czwartek, 28 marca 2019

Przepis na pierniczki korzenne

Bardzo lubię korzenne pierniczki. Niestety długo poszukiwałam idealnego przepisu. Zawsze czegoś mi brakowało albo czegoś było za dużo. I oto - przepis na idealne korzenne pierniczki.


Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć.

Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-tygodni. Od lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. Każdego roku przygotowuję dla mojej Rodziny aromatyczne pierniczki korzenne. Ten przepis sprawdza się u mnie od lat.


Wystarczy im tydzień, aby nabrały wspaniałego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości. Pierniczki można upiec w ostatniej chwili. Stopić razemargarynę, mió cukier.


Na końcu wsypać kakao- wymieszać dokładnie.

Na stolnicy połączyć razem wszystkie składniki. Wlać do masy zimne mleko, wsypać na końcu przyprawę. Ciasto po wyrobieniu powinno być kleiste. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki).


Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Dzisiaj zapraszam po przepis na najlepsze pierniczki świąteczne! Można je zrobić w każdym momencie przed Świętami, przed samą Wigilią lub nawet trzy tygodnie wcześniej. Na każdą okazję - Wigilię Szkolną czy do pracy, dla dzieci i znajomych.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na świąteczne pierniczki korzenne. Podczas pracy z pierwszą częścią ciasta resztę trzymać w lodówce. Piekarnik nagrzać do 1stopni C. Foremkami wyciąć ciasteczka i ułożyć je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


W myśl przysłowia, że szewc bez butów chodzi, ja chyba ostatnia się za nie zabieram. Jeśli tak jak ja w tym roku nie mieliście czasu się wcześniej zdecydować, a myślicie, że już za późno, ten przepis jest dla Was! Mąkę pszenną zamień na owsianą, a smalec – na olej kokosowy. Dodatkowo, możesz zastąpić miód syropem z agawy. Zapach, jaki wydzielają pierniczki korzenne to zapach świąt.


Cynamon, kardamon, kolendra, imbir - duża ilość przypraw w cieście nada twojemu domowi niesamowity aromat.

Im dłużej leżą, tym są pyszniejsze! Kruche, aromatyczne i słodkie pierniczki świąteczne z imbirem i cynamonem wspaniale smakują z ciepłym mlekiem w długie, zimowe wieczory. To mój stary, dobry i sprawdzony przepis.


Nie cierpię ciasta, które jest twarde i zimne i trzeba je wałkować marnotrawiąc całą siłę. Przepyszne korzenne pierniczki, które nie muszą długo leżakować, aby zmięknąć. Od razu nadają się do chrupania i po tygodniu dalej są rewelacyjne.


Podczas pieczenia fantastycznie pachnie w całym domu, ponieważ dosyć sporo dodajemy do nich przypraw korzennych. Czasami uda mi się przechować w pudełeczku, bo zdążę schować i po prostu w ferworze przygotowań świątecznych zapomni się o nich. Takie są własnie pierniczki korzenne z miodem i kakao. Sprawdzony przepis chrupiące pierniczki. Jeśli lubisz piec ciasta, to serdecznie polecam sięgnąć po.


Przepis na te pierniczki jest bardzo prosty. Specjalnie na życzenie jednej z moich czytelniczek dziś przepis na miękkie pierniczki :) Takie od razu do zjedzenia przy kawie. Po inne korzenne wypieki zapraszam Was do Świątecznego spisu ciast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty