BIGOS – NAJLEPSZY PRZEPIS (TRADYCYJNY, DOMOWY) – to jeden ze sprawdzonych, tradycyjnych, domowych przepisów. Zakochacie się w tym smaku, a najlepsze jest to, że możecie go przygotować więcej i zagotować w słoikach. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Bigos domowy.
Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa, można do niego dodać suszone grzyby, śliwki i boczek.
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Najlepszy bigos z kiszonej kapusty. Bigos Gdybym miała napisać czy bigos jest daniem tradycyjnym, pojawiającym się na stołach Polaków to zdecydowanie TAK.
Najbardziej znane odmiany bigosu. Bigos myśliwski – którego głównym mięsem jest oczywiście dziczyzna – kawałki pieczeni z jelenia, sarny lub zająca, koniecznie z dodatkiem jagód jałowca. Bigos węgierski – doprawiany ostrą papryką i. Przygotowuje się go z kiszonej i białej kapusty.
Zawiera mięso, kiełbasę, boczek, grzyby, śliwki i czerwone wino.
Przepis na najlepszy bigos staropolski. Bigos z cukinii to oczywiście nie jest prawdziwy bigos. Bigos litewski – sporządzany wyłącznie z kapusty słodkiej, dla zrównoważenia smaku dodaje się do niego kwaskowate, winne jabłka.
Ale przepis na to danie jest tak prosty i łatwy w przygotowaniu, że pokusiła się i ja :) Idealne danie na czas, kiedy. Ponieważ zmusiła mnie do tego (ugotowania bigosu) potrzeba, zaczęłam szukać przepisu - trafiłam na Twój. Nie przepadam za bigosem, więc go nie robię. Mięso pokrój w kostkę, przysmaż na tłuszczu z boczku, po obsmażeniu dodaj do boczku.
Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż na odrobinie smalcu, przełóż do dużego garnka. Cebule drobno posiekaj, przysmaż, dodaj do mięsa. Treściwy, aromatyczny, pyszny domowy bigos! Marchewkę zetrzyj na tarce, przysmaż,dodaj do mięsa. Jego przygotowanie wymaga czasu, bigos wielokrotnie podgrzewany i schładzany nabiera smaku.
Bigos to danie tradycyjne - gości na stole z okazji świąt i większych uroczystości. Ta popularna potrawa dobrze sprawdzi się również jako przystawka do głównego dania czy ciepła kolacja. Uwielbiam bigos, szczególnie taki dobrze zrobiony, polski.
Bigos z kiszonej kapusty – z mięsem wieprzowym, kiełbasą i suszonymi grzybami.
Mój Mąż robi najlepszy bigos, zazwyczaj jest go wielki gar, a miska takiej strawy potrafi rozgrzać nawet w najbardziej mroźny dzień. Bigos staropolski musi być pełen pieczonych mięs, kiełbasy i boczku. Sekret smaku to nie tylko dobra kapusta i przyprawy, ale też mięsne dodatki.
Dodane przez markoni5w: Tylko o kuchni. Nasz polski, najpyszniejszy bigos z kiszonej kapusty :) Taki bigos można przygotować na rodzinną imprezę, ale nie tylko. Może ktoś jeszcze nie robił bigosu samodzielnie. Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na smaczny obia przepis na bigos będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. Kliknij, aby zobaczyć przepis.
Warto się skusić i zaskoczyć gości swoim popisowym daniem;) Podajemy przepis na bigos tradycyjny! Golonkę i karkówkę włożyć do garnka, dodać cebule pokrojone w ćwiartki, namoczone wcześniej grzyby oraz liście laurowe i zalać wodą, w takiej ilości, aby mięso znalazło się ok. Bigos myśliwski to danie pachnące śliwkami, suszonymi grzybami i jałowcem, z dodatkiem kiełbaski i wieprzowej łopatki. Poznaj przepisy i inspiracje WINIARY. Podczas gotowania bigosu ważne jest, aby garnek był na naprawdę małym ogniu i aby cały czas była w nim woda – w innym wypadku bigos się spali.
Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Kwas z kapusty skutecznie temu zapobiegnie. Znakomicie sprawdzą się w bigosie resztki z niedzielnej pieczeni albo skrawki gotowanego mięsa.
Dla mnie najlepszym bigosem jest ten oparty na dziczyźnie, ale przecież nie ma problemu z dodaniem do niego pieczeni wołowej czy wieprzowej. Bigos - przepis na bigos, żadne Święta w Polsce nie obędą się bez bigos. I choć gotowanie bigosu to zajęcie dosyć czasochłonne jednak po przyrządzeniu potrawy można ją zamrozić i zjeść, kiedy przyjdzie nam ochota.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.