wtorek, 22 listopada 2016

Dobry spód do sernika

Niektóre serniki można piec bez spodów, do innych polecam spód z ciasteczek, a jeszcze inne są najlepsze na klasycznym kruchym spodzie. Dzisiaj przepis na najlepszy kruchy spód do sernika. Taki spód radzę zapiec przed nałożeniem masy serowej, dzięki czemu pozostanie kruchy i nie nasiąknie wilgocią od sera.


Idealny sernik na kruchym spodzie nie może być namoknięty. Niezbędny jest także dobrej jakości ser. Napoje Kawa na dzień dobry.

A co do sernika – jest banalnie prosty, przepyszny w smaku, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Mam specjalny sentyment do tego przepisu, bo był pierwszym z którego upiekłam sernik. Z czasem troszkę przepis się zmienił i dzięki temu jest teraz idealny! Polecam wszystkim sernikożercom! Dodane przez VipDelikatesy w: Tylko o kuchni.


Nie lepiej kupic gotowy? Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na najlepszy kruchy spód do sernika. Jestem zawiedziona bo chcialo mi sie tradycyjnego sernika jaki byl kiedys podawany przez moje obie babcie i przez roznych.


Ja urzywam herbatniki na spód ale tylko do sernika na zimno.

Uważamy, że takie okazje należy wykorzystywać, więc na pewno pieczemy (i zjadamy) sernik. No właśnie - przepisów jest multum, a który najlepszy? Gotowany, a może wegański z kaszy jaglanej?


Niektórzy dodają do ciasta tylko żółtko, a jeszcze inni żółtka ugotowane na twardo. Sernik na zimno, a może z nerkowców? Kolejnym składnikiem jest cukier.


W tym wypadku dobrym wyborem będzie cukier puder, jako że spód do sernika na kruchym cieście ( z kruszonką lub bez niej) podpieka się w piekarniku zaledwie 10–minut. By wszystko poszło jak należy, nie należy ignorować żadnego z punktów, a sernikowy sukces gwarantowany:) – najlepiej robić sernik z tradycyjnego, tłustego, białego sera, trzykrotnie zmielonego w maszynce lub malakserze. Warto też pamiętać, by ciasto wyrabiać.


Składniki na spód ciasta (wszystkie powinny być utrzymane w temperaturze pokojowej): szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, ¼ szklanki cukru, jajko, żółtko, g Masła Ekstra. Aby przygotować spód do sernika, najpierw przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Dokładnie wszystko mieszaj.


Zamiast kupować ser słodzony, z dodatkiem sztucznych aromatów, lepiej wybrać naturalny twarożek i wzbogacić smak sernika prawdziwą wanilią. Piękny, żółty, apetyczny kolor sernika uzyskamy, wykorzystując do wypieku jajka od kur karmionych marchewką i kukurydzą. Spód sernika z kruchego ciasta, biszkoptu,. Domowy sernik wiedeński czy królewski powinien być odpowiednio puszysty i mokry.


Jak zatem upiec pyszny sernik, żeby nie opadł, nie popękał, miał odpowiednią konsystencję i smak? Pieczenie sernika wymaga trochę wprawy, a nasze porady pozwolą przygotować doskonały sernik, nawet taki pieczony w kąpieli wodnej!

Aniu ja również zrobIłam tylko na spód dałam biszkopty. Jest naprawdę bardzo dobry. Miał być do niedzielnej kawki ale w sobotę zniknął cały.


Jeśli chcesz do sernika bez spodu z tego przepisu dodać kawałki brzoskwiń z puszki, to zrób to po wlaniu masy serowej do formy. Upieczony sernik wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Gotowy sernik możemy udekorować świeżymi owocami. Jeśli wybieramy drobniejsze owoce, jak maliny czy jagody wierzch sernika możemy posmarować jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną, żeby lepiej trzymały się na wierzchu ciasta. Przyznaję, że wykonanie samego spodu nie sprawiało mi żadnego problemu.


Schody zaczęły się, gdy zaplanowałam przepis na sernik ze spodem oraz bokami z rozdrobnionym herbatników bądź ciastek. Są słodkie i doskonale poprawią nastrój. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN podpowiada, jak przygotować sernik bez sera i jaki jest sekret idealnego sernika. Skorzystajcie jego przepisów na serniki!


Jeden z serników tak zachwycił Annę Kalczyńską, że powiedziała Piotrowi, iż do tej pory nie jadła lepszego. Mocno czekoladowy spó kremowy, bogaty w smaku sernik na ciemnym cieście, najeżony bakaliami i fikuśna beza na wierzchu. Bezę wyciskałam dekoratorem z końcówką gwiazdka, ale nieregularne górki i dołki wykonane łyżką wyglądają równie dobrze. Sekret dobrego sernika tkwi w odpowiednim serze. Od dawien dawna sernik piekło się z użyciem białego tłustego twarogu.


Obecnie zauważam trend na wszelkie modyfikacje – sernik z mascarpone, sernik fit z chudego twarogu albo sernik bez sera. Który wybór będzie najlepszy? Pieczemy go nie tylko na święta, ale także tak zupełnie na co dzień. Równie popularny jest sernik na zimno z sezonowymi owocami, serwowany latem. Ale czy wiesz, jaki ser do sernika jest najlepszy?


Czy inny ser powinniśmy wybrać do tradycyjnego sernika, a inny do ciasta na zimno? Na pyszny sernik składają się dwa istotne elementy – kruchy spód oraz odpowiednio przyrządzona masa serowa. Dzięki nim otrzymasz ciasto, które z pewnością zadowoli podniebienia smakoszy słodyczy.


Spód placka będzie złocisty, jeśli do masy wykorzystasz jedynie żółtka. Utrzyj je dokładnie z kostką do pieczenia. Na górę sernika zrobiłam żelkę truskawkową, bo bardzo mi się podobała ta z tortu dla Michasi, a pasowała tu idealnie.


SERNIK MIGDAŁOWY NA CIEMNYM SPODZIE Przepis wprawdzie stary jak świat ale często do niego wracam gdyż uwielbiam serniki a do tego jaszcze ciemne ciasto,pyszne połączenie. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj margarynę, cukier, śmietanę i kakao.


Zmiksuj margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Miksując, dodawaj porcjami zmielony twaróg. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i pianę z białek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty