Własny, domowy chleb to coraz popularniejszy składnik posiłków w polskich domach.


Dlatego polecamy przygotowanie zakwasu w domu (czasem dobry zakwas można dostać również w lokalnej piekarni, bądź od życzliwych znajomych – warto zapytać, czy ktoś mógłby się takim produktem podzielić). Zakwas to natomiast nic innego, jak mieszanka wody i mąki, przygotowywana na 5-dni przed pierwszym wypiekiem. Wypiek chleba w domu to alternatywa dla pieczywa faszerowanego chemią. Na domowe potrzeby chleb przygotowuje się w piekarniku lub maszynie do pieczenia. Jeśli zależy nam na czasie, możemy zrobić chleb drożdżowy, jeśli nie jesteśmy ograniczeni czasowo, wykorzystajmy przepis na chrupiący chleb na zakwasie.


Jest to jednak blog o finansach osobistych, a nie o gotowaniu, dlatego przede wszystkim sprawdzę, czy pieczenia chleba w domu się opłaca? Jakiego werdyktu się spodziewacie? Odpowiedź w dalszej części tekstu. Jak zrobić chleb razowy na zakwasie? Zakwas to żywy organizm – ma swoje “humory” – przekonałem się o tym wielokrotnie.


Eksperymentując z pieczeniem chleba w domu zgłębiłem wiele poradników i przepisów. Pieczenie chleba na naturalnym żytnim zakwasie to sztuka. Pieczemy w domu chlebek, zarówno na zakwasie, jak i na drożdżach - konkretne przepisy mogę wrzucić po konsultacji z mamą :) Niektóre forumki miały możliwość spróbować zakwasowego na 1. Szkoda tylko, że dobrego chleba na zakwasie nie da się upiec w maszynie.


Nie poddam się modzie, nicka nie zmienię! Re: pieczenie chleba w domu. Moze warto wyprobowac te mieszanki chlebowe z Lidl-a. Najpierw musisz przygotować tenże zakwas – jego fermentacja trwa średnio 4-dni (możesz nabyć gotowy zakwas w sklepie, ale warto sprawdzić jego skład).


Każdy jeden chleb pieczony w domu, wyrobiony własnymi rękami zawsze jest dobry. Teraz każdy chleb, taki jak na drożdżach, zakwasie, razowy możesz bez problemu upiec w domu i poczuć tę magię. Wystarczy, że skorzystasz z tych przepisów, aby przekonać się, że pieczenia chleba wcale nie jest trudne. Dawniej każda prawdziwa gospodyni wiejska piekła chleb. W duży piec do pieczenia obowiązkowo musiała być wyposażona kuchnia każdej pani domu.


Pyszny, pachnący bochenek chleba, który przygotujesz własnoręcznie? Wbrew pozorom to wcale nie taka trudna sprawa – wystarczy odrobina wolnego czasu i chęci oraz kilka akcesoriów kuchennych. Na starcie wyposaż się w:. Należy wtedy zmienić technikę przygotowania takiego chleba.


Chleb po wymieszaniu w misce należy zostawić w niej na kilka godzin (ok. 5-6) lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty