piątek, 30 listopada 2018

Najprostszy chleb na drozdzach

Piękny, chrupiący chleb na drożdżach. Na blacie kładziemy dużą miskę, w której mieszamy ciepłą wodę z drożdżami i solą. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Piekłem już dwa razy ten chlebek w temp 200ºC przez godz ale po min mi się góra chleba przypalała to nakryłem folią aluminowąi piekłem do końca.


Po wyjęciu z formy chleb nie jakiś mokry jakby był surowy. Najprostszy chleb pełnoziarnisty na drożdżach.

Sama osobiście nie lubię zagmatwanych receptur chociaż według wielu z nich wychodzą fantastyczne potrawy. No dobra takie zostawiam sobie “od święta” jeśli mam więcej czasu i chęci do. Tak, wiemy, wiemy, zwykły prosty pszenny chleb jakby nowością na naszym blogu nie jest.


Ale ten chleb ma taką skórkę, jakiej jeszcze nie robiliśmy. Jest bardzo chrupiąca, ale jednocześnie wcale nie twarda, coś jak na chlebie baltonowskim. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz.


Wystarczy Ci zwykły piekarnik.

Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Postanowiłam przerobić mój sprawdzony przepis na najprostszy chleb i skorzystać z porad znalezionych w Internecie.


Był zwarty, z chrupiącą skórką i mnóstwem ziarenek. Miąższ przypominał mi trochę chleb na zakwasie, bo podobnie jak on, był zbity i wilgotny. Od dawna chciałam zrobić domowy chleb bezglutenowy, zależało mi by choć trochę przypominał ten „normalny” z klasycznych mąk. Zainspirowałam się przepisem z bloga Dorotuś i wyszedł naprawdę fajny chleb zupełnie nie przypominający bezglutenowych „gąbek” sprzedawanych w sklapach ze zdrową żywnością.


Chleb się udał wyśmienicie! Bochenek, który wyjęłam z piekanika okazał się być mięciutkim w. Polecam podwoić składniki i upiec od razu dwa bochenki. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ewa w kuchni.


Chrupiący, świeży, domowy chleb… marzenie, prawda? A gdyby tak można było upiec przepyszne bochenki i mieć go zawsze pod ręką? Z tym przepisem to naprawdę możliwe:) Przygotowanie tego chleba zajmuje nie więcej niż godziny, z czego “czystej pracy” jakieś minut, reszta to czekanie na wyrośnięcie ciasta oraz pieczenia.


Wierzch wyrośniętego bochenka naciąć w kilku miejscach ostrym nożem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C. Postukany od spodu chleb powinien wydać głuchy odgłos - wtedy jest gotowy.

Upieczony chleb ostudzić na kratce. Zakładów Tłuszczowych “Kruszwica”. Na hasło przewodnie akcji, postanowiłam pozytywnie odpowiedzieć i nie tylko bierne, a aktywnie, piekąc po prostu smakowity chleb – chleb orkiszowy ! A chleb, który upiekłam nie jest zwykłym chlebem. Kolejny plus to brak wyrabiania ciasta.


Normalnie ciasto chlebowe należy dobrych kilkanaście minut wyrabiać. Tutaj tego nie robimy, więc możemy powiedzieć, że to przepis na chleb na leniwych początkujących #128521; Mieszamy składniki łyżką a potem zagniatamy ręką do kształtu bochenka. Studzę na kratce, żeby nie zaparował.


To chleb o zwartej, ciężkiej strukturze. Przy minimum nakładu pracy efekt maksymalny. Przekładamy chleb do wysmarowanej foremki i pieczemy w temperaturze 2stopni (bez termoobiegu) przez min. Wiele zależy tutaj od piekarnika – dlatego co pewien czas trzeba rzucić okiem, żeby chleb za bardzo się nie przyrumienił. Prosty przepis na chleb – w czym najlepiej piec chleb?


Pamiętam jednak o tym, że czasem urok i smak tkwi w tym co najprostsze, a dobry chleb wcale nie potrzebuje wielu dodatków, aby zachwycać. Dlatego wczoraj wieczorem postanowiłam upiec najprostszy, jak to jest możliwe, chleb na bazie mąki orkiszowej. Wypieki na tej mące bardzo mi smakują, a do tego są zdrowe.


Podwójne wyrastanie poprawia strukturę i smak chleba. Składniki: Mąka pszenna 5- kg Oliwa z oliwek -1-2.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty