wtorek, 20 marca 2018

Jak upiec chleb żytni

Jak upiec chleb żytni

Można upiec piękny chleb na samej mące żytniej, a szczególnie jasnej typ 720. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Twierdzę jednak, że w domowych warunkach, jeśli ktoś nie potrafi piec na zakwasie, można upiec chleb na mące żytniej 7jedynie z dodatkiem drożdży. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. A z myślą o takich osobach powstał ten przepis.


Przy odpowiedniej ilości płynu i wyrastaniu ciasta w formie, chleb żytni drożdżowy nie powinien się nawet kruszyć. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz.


Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Nie zgadzam się z Panią, piekę chleby od wielu lat, dodatek mąki pszennej nie ma tutaj nic do rzeczy. Pierwszy raz robie zakwas i to byl moj pierwszy chleb upieczony na zakwasie. Dzien dobry, Prosze o podpowiedz! Mam bardzo mlody zakwas, dni.


C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Wybór mąki: najzdrowsze jest pieczywo razowe. Do przygotowania takiego pieczywa wykorzystuje się mąkę żytnią, lub pszenną razową.


Mąka razowa wyróżnia się tym, że zawiera więcej wartościowych mikroelementów niż mąka oczyszczona. Chleb stygnie i odpoczywa więc ok. W smaku wypiek jest bardzo dobry.


Po tym czasie chleb świetnie się kroi (ciepły żytni chleb ma tendencje do kruszenia się), miękisz jest sprężysty i bardzo delikatnie lepki, ładnie podziurkowany. Tym razem chleb żytni, skórka chrupiąca środek mięciutki - jak dla mnie doskonały. Podane składniki przeze mnie są o połowę skrócone, możecie zrobić jak,ja malutki chleb,. Kolejna propozycja pieczywa. Rewelacyjny chleb z tego przepisu i oczywiście z uwag w komentarzach.


Jak upiec chleb żytni

Pyszny bo wreszcie naturalny bez polepszaczy pszenno żytni i bez ziaren, które zawsze mnie denerwowały. Jedyne czego nie doczytałem w komentarzach to fakt, że jest syty. Mniej się go je i jest się najedzonym – szok. Dziękuję autorowi i doradcom w komentarzach. Dzisiaj odważyłam się upiec po raz pierwszy w życiu chleb na zakwasie i to ten czysto żytni.


W którymś momencie zorientowałam się, że to może być zakwas do wypieku. Zakwas miałam w lodówce od kwietnia, bo na początku roku mąż wymusił na mnie robienie mu zalewajki i na dnie garnuszka z żurem zostawało coraz wiecej mąki. Kiedy piekłem ten chleb po raz pierwszy, po wyjęciu z piekarnika odczekałem jakieś minut, bo po prostu nie mogłem dłużej wytrzymać, i odkroiłem ciepłą jeszcze piętkę.


To była najlepsza piętka chleba z masłem ever! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Obżarciuch. Jak upiec chleb na zakwasie z płatkami owsianymi?


Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji, bez wyrabiania, bez wysiłku. Dzięki serdeczne za wspaniały, dokładny, szczegółowy opis krok po kroku. Pyszny, żytni razowy chleb, bez dodatku innej mąki, tylko pełnoziarnista żytnia, czyli żytnia razowa. Nawet taki antytalent kuchenny jak ja potrafił dzięki temu upiec pierwszy w życiu chleb żytni razowy na zakwasie i bez grama dodanych drożdży.


Zachowuje długo świeżość, ma miękki, lekko wilgotno-lepki miąższ i pyszną skórkę. U nas znika bardzo szybko. To o połowę krócej niż podano w przepisie i według mnie tyle wystarczy. Nawet nie pamiętam ile kilogramów mąki zmarnowałam usiłując upiec chleb czysto żytni na zakwasie. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni.


Dopiero teraz mi wychodzi. Pasuje do wszystkiego i nigdy nie mamy go dosyć. Wybierając mąkę, należy zwrócić uwagę na jej typ.


Następnie posmaruj chleb wrzątkiem, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godziny. Przepis przekąska Rodzaj dania. A przepis na chleb żytni mam w planach dodać niedługo na stronę, ale jeśli Ci się śpieszy to napisz do mnie, prześlę Ci na maila. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Jeżeli jednak chciałbyś się dowiedzieć jak ja uczyłem się piec chleb i jakie błędy przy tym popełniłem, to zapraszam do lektury całego wpisu.


Musi to być właśnie taki chleb bo mój synek ma alergię na pszenicę. Próbowałam upiec w maszynie do chleba ale nic nie wyszło. No więc muszę wierzyc że mi się uda. Mam teraz pytanie jakiej konsystencji powinien być. Jak mnie tu dawno nie było.


Jak upiec chleb żytni

Aż wstyd się tak nagle pokazać i tak zwyczajnie, jak gdyby nigdy nic, umieścić wpis. Pewnie specjalnie was nie zaskoczę pisząc, że to przez nadmiar obowiązków i brak czasu Zobacz więcej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty