CIASTO NA NALEŚNIKI - NAJLEPSZY PRZEPIS - przepis na idealne naleśniki, które zawsze wychodzą :) Koniecznie przygotujcie według tych proporcji. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Jak zrobić takie naleśniki?
Problemy zaczynają się kiedy ktoś dociekliwy zaczyna się dopytywać co to znaczy to „na oko”.
Podane proporcje mąki do mleka są orientacyjne. Jeśli zależy nam na grubszych naleśnikach to dodajemy więcej mąki, jeśli chcemy uzyskać cieniutkie placki to ciasto powinno być bardzo rzadkie, wtedy dodajemy więcej mleka. Już dziś przygotuj w swoim domu delikatne oraz puszyste ciasto naleśnikowe na słodko z miodem i cukrem waniliowym. Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne.
Ulubiony przepis czytelników! Co kilka dni dostaję pytanie o ciasto na naleśniki. Naleśniki wyjdą również ze zwykłą wodą.
Każde ciasto na naleśniki można zrobić w wersji pszennej oraz bez glutenowej.
Stawiamy na ogień i smażymy ok. Widzę, że trudno jest niektórym zrobić dobre ciasto na naleśniki, takie, które łatwo odkleja się z patelni i nie tworzy jakiś specjalnych problemów. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Nalewamy z głębokiej łyżki rozprowadzając ruchem kolistym ciasto na patelni.
Kiedy zacznie się ścinać przekładamy naleśnika. Takie, które można podawać zarówno z serem i owocami, słodkim dżemem czy konfiturą, jak i wytrawnymi dodatkami takimi. Na patelnie dodajemy łyżeczkę oleju rozgrzewamy.
Warto też dodać że sam przepis na ciasto naleśnikowe charakteryzują się dużą różnorodnością. Oznacza to że ścisłe zachowanie proporcji składników nie jest. Nie przepadam za naleśnikami, mąż z kolei uwielbia je. Jak ma ochotę na naleśniki, kupuje je w zaprzyjaźnionym sklepie.
Dzisiaj przez przypadek wpadłam na ten przepis i postanowiłam zrobić mu niespodziankę. Są bardzo smaczne (nawet ja czasami się skuszę), ale niestety bardzo drogie. Pyszne cienkie naleśniki bez miksera, z mikserem. Przepis na cienkie ciasto naleśnikowe. Składniki dla 1-osób łatwe.
Następnie należy dodać mąkę, wlać odmierzoną ilość wody i mleka. Dobry sprawdzony przepis.
Jak smażyć naleśniki, żeby były cienkie chrupiące i nie pękały? Idealne ciasto na naleśniki, proste. Jeśli tylko masz ochotę na odrobinę grubsze naleśniki to wystarczy, że wlejesz na patelnię więcej ciasta.
Ten przepis na ciasto na naleśniki możesz zatem wykorzystać nawet do zrobienia krokietów. Na samym początku należy ubić jajka, dodając do nich odrobinę soli. Haha, ostatnio robiłem ciasto na tortillę i jest prawie taki sam przepis i pomyślałem, że dzisiaj zrobię naleśniki. W końcu znalazłam idealny przepis na naleśniki :). Mam lat i uwielbiam kręcić się po kuchni z patelnią w ręce, choć dopiero uczę się gotować.
Czym różni się przepis na naleśniki Magdy Gessler od innych? Tym, że do ciasta nie dodaje się oleju, zwykłą wodę wymienia się na gazowaną, a całość smaży na klarowanym maśle, rozpuszczonym na patelni. Aby przygotować idealne ciasto na naleśniki wystarczy zaledwie kilka składników.
Ciasto na naleśniki jest proste i szybkie w wykonaniu. Dlatego świetnie nadaje się na ekspresowy obiad! Ich smak z pewnością poprawi ci nastrój po długim dniu pracy, no i wprawi w zachwyt twoje dzieci!
Lecz niewiele z nas wie, że może się. Dla potrzeb mojego męża (który też teraz czasami smaży naleśniki) stworzyłam przepis, który zawsze się u nas sprawdza. Najlepsze naleśniki wychodzą z ciasta zrobionego na oko,za gęste ciasto.
Ważne, by zacząć smażenie na rozgrzanej patelni lekko tylko posmarowanej oliwą. Staraj się nalewać na nią tyle ciasta, by wychodziły cienkie placki. Dodane przez kropkaw: Tylko o kuchni. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko naoliwić.
Każdy z nich smaż z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.