Niektóre serniki można piec bez spodów, do innych polecam spód z ciasteczek, a jeszcze inne są najlepsze na klasycznym kruchym spodzie. Dzisiaj przepis na najlepszy kruchy spód do sernika. Taki spód radzę zapiec przed nałożeniem masy serowej, dzięki czemu pozostanie kruchy i nie nasiąknie wilgocią od sera.
Przepisy z kategorii spód do sernika. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Nie jest super kruchy,ale zakalec. Lista przepisów na spód do sernika bezglutenowy z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Dodane przez ewulkaw: Tylko o kuchni. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na najlepszy kruchy spód do sernika. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą ze starożytnej Grecji.
Stanowił poczęstunek, który podawano zwycięzcom Igrzysk Olimpijskich. Dziś z łatwością przyrządzisz spód do sernika z herbatników.
W tej konkurencji każdy wygrywa! Dla urozmaicenia: Prosty i pyszny – za to docenisz spód z herbatników. Nie raz spotkaliście się z przepisami na sernik ze spodem wykonanym z ciasteczek.
Przyznaję, że wykonanie samego spodu nie sprawiało mi żadnego problemu. Schody zaczęły się, gdy zaplanowałam przepis na sernik ze spodem oraz bokami z rozdrobnionym herbatników bądź ciastek. Sernik na kruchym spodzie to klasyka domowych wypieków. Swój przepis na taki sernik ma niemal każda gospodyni. Takiego ciasta nie może zabraknąć z okazji Świąt, imienin lub rodzinnych spotkań.
Idealne sernik na kruchym spodzie powinien być aksamitny i wilgotny. Do twarogu wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Cukier, jajka i cukier waniliowy ubić na puszystą masę. Do ubitej masy dodać olej i mleko - wymieszać. Tą płynną masę wlać pomalutku do twarogu wymieszanego z budyniem.
Masę mieszać aż nie będzie grudek (najlepiej ręką - wtedy łatwo można rozetrzeć grudki). Mam swój uniwersalny przepis na kruche ciasto, z którego piekę zarówno szarlotkę, spód do sernika jak i drobne ciasteczka. Nie wiem czy to jest ciasto takie jak w cukierni, bo nie kupuję.
Nie ma to jak domowe ciasto. Wszystkie składniki na spód sernika zagniatamy w misce. Formujemy kulkę, którą przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgniatamy ją delikatnie na boki i dopasowujemy do formy, aby ciasto wypełniło cały spód blachy. Dodać miód i połączyć składniki w kulę. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Rozwałkować na placek o grubości ok. Zaczynam od ciasta, mąkę z cukrem i margaryną nalezy przesiekać, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia zmiaszać w miseczce dodać do przesiekanej mąki i zagnieść ciasto, które wykładam na blaszkę, całe nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 1°C na minut, żeby trochę. Na Wigilię i Wielkanoc :) Problem jest w tym, że zawsze jej opada i przypala się od spodu. Co roku Mama zarzeka się, że już nigdy go nie upiecze, ale przecież dla mnie bez tego sernika nie ma Świąt. Smak z dzieciństwa :) W związku z tym jak tylko zobaczyłam przepis na stronie od razu pomyślałam, że spróbuje go zrobić.
Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu na pieczenie albo po prostu nie chce nam się używać piekarnika (np w upalne dni) świetnie sprawdzą się przepisy na lekkie ciasta bez pieczenia. Jestem zawiedziona bo chcialo mi sie tradycyjnego sernika jaki byl kiedys podawany przez moje obie babcie i przez roznych. Składniki na spód ciasta (wszystkie powinny być utrzymane w temperaturze pokojowej): szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, ¼ szklanki cukru, jajko, żółtko, g Masła Ekstra.
Aby przygotować spód do sernika, najpierw przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Wyłóż masę serową na spó wyrównaj i odstaw. Pomarańcze obierz ze skóry i białej błony (albedo), pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu sernika. Owoce oprósz cukrem kokosowym lub innym (opcjonalnie). Dziś podam przepis na sernik pieczony na kruchym spodzie, ale oczywiście można go upiec bez tego spodu i też będzie bardzo smaczny #128578; Podstawowe rady – najlepiej, aby wszystkie składniki ciasta były w temperaturze pokojowej, więc najlepiej wyjąć wszystko z lodówki około godziny przed pieczeniem.
Białka białek (można do białek, które mamy z jajek użytych do masy serowej, dodać białko, które zostało z jajka użytego do kruchego ciasta na spód sernika). Dodajemy pianę do masy serowej i delikatnie wszystko mieszamy. Całość przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 1stopni bez termoobiegu.
Na stolnicę trzeba przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cukier waniliowy i cukier puder ucieramy z żółtkami i ze śmietaną. Następnie do mąki dodajemy masło o pokojowej temperaturze i zagniatamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód posypujemy nasze kruche ciasto, lekko przyklepujemy, wylewamy równomiernie masę serową, wierzch posypujemy kruchym ciastem. Sprawdzamy patyczkiem drewnianym czy sernik jest już dobrze. Wkładamy do nagrzanego do 1stopni piekarnika i pieczemy ok.
A co do sernika – jest banalnie prosty, przepyszny w smaku, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Mam specjalny sentyment do tego przepisu, bo był pierwszym z którego upiekłam sernik. Z czasem troszkę przepis się zmienił i dzięki temu jest teraz idealny!
Polecam wszystkim sernikożercom!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.