Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania.
To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw.
Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. To tradycyjne węgierskie danie powinno być zrobione na smalcu i wędzonej słoninie. Ja proponuję wersję lżejszą. Do podsmażenia cebuli użyłam oliwy z oliwek a zamiast słoniny chudą wędzoną kiełbasę.
Ponieważ w moim domu leczo.
Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Leczo z kiełbasą, cukinią, papryką i pieczarkami.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: pieczarki, paprykę i cukinię. Coś ciepłego, sytego, domowego. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Wegetariańskie leczo z cukinii. Ta wersja jest bardzo smaczna, doskonała na lekki obiad czy ciepłą kolację:).
Czas przygotowania: min. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą.
Przedstawiamy kilka przepisów na. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. Do kiełbasy na patelnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki - smażymy.
Teraz do garnka przekładamy z blanszowaną cukinię, zawartość patelni - mieszamy. Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.
Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Najpierw podsmażamy kiełbasę, później dodajemy po kolei cebulę, paprykę, całość smażymy kolejne min. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, tak samo kiełbasę- przesmażamy razem chwilkę na lekko ogniu. Kiełbasę, cukinię, cebulę i paprykę na leczo z cukinią kroimy w kostkę. Całość pikantna, ale to zależy jakie mięso i dodatki wybierzemy.
Cukinię obieramy ze skóry, kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy, lekko dusimy, aby jej nie rozgotować, kostki powinno być miękkie, ale prawie całe. Wrzucamy do rondla z cebulą i kiełbasą. Pokrojoną kiełbasę podsmaż razem z warzywami – papryką, cukinią, bakłażanem i cebulą.
Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.
Przepis na leczo z cukinii. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Do rondelka wlałam niewielką ilość oleju rzepakowego.
Do tego dania należy użyć dobrej kiełbasy, która się rozpada podczas smażenia. Polecam podawać leczo z bagietką. Rozgrzewające, sycące danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą.
Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.