wtorek, 12 marca 2019

Sernik z bialego twarogu

Proszę spróbować w tym roku z takimi proporcjami. Jeśli uzywa Pani tłustego twarogu z wiaderka proszę pamiętać o zmniejszeniu ilości masła. Dodane przez emaw: Tylko o kuchni. Kolory galaretek i owoce do dekoracji możecie wybrać według własnego gustu. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek.


Sprawdź nasze najlepsze przepisy!

To jedno z ulubionych ciast w mojej rodzinie. Robię różne serniki na zimno: z serków homogenizowanych, ze śmietany kremówki, ze zwykłego twarogu, z mieszanki śmietany i serków. Kilka lat temu wymyśliłam brzoskwiniową pasję, która okazała się domowym przebojem i którą również polecam.


Z serka homogenizowanego wyszedłby zakalec. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na sernik na zimno z twarogu. Tym razem wybrałyśmy z mamą sernik na zimno z twarogie Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga z cukrem pudrem.


Pieczemy go nie tylko na święta, ale także tak zupełnie na co dzień.

Równie popularny jest sernik na zimno z sezonowymi owocami, serwowany latem. Ale czy wiesz, jaki ser do sernika jest najlepszy? Czy inny ser powinniśmy wybrać do tradycyjnego sernika, a inny do ciasta na zimno? Ważne jest, by nie był zanadto zwarzony ani zbyt kwaśny, gdyż wtedy nawet po zmieleniu będzie miał drobne grudki, wyczuwalne po upieczeniu w sernikowym cieście.


Na sernik najlepszy jest twaróg pełnotłusty – ten po zmieleniu ma z reguły gładką, kremową konsystencję. Aby jednak sernik oczarował nasze podniebienia, musimy najpierw postarać się o autentyczny twaróg, co wbrew pozorom nie jest zadaniem prostym. Oczywiscie z cukrem a nie ze slodzikiem i moze poleje czekolada. Przepisów jest wiele, jednak jeśli szukacie czegoś super prostego, sprawdzonego i chcecie mieć pewność, że sernik zawsze się uda, to ten przepis warto zachować.


Tradycyjnego twarogu, ale już zmielonego. Lub otrzymanego inną metodą twarogu, ale o konsystencji zmielonego już sera. Wiem, jak taki wygląda, na sernikach pieczonych z sera w kostce się wychowałam i długo długo potem sama kupowałam prawdziwy twaróg by z niego przygotować sernik (kiedyś nie było serków w wiaderkach ;-).


Bez problemu zrobisz sernik z kwarku czyli sera homogenizowanego. Mieszkam w Niemczech i od lat pieke z niego serniki. Maja one duza zalete bo nie dodajesz do nich tluszczu i wystarczy tylko pare jajek. Oba sa robione na kruchym ciescie. Mój przepis na sernik z mascarpone składa się głownie na ser twarogowy, czyli mielony biały ser oraz serek mascarpone.


Zauważ, że do zrobienia sernika z mascarpone nie używam masła.

Dodaję za to pyszny i puszysty krem z gorzkiej czekolady oraz owoce. Ciasta z sera białego (twarogu) Dania główne z sera białego (twarogu). Pozostałe składniki to jajka, masło lub śmietanka, cukier i dodatki smakowe. Oprócz zmielonego twarogu możemy upiec sernik również z gotowych zmielonych serów, z cream cheese. Sernik z mascarpone i twarogiem.


Oczywiście najlepszy jest z prawdziwego twarogu, ale tym razem zrobiłam z gotowej masy z wiaderka zakupionej w Biedronce. Co więcej, mój dzisiejszy przepis na sernik z wiaderka pochodzi z opakowania sera. Jedyna różnica jest taka, że zamiast herbatników użyłam biszkopta z kakao upieczonego dzień wcześniej.


Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego smakuje fenomenalnie. Przepis na sernik z wiaderka nie wymaga przygotowywania ciasta na spód. Poradzą sobie z nim nawet mniej doświadczone w wypiekach osoby. Będzie świetnym dodatkiem do kawy. Dużo czasu minęło zanim polubiłam się z tym typem serników.


Sami zdecydujcie, który sposób będzie dla Was wygodniejszy. Domowy twaróg można wykorzystać do kanapek na śniadanie lub upiec z niego sernik. Twaróg wyjdzie pyszny w obu przypadkach.


Bez konserwantów, polepszaczy smaku, z takimi dodatkami jak sami lubimy najbardziej. Ser zmielić przez maszynkę najlepiej dwukrotnie albo nawet trzykrotnie Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie dodać ser i pomieszać, dodać mąkę ziemniaczaną.


Odstawić i przygotować ciasto. Utrzeć margarynę z cukrem, dodając kolejno całe jajka. Masa serowa jest delikatna, wilgotna i aromatyczna, dzięki dodatkowi skórki z pomarańczy. Ja użyłam waniliowego z wanilią. Jest to sernik na serze z wiaderka.


Miałam ogromne obawy bo ser był dość rzadki, ale wyszedł mega delikatny i puszysty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty