piątek, 31 marca 2017

Chleb na zakwasie kwestia smaku

Najlepsze przepisy na chleb. Prosty chleb na drożdżach. Puszysty i lekki chleb kanapkowy. Chleb z suszonymi pomidorami.


Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez - minut (zwykle piekę minut, a gdy chleb za bardzo się rumieni kładę na nim kawałek folii aluminiowej).

Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. To jeden z moich ulubionych chlebów na zakwasie. Robiłam już go kilka razy. Najgorsze jest składanie ciasta, ale to kwestia wprawy. Nie mam koszyków do wyrastania ani nawet tak dużego durszlaka, więc zostawiam go w misce wysłanej ściereczką i oprószonej obficie mąką, aby uzyskać kształt okrągłego bochenka.


C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Durszlak - ciabatta chleb kwestia smaku.

Kiedyś musiałem zrobić sobie ten przepis, jak nie miałem zakwasu, a to, że jedna łyżeczka tych drożdży jest tak mocna jak ruski czołg, to wystarczy nie wiele, żeby podnieść kilo ciasta. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Zakwas na chleb bezglutenowy. Olga Smile w Social Media. Jesienny konkurs Verdin fix.


Przepisy wegańskie Vegemi. Którą wyciskarkę wybrać? Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury.


Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.


Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Powinien udać się każdemu!

Trzeba pamiętać, że chleby na zakwasie wymagają czasu, spokoju i kilku prób. Generalnie chleb bezglutenowy na zakwasie jest trudniejszy niż na drożdżach. Pamiętam swoje przemyślenia odnośnie zakwasu, zanim poznałam tajniki jego hodowli. Zrobienie domowego zakwasu wydawało mi się czymś nieprawdopodobnie trudnym i skomplikowanym.


Uważałam, że jego wykonanie jest niczym mitologiczne syzyfowe prace, przynoszące jedynie wysiłek. Zostawiłam mój zakwas na noc na kaloryferze, wraz z chlebem który miał wyrosnąć. Kaloryfer był bardzo gorący, na chlebie zrobiła się twarda skorupa, podobnie na zakwasie.


Z zakwasu zdjęłam ja i dokarmiłam go ale zastanawiam się czy przez zbyt wysoką temperaturę mógł się zepsuć. Moja mama twierdzi, że czuje jabłkowy zapach. Postanowiłam przerobić mój sprawdzony przepis na najprostszy chleb i skorzystać z porad znalezionych w Internecie.


Był zwarty, z chrupiącą skórką i mnóstwem ziarenek. Miąższ przypominał mi trochę chleb na zakwasie, bo podobnie jak on, był zbity i wilgotny. Na 1h10min bo on piecze w temp nizszej niz 200st. Nie rosnie duzo ale jak na pelnozytni to byl pulchny. Bede eksperymentowac z mieszaniem maki zeby osiagnac chleb jaki najbardziej lubimy ale gdy przyjdzie ochota na zytni, przepis idealny.


Oczywiście można próbować i modyfikować przepisy i dodawać zakwas dokarmiany inną mąką. Ilość dodanego zakwasu w przepisie na chleb jest najczęściej mała. Jestem facetem i od lat robię tylko to ciasto.


Nie wiem czy istnieją lepsze ciasta, ale jest ono tak niewiarygodnie świetne, że nie potrzebuję lepszego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty