Keks pieczemy tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko wtedy. Jest szybki do przygotowania i możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. Klasyczny keks z mnóstwem kolorowych bakalii.
Lekki aromat wanilii rozchodzący się już w czasie pieczenia wprowadza nas w dobry świąteczny nastrój.
Tradycyjny świąteczny keks to ciasto ucierane na maśle z dużym dodatkiem bakalii. Najlepszy keks jest jednak dopiero na drugi dzień. Wyśmienite ciasto z bakaliami na Wielkanoc.
Zawijam keks w folię do żywności jak tylko wystygnie. Proste do zrobienia, bez dodatku tłuszczu. Zobacz także inny przepis na ciasto wielkanocne, czyli keks biszkoptowy.
A co zrobić jeśli ciasto na keks przełożone do foremki wyrasta tylko na środku (boki są niziutkie) przez to pokrojone kawałki keksa są nierówne, niektóre większe (te ze środka) a niektóre malutkie (te z początku i końca). Oto przepis na klasyczny keks, który pieczony jest w prostokątnej formie, dzięki czemu kształtem przypomina pieczywo. Jego przyrządzenie jest naprawdę proste.
Różni się jednak od niego słodkim, bakaliowym posmakiem. Pokrojony na kawałki doskonale komponuje się z dżemami z różnych owoców. Ciasto bogate w bakalie, słodkie ale nie za bardzo, po prostu przepyszne. Keks według tego przepisu piekę już od kilku lat i za każdym razem wychodzi tak samo dobry. Keks to jedno z ciast, które zawsze znajduje się na świątecznym stole.
Specjalistką od tego wypieku w mojej rodzinie jest babcia, dlatego poprosiłam ją o jej zdaniem najlepszy przepis. Dodane przez Jolaw: Tylko o kuchni. W niektórych były identyczne receptury – kropka w kropkę przepisany przepis. Ostatecznie zaufałam mojej ulubionej starej książce (Barbara Bytnerewiczowa – Ciasta domowe) i upiekłam przepyszne ciasto.
Wertując książki kucharskie, zdziwiłam się, bo mało było w nich przepisów na keks inaczej cwibak. Przepis na keks jest bardzo prosty. Gwiazda makowa też jest pyszna i piękna.
Jeśli tylko przygotujesz sobie swoje ulubione bakalie, to zajmie Ci to tylko chwilkę. Koniecznie zobacz mój najlepszy przepis na pierniczki świąteczne. Prosty przepis na keks (lub jak mówiło się u mnie w domu: cwibak).
Keks ciasto niezawodne i pięknie prezentujące się na stole wśród innych wypieków. Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Idealne ciasto na święta, ale także na zwykłe domowe popołudnia. Znajoma Kasia, specjalistka od keksów najlepszych jakie jadłam (podaję jej przepis, rzecz jasna:) mówi, że keks nie liczy się, jeśli nie ma w nim dużej ilości skórki pomarańczowej.
Pozostałe bakalie (np. orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, owoce kandyzowane lub suszone - co kto lubi) posiekać, dodać odsączone rodzynki, odrobinę mąki (by bakalie nie opadły na dno podczas pieczenia) i wszystko dodać do ciasta. Keks – ciasto nafaszerowane ulubionymi bakaliami, często o zapachu rumu, pyszne. Lubię ciasta, które mają w sobie dużo bakalii, szczególnie te w okresie Bożego Narodzenia są niesamowite, takie kolorowe, obfite i ten wspaniały smak, który nadają im przeróżne bakalie. Keks niezmiennie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia, ale jest to tak smaczne i bogate ciasto, że sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Ten przepis jest niezawodny i gwarantuje Wam, że nic nie opadnie:).
Opadające w cieście bakalie to zmora niejednej osoby, która je piekła. Keks jest to jedno ze smaczniejszych moim zdaniem ciast, ale kto piekł wie, że jest „humorzaste”. Masło ucieramy z cukrami, dodajemy jajka, szczyptę soli a następnie mąkę przesiana i połączoną z proszkiem do pieczenia. Keks, obficie wypełniony bakaliami, to ciasto idealne na święta - zwłaszcza Boże Narodzenie, ale też Wielkanoc. Dobrze przygotowany keks możemy przechowywać nawet kilka tygodni, a ciasto najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu.
Podajemy prosty, sprawdzony przepis na świąteczny keks. Keks Zapraszam na keks to zdecydowanie pyszne ciasto. U nas w domu rodzinnym keks lubiany był przez wszystkich i często pojawiał się na naszym stole. O mazurku dziś pisać nie będę, bo grudzień mamy, za tygodnia Wigilia, więc wiadomo, że na tapecie będzie keks wigilijny – keks z bakaliami oczywiście! Myślę, że w każdym domu jest jakiś przepis na keks.
Keks to ciasto, najczęściej pojawiające się na stołach w Boże Narodzenie. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez tego specjału. Błędnie sądzi się, że keks jest skomplikowany i wymaga długich przygotowań. Jeśli lubisz keks, przepis, który podamy za chwilę, z pewnością Ci się spodoba. Dzięki temu to wspaniałe ciasto będzie gościć na Twoim stole znacznie częściej.
Gorąco polecam i życzę smacznego ! Keks znam od dziecka, czasami mama piekła go dla mnie i dostawałam posmarowany masłem na śniadanie przed szkołą, w czasach, gdy nie bardzo miałam ochotę na jedzenie. Teraz lubię jeść ciasta i muszę się pilnować, aby keks nie zniknął przed świętami, bowiem o to nietrudno. PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie.
Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy, które pokochała cała nasza rodzina. Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery, obiady, przekąski i przepyszne, kolorowe. Keks, to innymi słowy, ciasto biszkoptowe z bakaliami.
Na szczególną uwagę zasługuje jego charakterystyczny prostokątny kształt. Cwibak – bo również pod taką nazwą funkcjonuje tytułowy keks, często gości na polskich stołach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.