Chciałam zapytać czy do przepisu na chleb z drożdży mogę dodać troszkę zakwasu dla uzyskania bardziej puszystego chlebka? Czy lepiej nie kombinować i wybrać któryś z przepisów z zakwasem? Pierwszy raz szykuję zakwas i potrzebowałabym prosty przepis :) Czy może mi Pani coś polecić? Chce się więcej i więcej.
Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp.
Kiedy piekłem ten chleb po raz pierwszy, po wyjęciu z piekarnika odczekałem jakieś minut, bo po prostu nie mogłem dłużej wytrzymać, i odkroiłem ciepłą jeszcze piętkę. Zauważyłam, że wiele zależy od samego przepisu. Są przepisy na chleby, których skórka jest twarda i chrupiąca, a są też takie, gdzie skórka jest miękka.
Trzeba trochę poeksperymentować z recepturami , a także z temperaturą pieczenia. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Czy mogłabyś Tosiu polecić jakiś nieskomplikowany przepis na chleb razowy na zakwasie-szybki i dla poczatkujących.
Kiedy pieklem ten chleb po raz pierwszy, po wyjeciu z piekarnika odczekalem jakies minut, bo po prostu nie moglem dluzej wytrzymac, i odkroilem ciepla jeszcze pietke.
Wszędzie na świecie chleb jest najważniejszym produktem spożywczym, jedynie w Azji podobne znaczenie przypisuje się ryżowi. Domowy chleb z piekarnika – różne przepisy. Takie osoby powinny jeść ciemne pieczywo z mąki pszennej razowej bądz pieczywo mieszane. Dodane przez sonius2w: Tylko o kuchni.
Jak zobaczyłam tytuł Twojego postu to się ucieszyłam,bo myslałam ze znajdę przepis na dobry chleb. Mam automat do pieczenia chleba. Zaraz go napiszę w moich przepisach. Zakwas na chleb to nic innego, jak proste połączenie mąki i wody. Przeczytaj, jak krok po kroku, w domowej kuchni wyhodować prosty zakwas na chleb.
Znajdziesz tu przepis na zakwas z mąki żytniej, pszennej i orkiszowej. Wystarczy zawinąć kawałek ryby w folię razem z ulubionymi przyprawami. Dziś zapraszam na rewelacyjny chleb razowy przygotowany na podstawie przepisu Kena Forkish’a. Procedury przygotowania chleba zostały odrobinę uproszczone przeze mnie i sprawdzone tak, aby każdy nawet początkujący piekarz mógł przygotować go samodzielnie w domu. Do wypieku tego chleba przyda się garnek żeliwny z pokrywką.
Najlepsze przepisy na chleb.
Prosty chleb na drożdżach. Puszysty i lekki chleb kanapkowy. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby.
Chleb z suszonymi pomidorami. Zmieniłam jedynie mąkę – dodałam mąki razowej i zmniejszyłam nieco proporcje, tak by dostosować je do formy keksówki, choć można go też upiec w formie bochenka. Delikatny w smaku z pysznymi pestkami dyni na górze. Długo utrzymuje świeżość i nie kruszy się podczas krojenia.
Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz minut. Wyjmij z piekarnika, wyjmij z formy, odstaw do wystudzenia - najlepiej na metalowej kratce.
Po minutach obniżamy temperaturę do 2st. C i pieczemy jeszcze przez ok. Po wyjęciu z piekarnika skórkę chleba smarujemy zimną wodą. Podajemy super prosty przepis na chleb z otrębami. Nasz chleb może być zwykły, pszenny albo upieczony z rozmaitymi ziołami, ziarnami i przyprawami.
Pieczenie chleba nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Namawiamy do pieczenia chleba w domu! UWAGA: Ilość wody czy innego płynu w przepisach na chleb należy zawsze traktować orientacyjnie.
W zależności od typu mąki i jej aktualnego stanu (bardziej lub mnie wilgotna itp.) może ona wchłaniać mniej lub więcej płynu. Wyciągamy wyrośnięte ciasto z piekarnika. Na kratce ustawić przykryty garnek żaroodporny np. Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę. Posmaruj chleby jeszcze raz wrzątkiem, wstaw do piekarnika i piecz przez minut.
C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.