środa, 2 listopada 2016

Gofry jak nad morzem przepis

Wypróbowywałam wszelkie przepisy (w tym te z dopiskami „najlepsze”, „jak z budki”) i za nic w świecie gofry nie chciały wyjść idealnie chrupiące, takie jakie znałam z domu czy z nadmorskich kawiarni, a z racji tego, że mój rodzinny dom znajduje się nieopodal takich miejscowości jak Mielno czy Kołobrzeg, to w sprawach. Albo byliście kiedyś nad morzem i nie zjedliście chociaż jednego? No przecież to jest grzech ;) A teraz pytanie najważniejsze: jak takie dobre gofry zrobić sobie samemu w domu?


Mam dla Was dziś prosty przepis na gofry i kilka wskazówek jak to zrobić, żeby były pyszne, puszyste, a przy tym rumiane i chrupiące na zewnątrz. Zarówno w Polsce jak i teraz w Anglii mieszkam blisko morza. Pamiętam jak zawsze jako dziecko, a nawet gdy dorosłam zawsze lubiłam jeść gofry kupowane w budkach nad morzem.

Przepis, który Wam przedstawię przypomina mi te właśnie gofry. Są lekkie, pulchne, chrupiące i przepyszne. Jak zrobić gofry - przepis i film. Pyszne, lekkie, chrupiące gofry. Smakują dokładnie jak te robione nad morzem.


Niby przepis do wykonania na oko, ot jak przepis na placki czy naleśniki, ale drobne różnice w proporcjach sprawiały, że albo gofry wychodziły zbyt miękkie, albo zbyt twarde- praktycznie niejadalne przy ostudzeniu. Nie były to gofry puszyste i chrupiące, jak sentymentalne gofry z budki nad morzem. Zawsze chciałam zrobić gofry o takiej konsystencji oczywiście bez żadnych dziwnych dodatków.


Gofry nad morzem … kto ich nie wspomina!

Za każdym razem staram się je zrobić inaczej. Dzisiejsze gofry różnią się przede wszystkim tym, że są na oleju. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry jak nad morzem. Najlepsze gofry - chrupiące, lekkie jak piórko :-).


Przepis na pyszne, chrupiące gofry jak nad morzem. Chrupiące i pulchne wafle, podawane najczęściej z bitą śmietaną i owocami. Tak właśnie jawią się gofry. Wielu kojarzą się głównie ze słodkim przysmakiem spożywanym letnią porą, np. A przecież goframi można delektować się przez cały rok, wystarczy tylko dobry przepis.


Na nagrzaną gofrownice rozlewamy ciasto. Czytając inne blogi często trafiam na reklamą typu gofry jak nad morzem. Moje gofry jak nad morzem są o wiele smaczniejsze, bo są to gofry na naturalnych składnikach. Jajka, masło, maślanka to podstawowe składniki w przepisie na gofry.


Z tego przepisu gofry smakują jak te z budki nad morzem. Pamiętajcie, że podstawą upieczenia dobrych i chrupiących gofrów takich jak nad morzem jest dobry przepis ale również dobra gofrownica. Przy drugiej porcji dodałam więcej cukru i szybciej przyrumieniły się na piękny kolor.


HEJ OD DAWNA SZUKAŁAM DOBREGO PRZEPISU NA CHRUPIĄCE GOFRY JAKIE JADŁAM NAD MORZEM. I WRESZCIE ZNALAZŁAM I CHCĘ PODZIELIĆ SIĘ Z WAMI TYM PRZEPISEM.

A JEŚLI FILMIK SIĘ WAM PODOBA I. Lato trwa w najlepsze, więc słodka pokusa jest na wyciągnięcie ręki. Aby poczuć się jak w nadmorskim kurorcie, nie musisz wcale wyjeżdżać nad morze! To był dla mnie prawdziwy symbol wakacji – zwłaszcza, że nigdy w domu nie miałam gofrownicy, więc ten niby zwyczajny przysmak kupowałam zawsze w trakcie lata – czy to nad morzem, czy w górach.


Oddzielamy żółtka od białek. Polecam mój przepis na gofry - gwarantuję, że będziecie zachwyceni! Mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Idealny przepis na gofry, lepsze niż nad morzem.


Chrupiące gofry (jak znad morza) - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Idealne gofry powinny być chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Sprawdzony przepis i dobra gofrownica to klucz do sukcesu.


Całkiem niedawno podałam Wam przepis na gofry jak z budki nad morzem a także łaciate gofry. Dziś przedstawiam Wam przepis na gofry w wersji wytrawnej z szynką i serem. Wyszły przepyszne, podobnie jak te na słodko tak i te wytrawne są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Przygotowanie: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszaj w dużej misce, dodaj mleko, olej oraz żółtka i wszystko dokładnie.


Sam przepis nie wiele znaczy w porównaniu do mocnej gofrownicy. Niezawodny przepis na gofry, chrupiące gofry zupełnie jak z budki nad morzem. I upiekłam perfekcyjne chrupiące gofry. W smaku dokładnie takie, jak lubię. Leciutkie jak piórko, rumiane i pięknie wyrośnięte.


Puszyste i mięciutkie wewnątrz, a przy tym delikatne i niezbyt tłuste. Smak najlepszych wakacji nad morzem zamknięty w złocistym waflu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty