poniedziałek, 5 marca 2018

Szybki chleb bez drożdży

Szybki chleb pszenno-żytni. Prosty chleb pszenny, na żytnim zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży – dzięki czemu chleb znacznie szybciej rośnie i nie wymaga wielogodzinnego wyrastania, a wciąż zachowuje smak chleba na zakwasie. To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D!


Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Bez drożdży, za to z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Znalazłem gdzieś przepis więc postanowiłem podzielić się nim z wami. Co prawda nie byłem do tego pomysłu tak od razu przekonany. W sumie przecież wiadomo, że jak chleb to i drożdże. Najbardziej spodobał mi się przepis na blogu Veggieola na “szybki chlebek włoski, który uda się każdemu” i to zdanie przesądziło sprawę.


Podpatrzony u teściowej, więc siłą rzeczy – musi być dobry :) Całe wykonanie jest naprawdę łatwe i nie wymaga od nas posiadania żadnych zaawansowanych sprzętów kuchennych. Piekłem już dwa razy ten chlebek w temp 200ºC przez godz ale po min mi się góra chleba przypalała to nakryłem folią aluminowąi piekłem do końca. Po wyjęciu z formy chleb nie jakiś mokry jakby był surowy.

Zapewniam, że to jest szybki przepis na chleb pszenny do pieczenia na co dzień. Przepis na chleb wiejski. Ważne jest, by nie dawać za dużo drożdży oraz użyć zamiast mąki pszennej tortowej czy też mąki pszennej do pizzy, właśnie mąkę pszenną chlebową. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego.


Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy z nim kombinować na różne sposoby. Jeśli wahacie się czy taki chlebuś zrobić, powinno Was przekonać, że rośnie tylko minut! Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty. W przepisie jest 10g drożdży suchych. Używałem do tej pory drożdży z Kauflandu, opakowanie 7g, na którym jest napisane, że to ilość wystarczająca na 500g mąki - czyli tyle ile w przepisie.


Do tej pory dawałem zawsze 10g, ewentualnie troszkę mniej, może tu jest problem? Faktycznie chleb jest szybki i łatwy do zrobienia. Dodane przez oliwia_winna w: Tylko o kuchni. Oto przepis na chleb, który robi się niemal sam.


Nawet można zrobić na wakacjach! Nie planowałam piec chlebów podczas naszej miesięcznej podróży, ale gdy dojechaliśmy wieczorem do Splitu to po prostu w piekarni już nie było pieczywa.

Piękny, chrupiący chleb na drożdżach. Na blacie kładziemy dużą miskę, w której mieszamy ciepłą wodę z drożdżami i solą. Dziś proponuję upieczenie niezwykle szybkiego chleba.


Jest to doskonała propozycja na te dni, gdy sklepy są zamknięte, pieczywa w domu nie ma, a do drzwi pukają niespodziewani goście. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Dzisiaj upiekłam taki szybki chleb na zakwasie żytnim z dodatkiem świeżych drożdży.


Chleb, mimo że Zobacz więcej. Pracy przy nim mało, a chlebek upieczony w domu smakuje nawet bez masła i obłożenia. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina chęci, aby powstała pizza min łatwe tanie. Pokochałyście również mój przepis na szybki i zdrowy chlebek z książki „Smak ZDROWIA”.


Postanowiłem zrobić dość nietypowy chleb. A dzisiaj chciałam podzielić się Wami przepisem na chleb bez mąki, bez drożdży i bez zakwasu – bardzo łatwy, szybki i zdrowy. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Mam dzisiaj dla was chleb bezglutenowy bez drożdży, bez zakwasu, bez jajek i bez skrobi.


Musi być strączkowa a to tylko od ciebie zależy, który smak wolisz. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na szybki chleb bez drożdży. Przygotowanie dania szybki chleb 1. Do naczynia nr przesiewamy mąkę, dodajemy ziarna oraz sól.


W naczyniu nr wlewamy wodę (ja daję ciepłą kranówkę), dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Korzystając z suchych drożdży instant rozczynu już się nie robi. Nie wiem dokładnie co Pani robiła w każdym etapie, aby wychwycić błą ale chleb ten udał się już wielu osobom, więc nie jest to kwestia proporcji drożdży, proszę mi wierzyć. Najlepsze chleb bezglutenowy i bez drożdży jaki jadlam – smakuje niemalże jak normalny!


Byłam zmęczona tymi gliniastymi chlebami na zakwasie, przestalam jeść już chleb z rozpaczy, a tu taka perełka. Dziękuję za ten przepis! Jeśli lubicie chleb, taki aromatyczny, pyszny to chleb żytni jest dla was.


Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty