czwartek, 24 listopada 2016

Jak zrobic ciasto na gruba pizze

Jak zrobić ciasto na pizze. To najlepszy przepis, aby zrobić cienkie lub grube ciasto na pizze. Tego, jak zrobić ciasto na pizze nauczyłam się wiele lat temu.


Często zadajecie mi różne pytania w komentarzach i mailach. PIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ) a inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ). Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to tym bardziej mi smakuje!

Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrem i chrupiącą skórką. Czy ktoś ma dobry przepis na pizze? Pyszne, cienkie ciasto na pizze - chrupiące i łatwe w przygotowaniu. Mój niezawodny przepis na pyszne i chrupiące ciasto na pizzy ;-D.


Zastanawiasz się jak można zrobić ją w domu? Patelnię owiń szczelnie folią spożywczą i odłóż w spokojne miejsce na ok. Przez ten czas ciasto powinno jeszcze trochę urosnąć. Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok.


Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać.

Ciasto delikatnie rozciągamy lub wałkujemy na okrągły i cienki placek. Można także podzielić je na części i przygotować mniejsze i bardziej cienkie pizze. Tak przygotowane ciasto smarujemy ulubionym sosem i wykładamy składnikami. Podobną robi moja teściowa i zawsze jak ją odwiedzamy męczymy ją z mężem by Nam ją przygotowała:) Taka pizza jest bardzo syta, z mnóstwem dodatków, w tym z polską kiełbasą jak na rodzinną wersję przystało.


CIASTO NA PIZZE To jest przepis na ciasto na pizze na grubym i na cienkim cieście. Trzeba przyznać, że dobre ciasto na pizze, taką pizze włoską, tradycyjną, na cienkim lub grubym cieście wymaga dobrej jakościowo mąki. Zacznij od wyrobienia ciasta na pizzę. W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na ciasto. Mąka pszenna do pizzy typ.


DUZO jedzenia w stosunku do wydanych pieniedzy. Pizza z patelni przepis. Zdecyduj sie najpierw jaka pizze chcesz zrobic - klasyczna wloska czy tez amerykanska wariacje na jej temat. Niestety tej informacji zabrakło w przepisie, a ciasto do pizzy to podstawa.


Zdjęcie skutecznie wprowadza w błąd i nijak się ma do przepisu. Zrobiłam tę pizzę zgodnie z przepisem i była to najgorsza pizza jaką kiedykolwiek jadłam. Spròbuj zrobic cienki podkla lekko chrupiacy, troche fantazji na wierzch, i zobaczysz, ze strawisz szybciej i jest o wiele smaczniejsza. W zaleznosci od tego, czy upieczemy od razu czy za pol godziny pizza wyjdzie cienka lub gruba.


Ciasto ma podwoić objętość, wyraźnie urosnąć i napuszyć się (w lecie wystarczy około - minut, w chłodne dni trochę dłużej). W międzyczasie przygotować dodatki, lub przynajmniej tylko ich część, resztę możemy dokończyć gdy ciasto będzie rosło w blaszkach.

Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu! Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest to zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze wyrabiam ciasto w robocie kuchennym. Rozciągaj ciasto dłońmi.


Uformuj je w kształt koła. Baza ciasta może być gruba lub krótka, w zależności co bardziej lubisz. Pozostaw grubszą warstwę ciasta na brzegach. Na początku staramy się dokładnie połączyć wszystkie składniki, podlewając je wodą, by utworzyły ciągnące się ciasto. Dłoń, którą wyrabiamy ciasto, powinna delikatnie ciągnąć je do góry, wpuszczając do środka powietrze.


Ciasto na pizzę wyrabia się taką samą metodą, jak ciasto drożdżowe na placek. Ciasto podzielić na porcje, uformować spłaszczone kule i włożyć do misek wysmarowanych oliwą. Najważniejszym czynnikiem decydującym o smaku domowej pizzy jest ciasto – mój wielokrotnie sprawdzony przepis to idealny sposób na smaczne danie bez wychodzenia z domu. Dobre ciasto na pizze wymaga dobrej mąki. Na ciasto nałóż dowolne składniki, posyp serem.


Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200°C, wstaw ciasto, piecz minut. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru i drożdży przez około 3-minuty. Drożdże wlewamy do miski z przesianą mąką i wyrabiamy ( pamiętajcie, że ciasto drożdżowe trzeba dokładnie i dość mocno wyrobić ). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę aby podwoiło swoją objętość.


Ciasto ponownie odkładamy do miski, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. On sam dodawał składniki robił placki z ciasta, sos do pizzy, tarkował i kroił składniki (pod moim nadzorem), a na końcu ozdabiał. Wyszły małe mini pizze w sporej ilości, jak kanapeczki. Bardzo chciał zrobić mini pizze-buźki i chyba wyszły :) Inspiracją była książeczka od babci Zuzia robi pizzę.


Jeden z lepszych przepisów na ciasto do pizzy domowej. Jest to ciasto z mąki pszennej typ. Do tego przepisu daję niewielką ilość drożdży i skupiam się na długim wyrabianiu ciasta. Przepisy na ciasto na pizzę w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej 3idealnych przepisów na ciasto na pizzę. Z tej porcji wychodzą dwie cienkie lub jedna duża i gruba pizza.


Moje wyrośnięte ciasto na pizze zazwyczaj przedstawia się jak poniżej. Jeżeli ciasto na pizzę będziesz wykładał na blachę, to nie zapomnij o posmarowaniu jej delikatnie masełkiem lub oliwą – nie będziesz miał potem problemów z jej oddzieleniem od blachy. Oto jak zrobić idealne ciasto na pizzę. Idealne ciasto na pizzę.


Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży wystarczy dodać ich nie więcej niż gramów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty