poniedziałek, 12 marca 2018

Gofry z wodą

Oddzielić żółtka od białek i zmiksować je z cukrem, następnie miksując dodać olej i wodę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z płynną masą i zmiksować na jednolite ciasto bez grudek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z powstałą wcześniej masą i delikatnie.


Podajemy z bitą śmietaną, dżemem, rodzynkami. Gofry wychodzą naprawdę kruche i smaczne ze względu na proszek do pieczenia i gazowaną wodę. Najlepsze gofry - chrupiące z wierzchu i lekkie jak piórko :-).

Dzięki ubitym białkom delikatnie wmieszanym do ciasta gofry ładnie wyrastają i są bardzo puszyste. Pyszne z bitą śmietaną i owocami, idealne na deser! Można, rozrobić go z wodą.


Po upieczeniu gofry wystudzić na kratce i nie układać jeden na drugim, gdyż stracą chrupkość. Gofry podawać, z czym kto lubi, mogą to być: owoce, konfitura, cukier puder, bita śmietana. Przepis na gofry z mlekiegofry lekkie i chrupiące.


A nie da się zjeść wszystkich naraz. Będę próbować dalej, w każdym razie dzięki.

Gofry na wodzie wychodzą chrupiące i długo po wystudzeniu zachowują chrupkość, a do tego mogą je jeść osoby nietolerujące mleka. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku. Gofry chrupiące łatwo i szybko może właściwie każdy.


Jako że gofry podaję najczęściej na słodko, np. Z uwagi na moje wieczne odchudzanie zawsze rano staram się wypić szklaneczkę wody mineralnej z cytryna. Podawajcie z dodatkami takimi, jak bita śmietana, dżem, syrop klonowy. A Ty z czym najbardziej lubisz gofry?


Gofry z wodą gazowaną – chrupiące i odpowiednie dla osób nietolerujących laktozy Prosty przepis na gofry fit – z mąką pełnoziarnistą Gofry są idealną przekąską – na śniadanie. Gofry cynamonowe z gruszkami w miodzie – PRZEPIS: W misce wymieszaj nieprzesianą mąkę kasztanową, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść masło. W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.


Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Przepisów na gofry już kilka na blogu mam – w tym moje ulubione, czy też gofry drożdżowe. Tutaj znajdziecie wszystkie zamieszczone na blogu przepisy na gofry #128578;. Teraz dołączy do nich przepis na gofry na wodzie mineralnej (użyłam wodę lekko gazowaną – zresztą taką też dodaję zawsze do ciasta naleśnikowego).


Lista przepisów na gofry z wodą mineralną z polskich blogów kulinarnych.

Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zamarzyły mi się gofry, takie jak pamiętam z dzieciństwa. Wiele stron i blogów przeszukałam zanim znalazłam ten właściwy przepis na blogu Modern Taste. Gofry wyszły chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.


Dokładnie takie, jakie można kupić w budkach z goframi :) Zapraszam do przygotowań! Następnie wlewamy mleko, wodę, wsypujemy przesiany z mąką proszek do pieczenia, ucieramy do połączenia składników. Na koniec dodajemy olej i całość miksujemy (około min).


Do gotowego kremu dodajemy świeżo ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy trzepaczką lub łyżką - ostrożnie, aby ciasto było napowietrzone i nie. Jeden z moich ulubionych (i sprawdzonych!) przepisów to ciasto naprawdę bardzo gęste, ale i tak gofry wychodzą rewelacyjne. Dla mnie te gofry są również dobre, choć nie trzymałam się ściśle przepisu: zmiejszyłam ilość proszku do pieczenia zastępując część mleka wodą gazowaną. Wszyscy zajadali się i nikt nie narzekał. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.


Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty