poniedziałek, 19 listopada 2018

Leczo na zime

Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą.


Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. LECZO Z CUKINIĄ NA ZIMĘ Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami.

W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest. Przepis na leczo do słoików na zimę.


Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Idealne danie na kawałek lata w środku zimy. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę.


Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. I mimo, że mogę kupić na nie wszystkie składniki w tym czasie to nie to samo co z sezonowych.

Więc zaprawiam pa Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Obiad gotowy! Dodane przez dulas w: Tylko o kuchni. Ja każdego roku robię kilkanaście słoików z leczo na czas kryzysu gdy nic nie będzie w lodówce:).


Na dwie bardzo duże cukinie należy dodać około kg. W szczycie sezonu, kiedy mamy najsmaczniejsze (i najtańsze) warzywa, warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne przetwory na zimę. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz.


Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej. Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Może się zdarzyć, że na mamy czasu na gotowanie albo mamy nieprzewidzianych gości.


Idealnie jest wtedy mieć leczo z cukinii na zimę. Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić przetwory z papryki. Papryka idealnie nadaje się do marynowania w occie i przygotowywania jej oliwie czy zalewie. Zachowuje kształt i smak.


Uprzednio upieczona i brana ze skórki, staje się idealnie miękka i nabiera słodyczy. Cukinia na zimę to nie tylko sałatka czy leczo.

Co ciekawe, do przetworów z cukinii można wykorzystać przepisy na przetwory z ogórków. Można zakisić cukinie w słoikach, podobnie jak się robi ogórki małosolne. Cukinię i ogórki można kisić razem lub osobno, do bezpośredniego spożycia lub też do słoików na zimę. Cukinie obrać, wypestkować i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z pestek i też pokroić w kostkę.


Warzywa wrzucić na olej i dusić pod przykryciem, aż zmiękną. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrojone wrzucić do garnka. Całość zagotować, dodać soli do smaku i wrzące leczo przelać do czystych i wyparzonych słoików.


Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. W sezonie letnim, kiedy warzywa są najlepsze i tanie, warto pokusić się o przygotowanie w domu kilku słoików obiadu, który z powodzeniem można przechować na zimę. Blog kulinarny, domowe domowe jedzenie, gotowanie, pieczenie ciast, wyrób domowy, smakowite prezenty, dieta bezglutenowa, dieta bez laktozy. Słoiki są zawekowane już przynajmniej miesiąca, ale dopiero dziś znalazłam chwilę, by zaproponować Wam przepis na leczo do słoików na zimę.


Nadmiar cukinii i pomidorów w ogrodzie sprawił, że musiałam je jakoś wykorzystać. Dobrze mieć pod ręką takie weki, gdy np. W ostatnich dniach moja kuchnia przekształcona została w fabrykę przetworów. Razem z Mamą i Babcią naprodukowałyśmy ogromną liczbę słoików z rozmaitymi sałatkami, powidłami, kompotami, które idealnie sprawdzą się zimą. Wczoraj i dzisiaj smażyłyśmy śliwki na powidła i. Przetwory z cukinii - pyszne dodatki, które zamknięte w słoikach na zimę, urozmaicą jesienne i zimowe posiłki.


W tym materiale proponujemy pyszne, gęste i pożywne leczo z cukinii, dżem z cukinii oraz sałatkę z cukinii (w towarzystwie innych warzyw). Wszystkie z proponowanych przez nas. Wystarczy wrzucić do garnka, podgrzać i mamy gotowy obiad. Dodatek kiełbasy śląskiej lub jałowcowej nada wykwintnego aromatu.


Sprawdź nasze doskonałe przepisy na leczo do słoików! Doskonale leczo smakuje późnym latem i jesienią, gdy pomidory i papryka jest najtańsza. Jak zrobić leczo na zimę? A dzięki pasteryzacji możemy przygotować leczo do słoików na zimę, z cukinii, papryki i pomidorów również zimą.


Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. A w tym roku jest jej naprawdę sporo.


Zasialiśmy kilka ziarenek w szklarni, w ogrodzie a dodatkowo jak co roku, mój teściowa także ma w swoim ogrodzie cukinie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty