Ponieważ z mężem nie jemy pszenicy, i jeśli nie mam czasu na pieczenie chleba – staramy się kupować chleb żytni. Zamiast chleba wyszedł zakalec – ciasto było pieczone za krótko lub za długo rosło,. Pieczenie chleba wymaga cierpliwości, trzeba postępować według przepisów, inaczej dzieją się takie rzeczy.
A ciasto musi wyrastać minimum godzinę. Odpowiedz na ten komentarz. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.
Mam pytanie do dobrych kucharzy:) Zawsze gdy piekę placek wychodzi mi zakalec i najgorsze to jest to, że nie wiem dlaczego. Efekt nieudanego ciasta, choć znam takich, którzy ciasto z zakalcem uwielbiają! Twarda podeszwa zamiast biszkoptu lub miękka, wilgotna warstwa w murzynku, zupełnie jak specjalnie zaplanowane nadzienie. Co to jest i skąd bierze się zakalec, jak go uniknąć i co zrobić, kiedy zdarzyło nam się upiec ciasto z zakalcem?
Kupiłam automat do pieczenie chleba i pierwszy wypiek to klapa. Proszę podajcie jakieś proste przepisy na chleb w automacie. Spieszę uprzejmie donieść, że pierwsze pieczenie chleba mam już za sobą. Jeśli to możliwe, to bez zakwasu.
Pozwoliłem sobie skorzystać z wielu cennych rad i podpowiedzi.
W najbliższym czasie zamierzam odtworzyć metoda prób i błędów chleb pieczony na wsi u moich dziadków w latach 60. Ciasto jest ladnie wyrosniete, ladne dziurki ma, zakalec nie jest widoczny, tylko to na gorze nie powinno sie zdarzyc. Tak wyglada troche, jakby na gorze gromadzilo sie za duzo powietrza, a po ogrzaniu to powietrze nagle uciekalo.
Moze faktycznie za duzo wody? Dwie łyżki tak przygotowanego zakwasu dodaję do 1g mąki żytniej i 1ml wody, mieszam te składniki i odstawiam na ok. Po tych godzinach do zaczynu dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam dość dokładnie przy pomocy łyżki.
Czekoladowe ciasto z zakalcem, znane na całym świecie jako brownie. Smaczne przez to, że pod chrupiącą, czekoladową skorupką znajdziesz. Zauważyłem, że zakwas przechowywany w lodówce w temperaturze st. Chleb na zakwasie… Kto raz spróbował dobrze wyrośniętego, aromatycznego, jeszcze ciepłego chleba na zakwasie – długo nie zapomni jego smaku.
Zasmakowałem go ponad rok temu u szwagra Krzysztofa – ciasto wyrobił wieczorem, rosło całą noc, a poranek przywitał domowników zapachem świeżo upieczonego chleba…. Tutaj trzeba zdecydowanie dodać – to nie jest zabawa dla niecierpliwych. Więc jeśli jesteś w miarę cierpliwy, spróbuj. Dzisiaj przedstawię Wam chleb, którym powróciliśmy do pieczenia na zakwasie.
Temperatura trochę odpuściła więc zabrałam się ochoczo za pieczenie. Początkowo miał być to inny chleb, lecz uznałam, że czas samej coś od siebie dodać. Bałam się, czy nie wyjdzie z mojej kulinarnej Zobacz więcej. Chleb jest soczysty w środku i ma pyszną chrupiącą skórkę.
Chleb żytni, na żytnim zakwasie to tylko mąka, sól i woda oraz zakwas.
Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Piekarnik nagrzać do temperatury 2stopni C. Tak jest z ciastem pszennym bez dodatków razowych i żytnich, bo te ciasta nie wyrastają tak imponująco. Takie zachowanie ciasta nie jest przywilejem maszyny. Kiedy piekę rogaliki drożdżowe i ostatnia partja wyrośnie na blasze do rozmiarów finalnych, niestety w piekarniku pada.
Myślę, że pieczenie chleba uczy pokory. Mój pierwszy chleb to była cegła. Owszem, zniechęciłam się jak i Pani, odłożyłam pieczenie chleba na pewien czas. Nie można po pierwszej próbie upieczenia chleba winić przepisu, proporcje są dobre, książkowe - znanego autora, pieczone przez tysiące osób w internecie.
Otóż chleby czysto żytnie są bardziej wilgotne i zbite niż pszenne. Może to wyglądać niektórym na zakalec, ale nim nie jest. Dziś nie będzie konkretnego przepisu, dziś będzie o pieczeniu chleba na zakwasie.
Dla początkujących, czyli dla mnie ;)) Na początek zaznaczę, że odwalam kompletną amatorszczyznę jeżeli chodzi o chleb Zobacz więcej. Moi drodzy, stare ludowe powiedzenie mówi: dobra żona tym się chlubi, że gotuje co mąż lubi! Tak tak, drogie Panie, przecież przez żołądek do serca mężczyzny. Na wsi, jak to dawniej bywało, każda prawdziwa gospodyni piekła chleb. Duży piec do pieczenia chleba był niepodważalnie ozdobą kuchni każdej pani domu.
Nie jestem perfekcyjną panią domu. Nie przepadam za pitraszeniem. Jeżeli w tle nie ma dobrej audioksiążki, muzyki albo audycji w radiu – żadna pasja nie zatrzyma mnie w kuchni.
Kiedy ostatnio piekłam chleb, taki z prawdziwego zdarzenia? Jakieś siedem lat temu, gdy jeszcze nie miałam dzieci. Jakim cudem zatem zaczęłam regularnie wypiekać chleb?
Ja również, jak moja imienniczka mam problem z wyrastaniem chleba. Zrobiłam zakwas jakieś miesiące temu, piekę chleb co tydzień, lub częściej i na początku wychodził super – pięknie wyrastał i był fantastyczny. W poprzednim tygodniu nie wyrósł, zrobił się zakalec, dzisiaj jest w piecu już godziny i też nie rośnie.
Włożyć chleb do gorącego piekarnika (usuwając wcześniej folię spożywczą) i piec ok. NAJCZĘSTSZYCH PRZYCZYN POWSTAWANIA ZAKALCA. Zmora tych, którzy mówią, że zakalec to jedyne ciasto, które im zawsze wychodzi. Zakalec to po prostu niedopieczone ciasto. Przygotowałam kilka przydatnych rad uniknąć zakalca.
Jednak nie martwcie się Kochani – taki nieudany wypiek przytrafia się nawet. Drugi robiłem zbyt późno i pieczenie załączyłem rano- ten był niski, ale nawet dobry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.