piątek, 25 listopada 2016

Chleb z płatkami owsianymi na drożdżach

Na szczęście udało mi się w końcu opracować recepturę na chleb owsiany, który się nie kruszy i jest bardzo smaczny. Z czystym sumieniem mogę się podzielić przepisem #128578; Do ciasta dodałam oprócz mąki owsianej: owsiankę, ubite białka i żółtka. Wierzch posypałam jeszcze otrębami owsianymi, ale możecie w sumie wybrać ziarna.


Dania główne Kotlet schabowy z kani. Smakują prawie identycznie jak kotlety schabowe - są mega soczyste i pyszne a skórka obłędnie. Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier.

Wkruszyć drożdże i odstawić na minut. Następnie dodać mąkę, garść siemienia lnianego i garść łuskanego słonecznika. Wymieszać i przełożyć do keksówek, natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Na cieście rozprowadzić odrobinę mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około minut.


Podłużną formę do pieczenia wysmaruj oliwą, przełóż do niej ciasto i wygładź mokrą dłonią, wierzch posyp płatkami, ponownie odstaw do wyrośnięcia na około min. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około minut. Do miski wsypać płatki owsiane i zalać wodą – zostawić na ok minut.

Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wymieszać (ja mieszam mikserem z końcówką typu hak) – najpierw ok minuty na pierwszej prędkości, potem kolejne minuty na drugiej. Ten chleb z płatkami owsianymi jest trzecim przepisem z tej książki, ale wiem, że na pewno będą kolejne. W książce jest dokładny opis wykonania zakwasu a także wiele przepisów zarówno na chleby na zakwasie, jak i na drożdżach. Jest też kilka przepisów na chleb na proszku do pieczenia. Dzisiaj przepis na naprawdę prosty a do tego szybki w wykonaniu chleb pszenny na drożdżach.


Wszak pierwszy dobry chlebek spod własnych rąk, doskonale zachęci Cię do dalszych chlebowych wypieków. Ale wiem, że wielu z Was tak. Chleb otrębowy w diecie Dukana. Mięciutki, delikatnie słodki od miodu, z chrupiącą.


Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Gdy automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Należy wtedy wyjąć formę z automatu, a następnie chleb z foremki i wystudzić na kuchennej kratce.


Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na minut. Szybki przepis na chleb pszenny z płatkami owsianymi przygotowanie ciasta na chleb zajmuje tylko kilka minut, można więc przygotować je rano przed pracą, a po powrocie do domu upiec. Moje ciasto wyrastało godziny, ale spokojnie proces ten może trwać nawet godzin.


Można więc przygotować je rano przed pracą, a po powrocie do domu upiec pyszny chleb.

Płatki owsiane podprażyć na j patelni aż się zarumienią. Przełożyć do małej miski, zalać resztą wody (4ml), odstawić. Do gotowego zaczynu dodać namoczone płatki, resztę mąki (4g) i łyżeczkę soli. Mieszać łyżką aż ciasto zbije się w kule, wówczas przełożyć na blat i wyrobić ręką przez kilka minut. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb owsiany bez drożdży.


Nie, nie jestem na diecie Dukana. Jak zrobić chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką : Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i wodę, wymieszać aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Smaczny, dość szybki chlebek na drożdżach.


Jakoś tak wiosennie słonko zaczyna świecić i nie chciało mi się robić rozczynu , więc upiekłam na drożdżach suszonych. Witam serdecznie Propozycja na bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb pełnoziarnisty na drożdżach z płatkami owsianymi. Można do niego użyć innej mąki niż pszennej pełno. Od dawna planowałam upiec chleb drożdżowy, ale mój bardzo aktywny zakwas zawsze niweczył te plany. Po latach odmówił jednak posłuszeństwa.


Wyrobić gładkie, spójne ciasto. Na ten weekend upiekłam chleb pszenny z płatkami owsianymi o lekkiej konsystencji i łagodnym smaku. Przepis pochodzi z polecanej już Wam książki Jeffrey’a Hamelman’a, ale w związki z tym, że jestem weganką musiałam zmienić ciut składniki, tj. Co jeszcze zagości na wielkanocnym stole?


Pewnie na większości stołów będzie też chleb. Być może na części (na naszym na pewno) domowy chleb na zakwasie. Smarujemy bochenek roztrzepanym jajkiem, posypujemy płatkami i wstawiamy do piekarnika.


Jak już pisałam to mój chlebowy debiut, dlatego zaczynam dość skromnie, od przepisu przypadkowo znalezionego w jednym z kolorowych czasopism.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty