Jego nazwa prawdopodobnie pochodzi od trasy W-Z, przy której było ono kiedyś sprzedawane, jest jednak kilka innych teorii na ten temat. Ciasto „wuzetka” to ciasto najczęściej pieczone i kupowane w okresie PRL, kiedy było jednym z najpopularniejszych deserów w Polsce. Wymieszaj składniki na biszkopt czekoladowy. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier dokładnie miksując.
Następnie dodaj pojedynczo żółtka. Dadaj przesianą mieszankę kakaową i wymieszaj delikatnie łyżką.
Zagotować śmietanę w garnku, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać energicznie aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka oraz jednolita masa. Polewę wyłożyć na wierzchnim biszkopcie. Ciasto pokroić na porcje i udekorować kleksem śmietany wyciśniętej przez rękaw cukierniczy lub szprycę. Dziś już wuzetka jest zapomniana i nieco “passe”.
Szkoda, bo to bardzo smaczne i nieskomplikowane ciasto. Składniki znajdziemy w każdym, nawet najmniejszym sklepie. Nie w kształcie kostki ciastka tortowego, ale jak najlepszy tort.
Nie wyrasta on tak mocno jak tradycyjny, nie jest również tak puszysty. Przepis na biszkopt z niewielkim dodatkiem masła to pomysł z tortu Praga. Wuzetka, podana na mój sposób.
Podajemy dobry przepis na wuzetkę ! CIASTO WZ - najlepszy, jak z cukierni, wypróbowany przepis na WUZETKĘ jak z cukierni. Domowe ciasto, idealnie kremowe i obłędnie smaczne! Nad gorącą kąpielą wodną rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Tak przygotowaną polewą pokryć wierzch wuzetki.
Gdy polewa zastygnie, udekorować bitą śmietaną (przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki – tak, by ciasto można było podzielić na kwadraty). Nie przerywając ubijania, wsypuj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dwie jednakowej wielkości prostokątne blachy wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką.
Biszkopt powinien być nasączony (bywa nieraz alkoholem), czasem dodatkowo jest warstwa dżemu. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na wuzetka siostry anastazji. Jest to tanie i pyszne ciasto, które smakuje każdemu. Warto zrobić je samodzielnie, ponieważ nie jest to skomplikowane, a gotowe wuzetki potrafią kosztować sporo.
Zachęcam wszystkich do wypróbowania:). Czas przygotowania: 1min.
Dodaję po żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec wlewam olej, mieszam łyżką. Przejdź na stronę główną Interii. Nie bez powodu W-Z można znaleźć niemal w każdej cukierni.
Ponieważ w domu mieliśmy gazowy piekarnik i mama piekła wyrastające ciasta tylko w prodiżu, na W-Z czy biszkopty mogliśmy pozwolić sobie częściej w kawiarni lub cukierni niż w domu. Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto. Ciasto biszkoptowe zrobiłam na bazie przepisu na biszkopt czekoladowy, ale dodałam do niego rozpuszczone masło i to jest strzał w 10!
Pozostaję dziś dalej w kręgu czekolady i podam przepis na słynną wuzetkę, czyli biszkopt czekoladowy przekładany grubą warstwą bitej śmietany oraz udekorowany warstwą czekolady. Wypróbuj przepis na wuzetkę ! Mnie również wyrosło kopiasto na środku górka, po bokach nisko. Zresztą na zamieszczonych zdjęciach widać, że autorce również tak paskudnie wyrosło. Myślę, że lepiej przed zmieszaniem wszystkich ingriediencji należy ukręcić w dużym naczyniu zółtka, proszek, ocet razem z olejem. Jedno z najpopularniejszych polskich ciast, W-Z, czyli wuzetka :-) Bita śmietana pomiędzy dwoma puszystymi kakaowymi biszkoptami (z najlepszego przepisu).
Dolny biszkopt posmarowany powidłami a górny wykończony polewą czekoladową. Zmniejszyć obroty i powoli dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.