piątek, 16 marca 2018

Domowy chleb graham

Dodatkowo są o wiele zdrowsze od tradycyjnych wypieków pszennych. Mieszanka na chleb zawiera wyłącznie naturalne składniki (bez polepszaczy, GMO, konserwantów). Bardzo prosty i szybki chleb na drożdżach składający się z razowej i jasnej mąki pszennej, z niewielkim dodatkiem żytniej mąki razowej i miodu. Nie wymaga długiego zagniatania, rośnie bardzo szybko a smakuje… jak chleb graham :-) Jest raczej miękki i puszysty, rewelacyjny również do tostów. Proponujemy przepisy na domowy chleb.


Chleb graham na drożdżach.

Wartość odżywcza pieczywa zależy m. Robi się go naprawdę łatwo i daję głowę, że zostanie zjedzony dosłownie w kilka chwil. Jego zapach, i chrupiąca skórka sprawiają, że ciężko. Ostatnio chodził za mną chleb.


Bardzo go lubię, chociaż ciężko w naszych piekarniach o dobry chleb bez spulchniaczy i innych świństw. Jako że nadchodzi sesja i miałam się uczyć, robiłam wszystko byleby tego nie robić. Zajrzałam do szafki a tam - mąka graham! Zwykle chleby razowe składają się w z mąki z pełnego przemiału, a pozostałe to mąka pszenna oczyszczona.


Tutaj mamy nie tylko pewność co do razowości naszego chleba, ale i do tego, że nie zawiera żadnych polepszaczy.

Podczas jego produkcji wykorzystywane są drożdże, a nie zakwas,. Taki domowy chleb najlepiej smakuje na drugi dzie. Pieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Podłużny chleb z chrupiącą skórką. Upieczony z mąki pszennej Grahama.


Na bazie zakwasu żytniego. Mąka graham to pszenica, trochę lepiej oczyszczona niż mąka razowa. Na drożdżach a nie na zakwasie więc wykonanie go nie zabiera tyle czasu. Charakterystyczny smak nadaje kminek. Mąka żurkowa to tylko chwyt producentów, to zwykła mąka żytnia, można na niej piec.


A gdyby tak można było upiec przepyszne bochenki i mieć go zawsze pod ręką? Chrupiący, świeży, domowy chleb… marzenie, prawda? Z tym przepisem to naprawdę możliwe:) Przygotowanie tego chleba zajmuje nie więcej niż godziny, z czego “czystej pracy” jakieś minut, reszta to czekanie na wyrośnięcie ciasta oraz pieczenia. CHLEB PSZENNY DOMOWY GRAHAM – masa 0. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Gosia z bloga Modern Taste pokazuje, jak zrobić żytni zakwas (i o niego zadbać!), a następnie upiec z niego przepyszny pszenny graham.


Składniki: szklanki mąki pszennej, szklanki mąki z pełnego przemiału, łyżki soli, szklanki ciepłej wody, dkg drożdży. Przepis na chleb graham.

Mało z nim zachodu, a można go również mianować chlebem ratunkowym, bo uratował nas kiedy w niedzielne popołudnie okazało się, że nie ma pieczywa. Trzeba dać mu chwilę na wyrośnięcie, ale w porównaniu z chlebami na zakwasie czas i tak jest dużo krótszy. Cudowny i pachnący domowy chleb pszenny pieczony na drożdżach.


Dodatek kefiru sprawia, że chleb jest wilgotny i puszysty. Z całą pewnością wart wypróbowania. Do cięższych mąk graham i razowej proponuję zwiększyć ilość kefiru do 3ml.


Chciałabym wiedzieć jak to wygląda, ponieważ robię sama swój domowy chleb graham , a nie potrafię sobie wyliczyć ile kalorii przyda na kromkę. Pełnoziarnisty, zdrowy i do wszystkiego pasujący. Domowy chleb graham przepisy, które polubisz. Własny, domowy chleb to coraz popularniejszy składnik posiłków w polskich domach. Pieczenie chleba w domu nie jest trudną sztuką, warto spróbować i choć od czasu do czasu zastąpić pieczywo ze sklepu własnoręcznie upieczonym, pysznym chlebem.


Graham (chleb Grahama) – chleb z grubo mielonej (razowej) mąki pszennej. Często w okresie letnim do ciasta jest dodawany kwas mlekowy spożywczy w celu zapobiegnięcia rozwojowi laseczki Bacillus subtilis. Jak upiec pierwszy chleb.


Proste chleby drożdżowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty