Proste chleby drożdżowe. Bliskiego Wschodu i Maghrebu - kieszonki z prostego ciasta drożdżowego. Niestety, najsmaczniejszy chleb wymaga czasu, a upieczenie chleba na zakwasie zajmuje najczęściej kilkanaście godzin. W tym przepisie Dan Lepard poszedł na kompromis - w. Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym.
Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby.
Przepisy na domowy wypiek pieczywa na drożdżach. Dziekuje za ten przepis Wyszla cudowna, jak na zdjeciu i zniknela w mgnieniu oka. Planuje dodac olej do nastepnego wypieku, efektem pewnie bedzie mniejsze „klejenie” sie masy do miski, w jakiej mieszamy. Smaku raczej nie zmieni. Kilka wskazówek, jak zrobić idealny chleb na drożdżach.
Do upieczenia chleba potrzeba nam tylko mąki, wody, drożdży i soli. Po pierwsze i najważniejsze, chleby pieczone na drożdżach nie wymagają dodawania horrendalnych ilości drożdży. Takie chleby tylko tracą na smaku.
Na 6g mąki wystarczające jest g drożdży. Na tym etapie również wiele zależy od wybranego pieczywa. W przypadku bułek, czy bagietek wcześniej powinno nastąpić dzielenie porcji. W warunkach domowych można polegać na swoim ok, chociaż ważenie każdej porcji będzie mile widziane, dzięki temu każdy wypiek będzie wyglądał tak samo i upiecze się równo. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?
Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.
Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Jeśli nie mamy ochoty bawić się w domowe zakwasy (choć warto), to wykorzystajmy do wypieku drożdże – świeże lub sypkie. Taką metodą najlepiej przygotować delikatny chleb pszenny. Na domowe potrzeby chleb przygotowuje się w piekarniku lub maszynie do pieczenia. Wypiek chleba w domu to alternatywa dla pieczywa faszerowanego chemią.
Jeśli zależy nam na czasie, możemy zrobić chleb drożdżowy, jeśli nie jesteśmy ograniczeni czasowo, wykorzystajmy przepis na chrupiący chleb na zakwasie. Jeśli marzycie o domowym wypieku chleba, to z powodzeniem możecie zacząć swoją przygodę od tego przepisu. Przepis jest bardzo prosty, a chlebek wychodzi naprawdę świetny.
Aż chce się chrupać go, jeszcze zanim wystygnie.
Jak nie dokarmiasz zakwasu to pewnie podczas każdego pieczenia chleba odkładasz część ciasta na następny raz? Kiedyś też przez jakiś czas miałam taki zakwas i raczej innego chleba niż ten, na który masz przepis na nim nie upieczesz… Ja próbowałam i niestety nie wychodziło i dlatego wyhodowałam swój „uniwersalny”. Robiłam go już dwa razy w ciągu ostatnich kilku dni - za pierwszym razem jeden bochenek, który jednak migusiem zniknął w paszczach domowników - za drugim razem już poszłam na całość i upiekłam z podwójnej porcji. Wiem, pszenne pieczywo nie jest najzdrowsze, jednak moim zdaniem od niego najprościej zacząć naukę wypieku chleba.
A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy z nim kombinować na różne sposoby. Nie wiem czy źle ustawiam programy, czy to inna przyczyna.
Używam mąki żytniej do wypieku chleba domowego MelVita. Braklo mi dzisiaj chleba , a poniewaz pogoda nie zacheca od rana do wyjscia z domu, pomyslalam, ze moze upieke chleb sama. Ja zajadam sie nim smarujac kromki maslem i domowym dzemem czeresniowym.
Szukalam prostego przepisu. Domownicy tez sie do chlebka dobrali, wiec jutro po sniadaniu upieke. Dodane przez Ladyhousewife w: Tylko o kuchni. Na zakwasie jest faktycznie dużo zdrowszy, ale łatwiej będzie zacząć od drożdzowych.
Sam zaczyn to nawet godzin czekania, ale WARTO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.