Gofrownicę posmarować przy pomocy pędzelka olejem i mocno rozgrzać. Wlewać po chochelce ciasta i smażyć aż gofry będą rumiane. Lekko przestudzone gofry udekorować bitą śmietaną, oprószyć cukrem pudrem i polać likierem. Można zamiast Baileys’a dać advocat lub inny słodki i gęsty alkohol.
Do drugiej miski wsypać szklanki mąki i proszek do pieczenia, wrzucić żółtka i wlać szklanki mleka.
Dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Prosty deser, w dodatku szybki, a jeszcze lepszy, bo bez tłuszczu. Przyznaję, takie gofry trudniej odczepiają się od gofrownicy, ale nigdy nie miałam z nimi problemu, wystarczy podważyć je drewnianą łopatką, a wcześniej dobrze zapiec.
A oto świetny przepis, jak zrobić przepyszne i przy tym dietetyczne gofry bez użycia oleju ani żadnego innego tłuszczu. Możesz je jeść z czystym sumieniem, wiedząc, że nie są wielką bombą kaloryczną. Takie gofry najlepiej jeść ze świeżymi owocami lub konfiturami. Szybkie ciasto na oleju z malinami.
Desery Ciasto drożdżowe na oleju.
Lista przepisów na gofry bez oleju z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zaloguj się lub zarejestruj. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry bez oleju.
Dodane przez lippy-w: Tylko o kuchni. To jest przede wszystkim od tego uzależnione. Jeśli gofrownica nie ma dużej mocy, to żadne gofry, nawet z najlepszego przepisu nie wyjdą chrupiące.
Smarowalam gofrownice olejem, masłem, bez poprawy. Nie wiem co jest nie tak. Gofry wrecz muszę odrywać od gofrownicy siłą. Piekę min, bo wczesniej nie moge nawet otworzyc gofrownicy. Dodać olej, wodę, proszek do pieczenia zmieszany z mąką i zmiksować wszystko na gładką masę.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na nagrzaną płytę gofrownicy nakładać odpowiednią ilość ciasta (wcześniej można natrzeć ją odrobiną oleju, żeby ciasto nie przywierało) i smażyć gofry na rumiano. CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki.
Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry.
To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone.
Jak zrobić gofry bez gofrownicy? Smażymy aż do uzyskania złocistego koloru. Przy dobrej patelni możemy sobie poradzić nawet bez oleju. Forma silikonowa – w płytkiej formie silikonowej można bez problemu upiec dobre gofry, wkładając ciasto do piecyka.
Trzeba tylko pamiętać, że masa na gofry powinna być lepiej przystosowana do pieczenia w takich warunkach. Rozgrzać gofrownicę i piec gofry. Czasu nie podaję bo to zależy od sprzętu. U mnie znany duet bita śmietana i owoce. Z podanych składników wyszło mi dużych i grubych gofrów ale ilość może być różna w zależności od gofrownicy.
Do goferków użyłam oleju rzepakowego. Naturalne gofry, chrupiące i miękkie w środku, wcale nie muszą zawierać proszku do pieczenia ani sody. Ta prosta receptura nie zawiera żadnych polepszaczy, a wyrobione ciasto można przechowywać w lodówce do godzin. Chrupiące gofry bez proszku do pieczenia.
Złociste, chrupiące i bardzo lekkie, biszkoptowe… I całkowicie bez cukru. Ma to swoje zalety, bo gofry stają się bardzo uniwersalne:) Jeśli chcę wersję słodką, to słodkie są dodatki, jeśli wersję wytrawną, to także mogę z takich właśnie dodatków skorzystać. Wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Delikatnie wymieszaj białko z ciastem. Mocno rozgrzej gofrownicę.
Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–minut, aż ciasto się przyrumieni. Gofry – przepis na chrupiące gofry- Wykonanie: Białka jajek ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Wszystkie składniki (tj. mąkę pszenną tortową, cukier zwykły (opcjonalnie jeśli robimy gofry bez słodkich dodatków), cukier waniliowy, proszek do pieczenia) połączyć ze sobą. W misce łączę mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt lub mleko, serek i cukier waniliowy, najlepiej rozmieszać je mikserem na jednolita masę. Smaruję ją pędzelkiem zanurzonym w oleju.
Gofry bez jajek przepis klasyczny przygotowanie. Ciasto nakładam do gofrownicy i piekę do czasu aż gofry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.