czwartek, 17 listopada 2016

Biszkopt z 3 jaj

To najlepszy biszkopt do mini tortów pieczony bez dodatku proszku do pieczenia. Ten jasny biszkopt zawsze się udaje. Pachnie pięknie, jest puszysty, a co najważniejsze - nie kruszy się, ponieważ do ciasta dodaje się łyżeczkę.


Dodane przez emaw: Tylko o kuchni. Pani , że z podanej ilości składników na biszkopt (tj. z jajek) wyjdzie odpowiedniej wysokości blat biszkoptu? Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać żółtka i dalej miksować (piana nie może opaść!).


Po dodaniu wszystkich żółtek do piany wsypać. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. Szukasz przepisu na biszkopt, który zawsze się udaje?


Gotową masę pieczemy, a następnie wykorzystujemy jako podstawę dla wielu wyśmienitych wypieków!

Niski biszkopt do przekładania np. Jeśli zaś szukasz przepisu na biszkopt z minimum jaj, to polecam zerknąć na przepis na uniwersalny biszkopt do tortów. Zachęcam również do przejrzenia innych moich przepisów na proste ciasta. Uniwersalna masa orzechowa idealnie nada się jako dekoracja do tego biszkoptu.


Zapewniam ze zawsze sie udaje i wychodzi super. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Ciasta wyszło bardzo dużo, ubijalam mikserem planetarnym. Podczas pieczenia temp 1stopni, biszkopt wyrósł ponad formę najbardziej brzegami, środek nie bardzo chciał urosnąć. Po rzuceniu biszkopem pojawiły się pęknięcia i się zapadł.


Proszę o przepis na biszkopt. Bardzo proszę krok po kroku , bo niezbyt umiem piec. Jeżeli macie jakiś niezawodny przepis na biszkopt, to prosze napiszcie, musze za kilka dni zrobic tort dla mojej córeczki na urodziny.


Czy z powyzszego przepisu (jaj itd.) biszkopt na blache 24xbedzie na tyle wysoki,ze bede go mogla przekroic wzdluz na blaty? Biszkopt wychodzi puszysty i jest idealny do tortów. Z innych przepisów musiałam piec jeden dodatkowy.


Kilku dziewczynom biszkopt wyszedł zbyt niski, dlatego przepis trochę poprawiłam – ja sama nigdy nie ubijam jajek w całości z cukrem, tylko najpierw ubijam same białka, potem je miksuję z cukrem – tak aby uzyskać białka jak na bezę – gdy są takie sztywne i mocno napowietrzone, wtedy biszkopt wychodzi wysoki i spokojnie można. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem czy papierem do pieczenia. Przeważnie wysokie biszkopty robi się z sześciu jaj ale ja od wielu lat piekę wysoki biszkopt z czterech jaj.

Ciasto bardzo szybko się przygotowuje a najważniejsze jest dobre ubicie całych jaj. Piekę go przeważnie w formie do tortów o ile to będzie ciasto tortowe, albo w podłużnej, mniejszej formie, również do ciast. Wykorzystywany do tortów może być przygotowywany na kilka sposobów. Pierwszy blat nasączyć delikatnie ponczem, posmarować dżemem, a na to wyłożyć połowę jasnego kremu, przykryć blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć resztę kremu (dostawić łyżki do dekoracji), przykryć ostatnią częścią ciasta.


Wierzch nasączyć ponczem, docisnąć mocno z góry, aby blaty. Po wyciągnięciu z pieca wyciągamy z formy i odstawiamy do ostudzenia na kratkę. Kiedy biszkopt przestygnie ściągamy papier do pieczenia i przekładamy go na świeży kawałek papieru.


Dzięki temu łatwo będzie można go przenosić podczas robienia tortu i nie będzie przyklejał się do blatu. Wodę wzięłam z ciecierzycy że słoika z Lidla ( taką sama jak w Biedronce) i niczego nie redukowałam. Ubiła się na sztywno bardzo szybko.


Polecam mój drugi sposób na wyrośnięty, puszysty biszkopt bez dziwnych dodatków, z naturalnych składników i bez proszku do pieczenia. Na moim kanale znajdziesz wiele autorskich i dobrych. Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest! Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo. Jajka wyjmij z lodówki na godziny przed pieczeniem, aby miały temp.


Cukier dodawaj baaardzo powoli, ubijaj długo z białkami 3. Boki nie mogą być posmarowane masłem – biszkopt musi się przyczepić do boków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty