wtorek, 21 marca 2017

Przepis na cienkie ciasto do pizzy włoskiej

Sładniki ciasta do pizzy. Farina – To jest właście klucz do najlepszego ciasta do pizzy jakie można przygotować w domowej kuchni i wypiec w piekarniku. Mąka ta jest bardzo drobna, ma charakterystyczną konsystencję i już na pierwszy rzut oka różni się od mąki pszennej dostępnej w polskich sklepach. A także kilka pora które pozwolą Wam osiągnąć w domowych warunkach rezultat jak z włoskiej pizzerii.


Ponieważ to właśnie odpowiednie ciasto oraz dobry sos, stanowią bazę pizzy i decydują o jej ostatecznym smaku. Sekretem dobrej pizzy jest ciasto.

Włoska pizza powinna być chrupiąca i cienka, tak aby prym wiodły dodatki. Jak przygotować ciasto do włoskiej pizzy? Recepturę na ciasto idealne skradłam z „Biblii” włoskiej kuchni, czyli książki „The Silver Spoon”, do której już wiele razy odwoływałam się na blogu.


To mój przewodnik po kulinariach Półwyspu Apenińskiego, a przepis tam podany jest tak prosty, że aż żal byłoby go nie wykorzystać zwłaszcza w takim dniu jak dzisiejszy. Wyniki wyszukiwania dla ciasto do pizzy włoskiej pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Uwielbiam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie, ale rozumiem, że nie każdy chce czekać do następnego dnia, aż ciasto wyrośnie. Przedstawiam więc przepis na klasyczne ciasto bez nocnego czekania, z którego otrzymacie pyszną pizzę na cienkim cieście jak z włoskiej pizzerii.


Idealne i cienkie ciasto na pizzę, z małą ilością drożdży, z klasycznymi grubszymi brzegami, lekko chrupiącymi, ale miękkimi.

To ciasto nie ma sobie równych! Poniżej znajduje się receptura, którą zdobyłam w trakcie mojej kulinarnej podróży po Toskanii. Bez odpowiedniej mąki ciasto nie będzie chrupkie oraz przejdzie sosem i dodatkami. Do pizzy używa się specjalnej włoskiej mąki do pizzy typu zero, którą można kupić w sklepach z włoską żywnością lub w internecie.


To właśnie tej mące ciasto zawdzięcza swoją kruchość i smak. W Polsce najbardziej popularna jest pizza na grubym cieście, cienkie ciasto do pizzy to moda z Włoch. Zwolennicy włoskiej potrawy zastanawiają się, jak zrobić cienkie ciasto na pizzę, jakiej mąki użyć, by wyszło kruche i smaczne. W Internecie aż roi się od propozycji i pora jak przygotować cienkie ciasto na pizzę włoską. Tego typu produkty, w porównaniu do mąki pszennej, są bogatszym źródłem minerałów i błonnika.


Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy mam dla Was jeden z najprostszych przepisów, jakie do tej pory pokazały się Zobacz więcej Smyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga smykwkuchni. Przepisy na ciasto do pizzy w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej 1idealnych przepisów na ciasto do pizzy. Poznaj mój przepis na idealne ciasto na pizzę.


Ciasto do pizzy włoskiej- przepis! Z tej porcji wychodzą dwie cienkie lub jedna duża i gruba pizza. Prosty i sprawdzony przepis na ciasto na pizzę. Po przeczytaniu tego artykułu bez problemu przygotujesz ciasto na pyszne i chrupiące pizze.


I stnieje cała gama przepisów na ciasto na pizzę. Wychodzi z niej przepyszne, cienkie ciasto jak w prawdziwej, włoskiej pizzerii ….

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przepis na cienkie ciasto do pizzy. Idealne ciasto do prawdziwej włoskiej pizzy jest chrupkie, cienkie i nie wchłania sosu ani dodatków. Aby je uzyskać, musisz pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Pierwszą z nich jest dobór.


To nasz ulubiony przepis na pizzę, jest dziecinnie prosty, tym razem w kuchni mój 4-latek robił prawie wszystko sam (pomogłam tylko trochę wyrabiać ciasto). On sam dodawał składniki robił placki z ciasta, sos do pizzy, tarkował i kroił składniki (pod moim nadzorem), a na końcu ozdabiał. Kluczem do naprawdę dobrej pizzy jest oczywiście ciasto.


Przepis zamieszczony poniżej powstał w wyniku wielu lat eksperymentów. Przygotowane według niego ciasto jest cienkie i chrupiące. Robi się je w kilka minut i nie trzeba czekać, żeby wyrosło.


Jedni lubią poszyte i grube, inni – cienkie ciasto na pizzę. Jutro Międzynarodowy Dzień Pizzy - a u mnie już dzisiaj super przepis na ciasto do pizzy - cienkie i odpowiednio chrupiące oraz gęsty, aromatyczny sos - zamiast dzwonić jutro do pizzerii- zróbcie sami swoją ulubioną wersję i poczujcie się jak we Włoszech ! W zależności od preferowanej diety możemy przyrządzić ciasto z mąki pszennej, kukurydzianej, a nawet pełnoziarnistej. UWAGA: ciasta na pizzę nie wałkujemy lecz rozciągamy palcami - dzięki temu zachowamy strukturę ciasta i po upieczeniu będzie ładnie wyrośnięte. Przepis na łatwe do wyrobienia, miękkie i elastyczne ciasto na pizzę. To samo dotyczy ciasta, jedni lubią takie , drudzy siakie a inni jeszcze cos innego.


Najlepiej jak na bazie przepisu z książki sama poeksperymentujesz z ciastem. Ja nawet gdzieś czytałam,że zeby ciasto było najbardziej zbliżone do tego co we Włoszech najlepsza jest maką i czucie sercem pizzy pizzmastera. Każdą część rozwałkuj na cienkie placki.


Uwielbiasz domową pizzę i marzysz, aby zrobić taką jak z prawdziwej pizzerii? Cienkie ciasto na pizzę przełóż na wysmarowaną tłuszczem blachę. Ważne, aby ciasto było cienkie, leciutkie z idealnie wypieczonymi, chrupiącymi brzegami. Najważniejsze rady: Rozczyn można przygotować z drożdży suchych jak i świeżych.


Do rozczynu wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę. Pizza jest tradycyjną potrawą kuchni włoskiej. Włoskie pizze (np. neapolitana, bianca) najczęściej przyrządzane są na cienkim cieście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty