środa, 1 marca 2017

Chleb na suchych drozdzach

Jest na 250gr maki gr świeżych czyli na 500gr powinno byc gr świeżych drożdży co daje gr suchych. Jestem przekonana,ze wczesniej było gr drożdży suchych. Robiłam Ren chleb mnóstwo razy i daje sobie rękę odciąć ze było gr suchych. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb na suchych drożdżach.


Lista przepisów na chleb na suchych drozdzach z polskich blogów kulinarnych.

Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chleb pszenny z małą domieszką ciemnej mąki żytniej, z dodatkiem kminku. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby.


Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin). Mąkę przesiewamy, dosypujemy: drożdże, cukier, sól i dolewamy wodę.

Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień. Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym. Najbardziej spodobał mi się przepis na blogu Veggieola na “szybki chlebek włoski, który uda się każdemu” i to zdanie przesądziło sprawę.


Chleb faktycznie udał mi się za pierwszym razem, do tej pory pamiętam, jak skakałam z radości, a było to ponad lata temu. Zawsze uważałam się za totalne beztalencie, jeśli chodzi o takie rzeczy i byłam pewna, że w środku zobaczę jakiegoś gniota, zakalec czy coś. Jako że używam drożdży świeżych, a nie suchych.


Niewiarygodne, ze można ot tak w krótki czas mieć własny chleb. Upiekłam ten chleb razy, idealne proporcje, myślę, ze bardzo dobry dla tych, którzy uczą się piec chleb. Delikatny w smaku, mało słony, nie kruszy się.


Właściwie to ma same zalety. Pyszny, czuje się, ze to naturalne. Polecam także blog całościowo. Ważne jest, by nie dawać za dużo drożdży oraz użyć zamiast mąki pszennej tortowej czy też mąki pszennej do pizzy, właśnie mąkę pszenną chlebową.


Chleb wychodzi wówczas ciemniejszy i bardziej wytrawny. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?

Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Takim impulsem była też akcja Grumków “Upiecz Smakowity Chleb! Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Zakładów Tłuszczowych “Kruszwica”. Na hasło przewodnie akcji, postanowiłam pozytywnie odpowiedzieć i nie tylko bierne, a aktywnie, piekąc po prostu smakowity chleb – chleb orkiszowy ! A chleb, który upiekłam nie jest zwykłym chlebem.


Drożdże, cukier i mąkę zalać ml letniej wody i dokładnie rozmieszać, odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość. drożdże zazwyczaj od razu dodaję do całej mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba. Bardzo często piekę chleb na suchych drożdżach ale niestety prawie zawsze po upieczeniu okazuje się, że skórka jest oddzielona od chleba. Próbowałam dłużej wyrabiać ciasto ale to nic nie zmienia. Krótsze wyrabianie też nie eliminuje problemu. Teraz wyrabiamy ciasto ostatni raz i wkładamy do formy od babki prostokątnej i maczamy ręce w wodzie i wygładzamy chleb.


Posypujemy słonecznikiem i przyciskamy do ciasta by się przykleiło do niego. Nacinamy nożem w poprzek na skos. Do pieca wkładamy czarną blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 2stopni góra i dół.


Uwielbiam pizzę i proste przepisy. Dziś polecam przepis na pizzę bez wagi czyli wszystkie składniki przeliczone są na łyżeczki,. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy z nim kombinować na różne sposoby.


Ja dodaję podsmażoną cebulkę, różne otręby, płatki owsiane, płatki gryczane, kminek, pestki. W przepisie podaje Pani łyżeczki suchych drożdży a to odpowiada przelicznikowo ok. To ile ich mamdać gr czy tak jak Pani podaje wcześniej gr?


Odpowiedz na ten komentarz. Nie wiem dokładnie co Pani robiła w każdym etapie, aby wychwycić błą ale chleb ten udał się już wielu osobom, więc nie jest to kwestia proporcji drożdży, proszę mi wierzyć. Pieczywo drożdżowe nie musi być nudne, to pieczone w domu jest smaczniejsze niż sklepowe.


Pokazuje jak krok po kroku zrobić dobre pieczywo na drożdżach, dzięki tym przepisom zrobicie smaczne bułeczki oraz drożdżową bagietkę. Chleb orkiszowy na drożdżach. Bardzo prosty chleb, w całości wykonany z jasnej mąki orkiszowej z dodatkiem pestek słonecznika, sezamu oraz siemienia lnianego. Wczoraj zrobiłam ten chleb. Spieszyłam się i nie doczytałam, że trzeba najpierw zrobić rozczyn.


Wrzuciłam wszystko razem, urosło, zamieszałam, wrzuciłam do formy, znowu urosło, upiekło się i jest. Korzystając z suchych drożdży instant rozczynu już się nie robi. Przepis na chleb wiejski.


Nie zgrałam się w czasie pieczenia i musiałam wsadzić do piekarnika razem z bułkami na termoobiegu. składniki na chleb wymieszać, nalać wody i dokładnie mieszając wyrobić luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 45minut. Keksówkę posmarować odrobiną oleju. Chleb bezglutenowy gryczany z chrzanem to mocny, dość ciężki i wyrazisty w smaku chleb. Lubie takie pieczywo, o którym się myśli i na niego czeka :D Liście chrzanu pasują do niego wyminiecie.


To chleb lata, gdy liści na dworze dużo, ale zimna piekę go na liściach kapusty włoskiej, też jest ok, ważne, że jest to chleb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty