Pyszne gofry dla dorosłych. Wlewać po chochelce ciasta i smażyć aż gofry będą rumiane. Lekko przestudzone gofry udekorować bitą śmietaną, oprószyć cukrem pudrem i polać likierem. Można zamiast Baileys’a dać advocat lub inny słodki i gęsty alkohol. Kiedy mam ochotę na małe co nieco, to sięgam po gofry.
Czasem robię takie gofry bez tłuszczu, które ze spokojniejszym sumieniem zjadam nawet wieczorową porą.
Najchętniej układam na nich owoce i polewam swoim ulubionym, czekoladowym sosem. Prosty deser, w dodatku szybki, a jeszcze lepszy, bo bez tłuszczu. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około minut), ale nie jest to konieczne.
Gofry piec przez około - minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. A oto świetny przepis, jak zrobić przepyszne i przy tym dietetyczne gofry bez użycia oleju ani żadnego innego tłuszczu.
Przepisy, jak zrobić - Smaker. Możesz je jeść z czystym sumieniem, wiedząc, że nie są wielką bombą kaloryczną.
Takie gofry najlepiej jeść ze świeżymi owocami lub konfiturami. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry bez oleju. Do miski wbić białka i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone.
Super przepis na gofry, ja także oddaję czasami olej ryżowy zamiast innego. A żeby były mocniej chrupkie gęstsze ciasto robię. Zostawiłam ciasto jeszcze na kilka minut pod pokrywą ale niestety bez poprawy. Każdego lata próbujesz dociec, co takiego zawierają przepisy na ciasto na gofry, sprzedawane w budkach turystom - i wciąż nie udaje ci się poznać ich sekretu. Jeśli marzą ci się złociste, chrupiące gofry, wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na ciasto na gofry.
Poznaj słodką tajemnicę. Można na przykład przygotować ciasto na gofry bez oleju albo bez dodatku jajek i mleka w wersji wegańskiej. Sposobów na gofry domowej roboty jest wiele.
Poniżej znajdziecie te najbardziej sprawdzone. Jeśli szukasz więcej wskazówek, sprawdź zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami. Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry?
Ciasto musi być dobrze napowietrzone i gęste, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki. Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej! Sprawdź nasze przepisy na Polki. Dodać olej, wodę, proszek do pieczenia zmieszany z mąką i zmiksować wszystko na gładką masę.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na nagrzaną płytę gofrownicy nakładać odpowiednią ilość ciasta (wcześniej można natrzeć ją odrobiną oleju, żeby ciasto nie przywierało) i smażyć gofry na rumiano. Upieczone gofry lubię układać na kratce do studzenia ciasta, żeby pozostały chrupiące. Oczywiście jest to opcja jeśli robicie większy zapas, a nie zjadacie ciepłego prosto z gofrownicy :) Jeszcze tylko dekoracja i gotowe!
W sezonie na owoce jagodowe, nie wyobrażam sobie gofrów bez malin, truskawek czy borówek. Ciasto, które będzie wtedy najlepsze, przyrządzimy z trzech jajek, pół szklanki cukru, pół roztopionej kostki masła, pół szklanki wody, dwóch łyżeczek proszku do pieczenia i cukru wanilinowego. Wszystkie składniki porządnie miksujemy, a następnie ciasto wylewamy na rozgrzany, posmarowany olejem toster. Szybkie ciasto na oleju z malinami. Nie wiele składników, a smakuję naprawdę super.
Dodane przez qrdej w: Tylko o kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.