piątek, 18 listopada 2016

Rafaello przepis na ciasto

RAFAELLO PRZEPIS NA CIASTO – idealne do codziennej kawy i na specjalne okazje. Wesela, komunie i chrzciny. Na ogół dekorowane jest płatkami migdałowymi.


Ciasto kokosowe przekładane na przemian masą budyniową z dodatkiem wiórków kokosowych z herbatnikami maślanymi. Po zjedzeniu jednego kawałka można o nim tylko jedno napisać ” niebo w gębie”. Biszkopt jest lekki, puszysty i delikatny, natomiast masa dosyć gęsta i nie.

PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy, które pokochała cała nasza rodzina. Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery, obiady, przekąski i przepyszne, kolorowe.


Dodane przez Kasiusw: Tylko o kuchni. Dostałam przepis na ciasto rafaello, będę je piekła pierwszy raz i mam pytanie. Pomysł na ciasto nie jest nowy, ale na Kwestii Smaku debiutuje właśnie teraz.


Polecam gdy mamy mało czasu na stanie w kuchni a chcemy czymś zaskoczyć gości ;-) Ważne jest tylko ugotowanie budyniu ze sporym wyprzedzeniem (minimum godzinnym), aby zdążył całkowicie się wystudzić.

Przepis na rafaello na krakersach. Kokosowe ciasto na krakersach bez pieczenia. Jest słodkie, smaczne, rozpływające się w ustach. Słone krakersy bardzo dobrze komponują się ze słodką, kokosową masą budyniową.


Rafaello - kokosowe ciasto bez pieczenia. Budynie gotujemy z dodatkiem cukru według przepisu na opakowaniu, po zagotowaniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (polecam przykryć garnek przykrywką, zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na powierzchni). Moim zdaniem masa jest trochę mdła, za dużo masła. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


RAFAELLO NA KRAKERSACH – SZYBKI PRZEPIS to pyszne połączenie słonych krakersów ze słodką masą kokosową, dodatkowo przełamane kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki #128578; Jeżeli planujecie podać to ciasto w bardzo ciepły dzień możecie dodatkowo usztywnić śmietanę żelatyną (łyżka) lub zmienić proporcje kremu (dać pół na pół śmietanki i serka mascarpone). Pokryte jest gładką białą czekoladą i kremem kokosowym oraz świeżo bitą śmietaną. Aby było jeszcze bardziej wykwintne, zwieńczone jest słodkimi płatkami kokosowymi i chrupiącymi migdałami. Ciasto rafaello to domowe, miękkie białe ciasto kokosowe.


Zrobiłam po raz pierwszy sama od początku do końca ciasto i wyszło niesamowite! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto rafaello. Najlepszy przepis na ciasto rafaello na krakersach.


To super pyszne i proste ciasto rafaello z serkiem mascarpone. To ciasto zniknie w mgnieniu oka.

Dlatego to idealne ciasto na wszelkie uroczystości, imprezy czy święta. Składniki są proste, ale połączenie smaków sprawia, że trudno się oprzeć temu ciastu. Wiele osób obawia się połączenia słodkie-słone, stąd właśnie pomysł by zrobić ciasto rafaello na herbatnikach.


U mnie w rodzinie zdania są podzielone, które smakuje lepiej. Jakiś czas temu naszła mnie ochota na ciasto kokosowe. Mam w swoim zeszycie kilka przepisów na różnego rodzaju ciasta z kokosem, jednak tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego. Był to super pomysł, bo również i to ciasto okazało się wyśmienite w smaku. Delikatne, nie za słodkie, smaczne.


Uwielbiam wszystko co kokosowe. Połączenie dość nietypowe, ale w smaku rewelacyjne! Nie jest mdłe, jest delikatne i bardzo kokosowe. Pyszne i proste przepisy na blogu Ewa gotuje.


Na kremie ułożyć maliny. Wyłożyć na ciasto i ładnie wyrównać. Wiórki kokosowe podprażyć na j patelni, trzeba pilnować i mieszać bo szybko mogą się przypalić. Wystudzić i posypać wierzch ciasta.


Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty