wtorek, 26 marca 2019

Naleśniki suzette

Nie bądźcie rozczarowani gdy idealne naleśniki nie udadzą się Wam za pierwszym razem, z czasem na pewno nabierzecie wprawy w ich przygotowaniu. Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami - poznaj najlepszy przepis. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Naleśniki składamy, skrapiamy brandy i flambirujemy na patelni.


Zalewamy podgrzanym syropem pomarańczowo-cytrynowym.

Jest to jeden z najsłynniejszych deserów świata, który powstał podobno z powodu niezdarności kelnera serwującego potrawę księciu Walii i jego wybrance o imieniu Suzette. Uwagi: – Jeśli naleśniki mają jeść dzieci lub kobiety w ciąży, pomiń dodatek alkoholu w przepisie. I bez niego naleśniki, jak i sam sos są bardzo smaczne. Przepis można wzbogacić o dodatkową pomarańczę. Ja masło zastąpiłam olejem, a cukier erytrolem, ale szczerze mówiąc moje naleśniki Crepes Suzette nie odbiegają bardzo od tych oryginalnych.


Spróbuj i się przekonaj! Oczywiście, jeśli nie jesteś na żadnej diecie, zamień olej na masło, a erytrol na cukier i zrób zwykłe, cienkie naleśniki.

Crêpes Suzette – najbardziej znane francuskie naleśniki. Podaje się je płonące, polane likierem pomarańczowym, podpalonym bezpośrednio przed podaniem. NALEŚNIKI SUZETTE Skladniki: 5ml mleka 2g mąki jaja łyżka cukru szczypta soli łyżka roztopionego masła skórka otarta z ½ pomarańczy szklanka soku z pomarańczy łyżki brązowego cukru łyżki masła pomarańcze ewentualnie likier pomarańczowy- da to nam efektowny ogień! Nigdy ci się nie znudzą. Cukier skarmelizuj na patelni, dodaj sok, a po chwili masło.


Do takiego syropu włóż naleśniki (nie więcej niż cztery na raz). Smaż około minut z każdej strony - ważne, żeby ciasto dobrze nasiąkło. Gotowe naleśniki podawaj z kawałkami świeżych pomarańczy. Jest wiele wersji co do tego w jakich okolicznościach i kto je zrobił po raz pierwszy.


Nie do końca nawet wiadomo kim była Suzette, dla której ową potrawę przygotowano. Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Cieniutkie zanurzone w gorącym pomarańczowym sosie.


Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy. Wyszły naprawdę świetne naleśniki, przysmażają się na bardziej brązowo i mają lepszy smak. Jeśli mamy już doskonałe ciasto, a może nawet usmażyliśmy stertę naleśników, możemy część z nich wykorzystać na deser. Deser jest absolutnie klasyczny, zowie się „ naleśniki Suzette ”.

Są też firmowe naleśniki Suzette z alkoholem i pomarańczami. Co prawda nie mieliśmy jeszcze okazji ich spróbować, ale na pewno są równie dobre, jak pozostałe z karty. Prócz naleśników lokal oferuje spaghetti, w którym zamiast makaronu podaje się ciasto naleśnikowe. Do miski przesiewam mąkę wymieszaną z solą. Jajka roztrzepuję z mlekiem.


Dodaję do mąki i miksuję, następnie dodaję stopniowo tyle wody, nie przerywając miksowania, aż ciasto uzyska gładką. Płonące naleśniki są wyśmienite w smaku, bardzo słodkie i aromatyczne. To prawdziwe niebo w gębie dla wytrawnych smakoszy.


Następnie z ciasta smażymy naleśniki, składamy w chusteczkę i trzymamy ich temperaturę. W między czasie topimy masło, wsypujemy startą skórkę z pomarańczy, cukier i likier. Ostudzonym sosem polewamy naleśniki. Jeśli wybierzecie naleśniki crêpes Suzette bez alkoholu to w tym momencie możecie przełożyć je na talerz i delektować się tym niebiańskim śniadaniem.


Jednak jeśli chcecie otrzymać płonące naleśniki to należy zwiększyć moc palnika, wlać alkohol i natychmiast podpalić! Nie pochylamy się zbytnio nad patelnią! Polać likierem pomarańczowym. Na koniec dodać likier i gdy zacznie parować, podpalić, zachowując ostrożność.


Po wyjęciu na talerz naleśniki udekorować cząsteczkami pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty