Trochę ostatnio straciły na popularności, ale dobrze zrobione są tak pyszne, że warto o nich przypomnieć. Gruszki w occie - nietypowe owocowe przetwory warto zrobić zamiast zwykłych surówek. Tak przygotowane gruszki to ciekawy dodatek do mięs na ciepło i na zimno. Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z cukrem, octem, cynamonem i goździkami. Opłukane śliwki przekrawamy wzdłuż na połowy i wyjmujemy pestki.
Układamy w słoiczkach o pojemności ok. Dziś marynat ciąg dalszy - gruszki w occie. Tak jak śliwki w occie, przepis na gruszki jest przepisem mojej babci. Wyjmuję pestki ze śliwek nacinając ich jeden bok.
W drugim garnku zagotowuję litr octu, kg cukru, goździki i cynamon. Wrzącą zalewę octową wlewam do garnka, w którym. Do przygotowania smakowitych śliwek w occie potrzebujemy twardych, lecz dojrzałych śliwek węgierek, kilka goździków, trochę cukru i ocet spirytusowy. Domowe śliwki marynowane możemy dodawać do sałatek lub serwować do wędlin i pieczonych zimnych mięs oraz do deski serów. LIWKI W OCCIE – przygotowuję takie śliwki jako idealny dodatek do mięsa, nadają cudownego, głębokiego smaku.
Istnieje tysięcy odmian, lecz najchętniej sięgamy po węgierki. A, C, E, B K, polifenoli, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, błonnika. Można z nich też przyrządzać doskonałe przetwory na zimę. Sprawdź, jak zrobić pyszne śliwki w occie. Takie owoce ze słoika, marynowane w octowej zalewie, pięknie pachną cynamonem i goździkami.
Wielu z nas zapewne kojarzą się ze świętami. Ich smak jest niecodzienny, więc te przetwory właściwie bronią się same. Można je jednak serwować również jako przystawkę, albo dodatek do mięs, a nawet serów.
Przygotować marynatę: zagotować wodę z octem,szczyptą soli i cukrem,dodać pokrojony korzeń chrzanu,gożdziki oraz gorczycę. Przepis na śliwki w occie. Gotować około minut pod przykryciem na małym ogniu.
Gorącą marynatą zalać śliwki,przykryć i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Na drugi dzień marynatę przelać do innego. Super smakują także takie śliwki w occie z kanapkami. A wiesz jak zrobić śliwki w occie?
Takie dobre śliwki w pysznej octowej zalewie? Tu znajdziesz przepisy, dzięki którym dowiesz się, jak zrobić najlepsze śliwki w occie. Sprawdzony przepis na śliwki w occie od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku!
W tym roku postanowiłam uzupełnić zapasy śliwkowych przetworów. Dzięki temu śliwki nabiorą korzennego aromatu. Zakręcamy, pasteryzujemy. Gotowe śliwki wyśmienicie smakują jako dodatek do wielu potraw.
Pieczony schab czy domowa szynka w towarzystwie takich marynowanych śliwek smakują wyśmienicie. Koniec sierpnia aż do października, to okres kiedy zbieramy i przetwarzamy śliwki. Sliwki w occie szykuję bardzo często.
A to dlatego, że jest to jeden z najprostszych i najszybszych do zrobienia przetworów z owoców. Jest to bowiem prosty przepis z kilkoma tylko składnikami. Ten przepis na śliwki w occie bardzo łatwo można zapamiętać. To kolejny z genialnych przepisów Anny a zarazem najlepszy na śliwki w occie jaki znam. W dodatku bardzo prosty, nie wymagający czasu i nakładu pracy.
Dodane przez kiciaw: Tylko o kuchni. Mam dwie książki siostry Anastazji i polecam gorąco, ciasta są rewelacyjne i to biszkoptowe też robiłam efekt super, nawet pomysł takiego spodu wykorzystuję do innych ciast bo ciekawie wyglada. W trakcie przechowywania cukier się rozpuści i wytworzy się swego rodzaju zalewa.
Sliweczki pyszne do śledzi, na które przepis zamieściłam juz wcześniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.