Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby do leczo dodać bardziej tradycyjne, mięsne dodatki. Ja lubię dodawać do niego kawałeczki podsmażonego kurczaka.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Grażyna gotuje. Leczo z kabaczkiem krok po kroku.
DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Polecane przepisy Doradcy Smaku. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone pieczarki, paprykę i kabaczek (pokrojony w większą kostkę)- możemy to już dusić w garnku. Dusimy do miękkości, po czym dodajemy pomidory w. Kabaczka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne.
Tym razem wybrałam wersję wegetariańską - kiełbasę zastąpiłam czerwoną soczewicą. Pomidory sparz i obierz ze skóry.
Pieczarki pokrój w plasterki. PYSZNE, SZYBKIE, SMACZNE:) min średnie przystępne. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej.
Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal. Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal. Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka.
Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 7gramowy kabaczek. Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Do dużego garnka przełożyć smalec i roztopić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Przełożyć cebulę, kiełbaskę, razem wymieszać i podsmażyć.
Latem leczo z różnymi dodatkami często gości na naszym stole, jest zdrowe, lekkie, pełne warzyw, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Ja też do leczo nie potrzebuję mięsa, warzywne jak najbardziej wystarczy. Oprócz głównego skłądnika, czyli papryki dodaję kabaczek.
Jest bardziej jędrny i nie rozpada się tak szybko jak cukinia. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Przepis na leczo z kabaczkiem i kiełbasą. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.
Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje. Mamy więcej ciekawych przepisów. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Cukinia, a dla innych kabaczek to warzywo dyniowe, którego miesiącem sezonowym jest sierpień.
Cukinia ma neutralny smak i twardą konsystencję, którą traci podczas obróbki termicznej. Placki z cukinii czy też leczo z cukinią to tylko jedne z wielu popularnych potraw przygotowywanych z wykorzystaniem tego warzywa. Jakie właściwości i wartości odżywcze posiada cukinia? Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza.
W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Uwielbiam „makaron” z cukinii, ale często łączę go z innymi warzywami np. Tak mi się przynajmniej do tej pory wydawało.
I wybaczcie wykład: botanicznie cukinia to nie kabaczek. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.
W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Kabaczek jest bogatym źródłem witaminy C oraz karotenu. Sprawdź nasze przepisy na aromatycznego kabaczka!
Można przygotowywać je przez cały rok. To niskokaloryczne warzywo, które dominuje nie tylko w sałatkach i surówkach, ale też pod postacią placków czy gulaszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.