środa, 28 listopada 2018

Naleśniki z mąki gryczanej

Mąką gryczana nie posiada glutenu, dlatego wielu uznaje ją za zdrowszą i łatwiej przyswajalną. Ma także mniej kalorii oraz stanowi źródło żelaza, potasu, cynku, wapnia i witamin z grupy B. Bezglutenowe naleśniki gryczane polecam robić nie tylko osobom, które nie mogą używać mąki pszennej. Z mąką gryczaną bardzo dobrze się pracuje w kuchni.


To jedno z moich popisowych dań.

Naleśniki gryczane mają bardzo ciekawy smak. Uwielbiam je w wersji na słodko. Ich smak nie jest do końca gryczany, ponieważ użyłam także mąki migdałowej, a dzięki przyprawom ich smak i zapach jest po prostu oszałamiający. Ma też niższy indeks glikemiczny, więc polecana jest osobom z cukrzycą oraz z. I nic w tym dziwnego: to doskonała alternatywa dla osób, które z jakichś powodów nie mogą spożywać mąki pszennej, np. Można podawać je zarówno z nadzieniem słodkim, jak również wytrawnym.


W przypadku słodkiego nadzienia można do ciasta naleśnikowego dodać jeszcze 1- łyżeczki cukru. Efekt końcowy, jak dla mnie, fenomenalny.

Nie spodziewałem się, że naleśniki z mąki gryczanej okażą się najprostszymi naleśnikami bezglutenowymi, jakie kiedykolwiek robiłem. Kasza gryczana pewnie jeszcze nie raz. Wsypać mąkę gryczaną oraz migdałową. Przyprawić cynamonem, wlać szklankę wody i zmiksować. Gdy ciasto zrobi się gładkie, wlać drugą szklankę wody.


Ponownie zmiksować i wstawić do lodówki na ½ godziny. Na mocno rozgrzaną patelnię wlać nieco oleju. Sama często przygotowuję naleśniki gryczane i bezglutenowe. Podaję je na słodko oraz w wersji wytrawnej.


Są bardziej wytrawne, ciut mniej elastyczne, niż naleśniki pszenne i wręcz proszą się o wytrawne nadzienia, chociaż w wersji słodkiej, z owocami również są wyśmienite. Bo powstają z mąki gryczanej, która jest królową bezglutenowych mąk! Jeśli dotychczas kręciłeś nosem na grykę, to najwyższy czas spróbować jej w zupełnie odmienionej, pysznej postaci. Do tego obłędnie smakują!


Składniki: ciasto:, 250g mąki gryczanej, szklanka mleka, szklanka wody, jajka, łyżki oleju rzepakowego, sól, dodatkowo: olej do smażenia, nadzienie:, 6-jabłek, łyżeczka cynamonu, opcjonalnie: syrop z agawy lub cukier. Można zrobić nawet jedną sztukę, więc świetne na szybkie śniadanie. Elastyczne, nie łamią się.

Placki oraz naleśniki z mąki gryczanej wychodzą zazwyczaj dość kruche. Dlatego też polecam zjadać je raczek od razu po usmażeniu. Moje placki z mąki gryczanej zjedliśmy z łyżką kwaśnej śmietany oraz z wędzonym łososiem. Można je też podać z kawiorem, gotowaną rybą, serem tartym, śledziami, jajkami. Mąka gryczana - przepis na naleśniki.


Do przygotowania potrawy takiej jak naleśniki z mąki gryczanej potrzebujemy półtorej szklanki mąki gryczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, trzy łyżki oliwy z oliwek, półtorej szklanki mleka, szklankę wody oraz jedno jajko. Przygotowane na bazie mąki gryczanej, są zdrowszą wersją tych klasycznych, z mąką pszenną. Weekend minął mi bardzo, ale to bardzo leniwie, ale chyba tego potrzebowałam. Oczywiście poza leniuchowaniem było też pranie i prasowanie, rozpakowywanie i ogarnianie mieszania po wyjeździe.


Zostało mi jeszcze trzy dni urlopu i planuje. Podobnie bylo z kasza jaglana- az o niej wspomnialas jak przyrządzac. Takie naleśniki to fajna alternatywa dla plackow tortilli. Powiedz, co robisz jeszcze z maki gryczanej?


Moja kolanka robi wytrawne gofry. Najczęściej przez nas jadane naleśniki robione są z mąki pszennej, a nie gryczanej. Danie lekkie oraz pożywne, świetnie nadające się na śniadanie lub główny posiłek dla sportowców oraz osób, które prowadzą zdrowy styl życia.


Dziś pragnę wam przedstawić te drugie. Dietetyczne naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej I jeszcze jedno rozdanie na dziś - tym razem w wersji na słodko! Czy robiliście naleśniki na mące gryczanej? Doprawdy nie wiem, jak to możliwe, że wychodzą z tego pyszne naleśniki. Dobre zarówno na słodko (pochłaniam je z syropem z agawy), jak i na słono.


W porywach szaleństwa możecie podać je z bita śmietaną, miodem, czekoladą, jabłkami, serem lub zapiekane. Chociaż ja lubię najprostsze naleśniki z bananami byle byłyby ciepłe i miały cieniutką warstwę czekolady. Z mąki gryczanej, uzyskanej przez zmielenie ziaren gryki, można przyrządzić pyszne i zdrowe potrawy, które polecane są zwłaszcza osobom na diecie bezglutenowej. Pomysł na bezglutenowe placuszki i naleśniki. Co można zrobić z mąki gryczanej?


Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty