poniedziałek, 20 marca 2017

Domowe gofry bez gofrownicy

Kojarzą nam się z wakacjami, beztroską i czasem spędzonym z rodziną. Jednakże można je zrobić samemu i delektować się ich smakiem w domowym zaciszu, o każdej porze roku. Potrzebujemy tylko odpowiedniego przepisu i gofrownicy. Zazwyczaj zajadasz się goframi na wczasach, a potem zimą tęsknisz za ich smakiem. I to bez użycia gofrownicy!


Gofry możesz zrobić samodzielnie w domu.

Sklepowe gofry na mące orkiszowej? Jeśli chcesz w domowym zaciszu cieszyć się smakiem gofrów, nie ma lepszego sposobu, niż zrobienie ich samodzielnie. Zgoda, domowe gofry również mają sporo kalorii (w zależności od dodatków) i nie są najzdrowszym z możliwych posiłków.


Przepis na gofry jest bardzo prosty. Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków. To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. Jaki jest przepis na gofry?


Domowe gofry nie mają sobie równych!

Poznaj sekret pysznych, chrupiących gofrów. Używając gofrownicy, wystarczy wylać ciasto, zamknąć pokrywkę i poczekać, aż gofrownica zrobi je sama. Jednak gofry z patelni wcale nie smakują gorzej i śmiało mogą równać się z tymi przygotowanymi w gofrownicy. Wiedza, jak zrobić gofry bez gofrownicy naprawdę się przydaje!


Od teraz przynajmniej nie będziesz musiała. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Wlewać małymi porcjami masę na rozgrzane foremki i piec na złoty kolor.


Gotowe gofry układamy na kratce od piekarnika by przestygły. Po około minutach otwieramy gofrownicę i przekładamy na drugą srtonę- gofry tracą nadmiar wody i stają sie chrupiące. Dopiekamy na złoty kolor. Najlepiej smakują z dżemem, bitą śmietaną i sezonowymi owocami.


Ogólna zasada jest taka, że ciasto przypominające to na placki czy naleśniki ma być karbowane. Jeżeli nie mamy w domu gofrownicy, to nic nie szkodzi. Należy wymieszać tylko wszystkie składniki, bez oddzielania jajek, czy topienia tłuszczu.


Prosty przepis na domowe gofry.

W związku z tym, że od kilku miesięcy jestem szczęśliwą posiadaczką super gofrownicy testuję różnego rodzaju przepisy. Piszę, że szczęśliwą, bo gofry wychodzą rewelacyjnie! Oprócz słodkich wersji robię też wytrawne, np. Wypiekanie gofrów zajmuje sporo czasu i nie zawsze mogę sobie na to pozwolić.


Nie zawsze też mam na to ochotę, chociaż dobrym gofrem nikt w domu nie pogardzi. Jest jednak na to inny sposób. Wypiekane w ten sposób gofry nieco różnią się od tych klasycznych, ale robi się je błyskawicznie i smakują równie. Ciasto zwykle przygotowuje żona, bo jej lepiej to wychodzi niż mnie (twojego przepisu też próbowała) Ja za to jestem odpowiedzialny za rozgrzanie gofrownicy i pieczenie.


W domu mamy gofrownice Profi bardzo szybko się nagrzewa i pieczę gofry także z rana do kawy jeszcze zdążamy je zjeść. Ciasto przenieś za pomocą chochli do dobrze rozgrzanej gofrownicy i piecz na złoty kolor. Po upieczeniu ostudź je na kratce.


Tak przygotowane gofry będą delikatne i puszyste. Dodatki: śmietanę ubij z cukrem pudrem za pomocą miksera. Na schłodzone gofry wyłóż pokrojone owoce, a na nie ubitą śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty