piątek, 9 marca 2018

Ciasto gofry domowe

Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około minut), ale nie jest to konieczne. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Domowe gofry chodziły za mną już kilka lat, ale zawsze miałam jakąś wymówkę żeby nie kupić gofrownicy.


Na szczęście lub nieszczęście akurat przed świętami popsuł mi się opiekacz do kanapek i chcąc nie chcąc kupìłam urządzenie wielofunkcyjne z wymiennymi wkładkami gdzie m. Gofry domowe są smaczne i zdrowe. Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków.

To idealny pomysł na pożywne. Wystarczy jednak słoiczek domowej konfitury, by przeobrazić gofry w wyborny deser, nie mówiąc już o świeżych owocach, bitej śmietanie czy innych dodatkach. Możesz też wzbogacić przepis na ciasto na gofry, dodając do niego szczyptę wanilii, cynamonu czy jabłek. Ciasto nakładamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około minut. Domowe gofry podaję zazwyczaj z owocami, bitą śmietaną i konfiturą owocową, ale od kiedy robię je z tego przepisu, moje dzieci bardzo chętnie jedzą gofry bez dodatków.


Miksujemy całość od momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Przepis na gofry jest bardzo prosty. Sama robię gofry na kilka sposobów.


Są one świetnym dodatkiem do domowych gofrów.

To przepis na najlepsze gofry! Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery, obiady, przekąski i przepyszne, kolorowe sałatki. Ciasto przenieś za pomocą chochli do dobrze rozgrzanej gofrownicy i piecz na złoty kolor. Po upieczeniu ostudź je na kratce.


Tak przygotowane gofry będą delikatne i puszyste. Dodatki: śmietanę ubij z cukrem pudrem za pomocą miksera. Na schłodzone gofry wyłóż pokrojone owoce, a na nie ubitą śmietanę.


Domowe gofry to pyszny deser, który ucieszy zarówno dzieci, jak i dorosłych, a ciasto na gofry nie jest wcale trudne do przygotowania. CHRUPIĄCE GOFRY - IDEALNY PRZEPIS - przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Sprawdź, jak zrobić gofry samodzielnie i poznaj przepis na gofry. Słodkie gofry domowe – chrupiące i pyszne!


Nie od dziś wiadomo, że nie każdy jest wirtuozem kuchennych rewolucji. Istnieją jednak przepisy, z którymi poradzi sobie nawet największy laik. Jednym z nich jest ciasto na gofry - proste i szybkie w wykonaniu, wymagające tylko chwili skupienia oraz miksera.


Mimo, iż gofr wygląda niepozornie, potrzeba na niego dwa razy tyle ciasta, co na klasycznego. Gofrownica błyskawicznie się rozgrzewa, gofry pieką się w niecałe dwie minuty. Pomimo tego, że w gofrownicy jest miejsce tylko na jednego gofra, pieczenie przebiega znacznie szybciej podwójnych, klasycznych. Do mąki dodaj mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zmiksuj na jednolite ciasto.


Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z ciastem.

Porcje ciasta nakładaj do gofrownicy i piecz 3-minuty na złoty kolor. Pozostałe składniki na ciasto umieść w dużym naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Następnie do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Masę rozprowadź po całej powierzchni.


Ciasto pozostawić na chwilę (ok. minut), aby odpoczęło. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.


Osobno ubijamy białka jajek z szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do ciasta na gofry już nie używając miksera, delikatnie mieszając je z ciastem. Przygotowane ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę i od razu zamykamy. Dodajemy mało roztopione i kolejny raz mieszamy.


Na koniec piana z białek, którą delikatnie łączymy z ciastem. Po około minutach otwieramy gofrownicę i przekładamy na drugą srtonę- gofry tracą nadmiar wody i stają sie chrupiące. Dopiekamy na złoty kolor. Zmiksuj tak, aby ciasto na gofry nie miało grudek. Delikatnie wmieszaj je do ciasta na gofry belgijskie, odstaw na minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.


Rozgrzej gofrownicę, piecz w niej gofry przez 3-minut, aż będą złociste. Powyższe ciasto na gofry ma idealną konsystencję, a po upieczeniu gofry są lekkie i chrupiące. Idealnie smakują z bitą śmietaną, owcami, dżemem, czy z lodami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na domowe, puszyste gofry - lepsze niż z nadmorskiej budki.


Jestem facetem i od lat robię tylko to ciasto. Nie wiem czy istnieją lepsze ciasta, ale jest ono tak niewiarygodnie świetne, że nie potrzebuję lepszego. Ciasto na gofry to mieszanka jajek, mleka, mąki, oleju i proszku do pieczenia. Wszystkie składniki miesza się na jednolitą masę i wylewa (najlepiej chochelką) porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Dziś przepis na złociste i chrupiące domowe gofry.


Smakują dosłownie jak z budki! Desery Pyszne chrupiące gofry. Takie ciasto można upiec z prawie każdym owocem na przykład z. Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić.


Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty