wtorek, 13 listopada 2018

Małe naleśniki

Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Naleśniki wyjdą również ze zwykłą wodą.


Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Te małe naleśniki można zrobić bardzo szybko, kefir lub mleko nadaje się do ciasta.

Amerykanie wolą jeść naleśniki z syropem klonowym lub masłem orzechowym. Na patelni rwą się, mają problem odejść. Odkąd zalecono mi unikanie nabiału, a szczególnie mleka, staram się znaleźć inne sposoby na ulubione dania, które dotychczas przyrządzałam z jego dodatkiem.


Farsz można modyfikować według swoich ulubionych składników. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na małe naleśniki. Więc jeśli chcesz zrobić doskonałe naleśniki sprawdź mój przepis.


Poffertjes, czyli naleśniki po holendersku. Można je porównać z amerykańskimi pancakes, ale poffertjes są jednak o wiele mniejsze, są to malutkie okrągłe placuszki.

W Holandii smaży się je niemal na każdym rogu. Smaż z dwóch stron, aż będzie lekko brązowy. Możesz jednak podawać je tak, jak lubisz najbardziej. Jeżeli jednak chcesz poddać naleśniki dalszej obróbce (np. zapiekać albo użyć do krokietów), to wystarczy że będą ledwo przyrumienione. Desery Małe ciacho cytrynowe na białkach.


Tym razem wybrane zostały Amerykańskie naleśniki „Pancakes”. Pancakes to dalecy kuzyni naszych rodzimych naleśników, które to nieco różnią się od tych polskich. Są dużo grubsze i znacznie pulchniejsze gdyż powstają z gęstego ciasta wylanego grubą warstwą na patelni.


NALEŚNIKI MOJEJ MAMY – takie naleśniki nauczyła mnie robić moja mama :) robiłam je moim dzieciom jak były małe. Najlepsze domowe, naleśniki! Małe naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną 61. Składniki na naleśniki: Dodatki do naleśników: Wykona Zobacz więcej. W obiektywie najbardziej niesamowite jest to, że mimo skrajnie małych rozmiarów ma on kontrolę przysłony i małą dźwigienkę do ustawiania ostrości (tak jak wszystkie obiektywy Lecia, Perar także nie jest wyposażony w autofocus).


Perar ma w swojej ofercie także inne małe naleśniki , m. Pomysł na naleśniki z farszem znają pewnie wszyscy. Ale cała rzecz polega na tym aby farsz był odpowiednio wilgotny i dobrze doprawiony. Myślę, że udało mi się to osiągnąć - farsz wyszedł bardzo smaczny, wilgotny, dosyć ostry.

Najbardziej lubię takie naleśniki podsmażone, ale można oczywiście zjeść bez podsmażania. Przyznaję się, że naleśniki jakie smażyłam do tej pory nie były idealne, zwykle wychodziły za , ciężkie i niezbyt smaczne. Aż wreszcie spróbowałam nieco innej metody ich przygotowania.


A mianowicie dodałam o połowę mniej mąki niż zazwyczaj i pozwoliłam ciast u naleśnikowe mu odpocząć. Pancakes wyrastają pulchne, są smaczne i delikatne więc natychmiast znikają z talerzy. Możesz również posypać je cynamonem i serwować w towarzystwie konfitury. To danie niezwykłe i super uniwersalne, ponieważ naleśniki możesz jeść zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy też kolację.


W wersji na słodko naleśniki będą cudowne na śniadanie i kolację. Jej przepis jest bardzo podobny do naszego przepisu na naleśniki, aczkolwiek są pewne małe różnice. Przepis na naleśniki zna każda Mama i Babcia. U nas codziennie są naleśniki, bo starsza córka tylko to na obiad akceptuje. Zobacz, w jak łatwy sposób możesz przygotować ciasto na naleśniki.


Zacznij nagrzewać patelnię. Ja zaplanowałam małe naleśniki , więc użyłam zwykłej patelni o średnicy wewnętrznej cm. Możesz użyć takiej samej niewielkiej patelni lub sięgnąć po patelnię przeznaczoną do smażenia naleśników. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Jak zrobić takie naleśniki?


Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron. Cukier waniliowy możesz sam przygotować w domowych warunkach – przekrojoną laskę wanilii włóż do słoiczka, a następnie zasyp ją zwykłym cukrem, zakręć słoik i pozostaw na kilka dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty