poniedziałek, 19 marca 2018

Ciasto na sernik pieczony

Znajdziesz tu najlepsze przepisy na wyśmienite, pieczone serniki na kruchym spodzie, na biszkopcie, na herbatnikach lub bez ciasta. Na wierzchu z polewą czekoladową, śmietanową zapiekaną (lub bez zapiekania), z rosą, z kruszonką, z kratką lub po prostu z pięknie wypieczoną skórką. Tego ciasta nie musicie chować do lodówki, wystarczy go rozwałkować, włożyć do formy i nakłuć widelcem (aby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia).


Potem wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika, piekę 15–minut i dopiero na podpieczony spód nakładam masę serową. I dalej robię z zgodnie z przepisem na sernik.

Przepisy, jak zrobić - Smaker. Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania.


Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat. Mokry, delikatny i puszysty sernik bez spodu.


Idealny nie tylko na świąteczny stół. Sernik miętowy z czekoladą.

Tak mocno trzymam dzisiaj kciuki za polską reprezentację! Amerykańskie ciasto w narodowych barwach Polski. Z najlepszym sernikiem, jaki można sobie wymarzyć, o lekko kremowej strukturze. Na sam koniec zaś cudowny sernik na zimno, który w składzie zawiera znane ciasteczka oreo, czyli jagodowy torcik oreo bez pieczenia. A to tylko kilka przykładów moich przepisów na serniki i ciasta na zimno.


Popularne serniki pieczone. Na ciasto potrzebne są: mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, masło, żółtka, kakao i cukier wanilinowy. Do zrobienia masy serowej niezbędne są twaróg, cukier, masło oraz jaja. Puszysty sernik na białkach, z pysznym kruchym ciastem.


Do upieczenia ciasta potrzebować będziecie ogromnej ilości białek! Pieczony również tradycyjnie do zrumienienia (dlatego też nie ma potrzeby schładzania sernika i przechowywania go w lodówce, wystarczy chłodne miejsce), a po. Oj, chyba kilka miesięcy.


Ale nie taki na zimno, chociaż i takie ciasta uwielbiam, tylko pieczony. Bo pieczone serniki kocham najbardziej, zwłaszcza te ciężkie, wilgotne, z sera najlepiej sobie zrobionego, a już z pewnością zmielonego w domu. Ten sernik tiramisu to prawdziwa perełka wśród moich przepisów.


Delikatny, miękki i wilgotny, nie za słodki, rozpływający się w ustach.

A Ty, wolisz sernik pieczony czy sernik na zimno? SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony. Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera.


Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa. Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej. Ostatnio na moim blogu pojawił się przepis na tradycyjny sernik wiedeński bez spodu, ale tym razem chciałabym przedstawić przepis na sernik z mascarpone pieczony. Wychodzi bardzo delikatny i naprawdę niewiarygodnie smaczny!


Jeżeli szukasz podobnych ciast, to sprawdź moje pozostałe przepisy na serniki. Zmieniło się jednak jeszcze jedno. Klasyczny pieczony sernik.


Dawniej ze smutkiem przyjmowałam wiadomość, że sernik, który moja mama ma zrobić będzie pieczony, a nie mój ulubiony, na zimno. Teraz sama z wielką ochotą podwijam rękawy, zakładam mój fartuszek w paski, wyciągam malakser i robię sernik. Ale jest tam mąka i mak,a tego też się nie łączy.


A żółtko to przecież białko. Prawdziwa dieta nielaczenia wyklucza w ogole wypieki. Chyba,że kokoski z kokosu i białka, bo to białko. Przelej masę sernikową na spód z ciastek.


Piecz minut w 1stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 1stopni i piecz sernik przez około godziny. Po upieczeniu otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia. Schłódź sernik przez przynajmniej 4-godzin w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty