poniedziałek, 11 marca 2019

Sernik z beza

Z białek z dodatkiem soli ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier puder i sok z cytryny. Upieczony sernik wystudzić i schłodzić przez min. Po minutach pieczenia na sernik wyłożyć pianę z białek, wyrównać i piec jeszcze przez około minut.


Idealny sernik na każdą wyjątkową okazję. Wytworny i elegancki, na czekoladowo-orzechowym spodzie, wykończony dżemem pomarańczowym oraz bezą z orzechami włoskimi. To połączenie tradycji i nowoczesności. Masa serowa - bogata, kremowa, z dodatkiem skórki pomarańczowej i rodzynek - przypomina tę z sernika krakowskiego. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę, Dodaj masło i dobrze posiekaj nożem.


Jajko wbij do miski i ubijaj mikserem aż zacznie robić się białe. Jego spód jest kruchutki, masa serowa delikatna, a do tego ta słodka beza… Jak dla mnie idealne połączenie! Może ten wypiek jest zbyt powszechny, często spotykany na przyjęciach lecz zaskakująco bardzo dużo osób wyszukuje na niego sprawdzony przepis. Wspaniały i super prosty do zrobienia sernik z bezą i porzeczkami. Rewelacyjny przepis na każdą okazję!


Sernik z beza

Uwielbiam piec serniki, a tym bardziej serniki bez spodu. Ten prosty sernik z bezą polecam piec nie tylko w lato, gdy mamy dostęp do świeżych i kwaśnych owoców. Ten apetyczny sernik z bezą to doskonały deser, który oprócz wybornego smaku , przywodzi na myśl ośnieżone stoki gór i białe szaleństwo w zimowym słońcu. A wiadomo, że z kwaśnymi owocami bezy smakują najlepiej.


Lekka beza - jak biały puch - skrywa wilgotne, delikatne ciasto, a kruchy spód podkreśla łagodny smak sernika. Polecam pycha odpowiedz. Następnym razem dodam też. Mocno czekoladowy spó kremowy, bogaty w smaku sernik na ciemnym cieście, najeżony bakaliami i fikuśna beza na wierzchu. Bezę wyciskałam dekoratorem z końcówką gwiazdka, ale nieregularne górki i dołki wykonane łyżką wyglądają równie dobrze.


Pieczenie z bezą: Wyjąć sernik z piekarnika (nie wyłączając go, tylko zmniejszyć temperaturę do 1stopni C) i rozprowadzić (delikatnie, ale dość szybko i sprawnie) na jego powierzchni dżem pomarańczowy. Przepis na sernik z truskawkami i bezą. Na dżem wyłożyć pianę z białek, lekko wyrównać i posypać wiórkami kokosowymi. Kruche ciasto pokryte jest warstwą czekolady i truskawek, zalane masą serową i przykryte pianą bezową.


Piec w nagrzanym piekarniku ok. Na ciasto kruche wyłożyć masę serową, a na nią delikatnie bezę kokosową. Zresztą jak się poczyta to wszystkie serniki z bezą takl sie robi. Często przygotowuje się je z samej masy serowej z dodatkiem bakalii, jednak dodatek kruchego ciasta oraz delikatnej pianki, pozwalają na uzyskanie nieco wyższego ciasta oraz przełamanie smaku sera. Sam biały ser jest nie tylko smaczny i zdrowy.


Sernik z beza

Po upieczeniu pozostawić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Jedno z moich ulubionych połączeń :-). Masa serowa o lekko cytrynowym smaku, kwaskowy mus (dosłodźcie go wedle upodobania) i słodka chrupiąca beza to połączenie, któremu ciężko się oprzeć ;-).


Puszysty, kremowy i wilgotny, a do tego zniewalający słodkością. Oprócz tej charakterystycznej cechy, sernik wyróżnia się też nietypową masą serową - z dodatkiem sypkiego budyniu, oraz dużą ilością użytego mleka i dodatkiem oleju roślinnego. Owijamy folią i schładzamy w lodówce.


Sernik z beza

W dużej misce ucieramy masło, dodajemy żółtka, miksujemy z cukrem, serem i budyniem. Wypieki, sałatki i dania obiadowe, które sprawdzą się zarówno podczas codziennego gotowania, jak i przy planowaniu uroczystości rodzinnych czy spotkań w gronie znajomych. Rodzynki przelewamy wrzątkiem i oprószamy mąką. Taki sernik, powinno się robić z dobrej jakości białego sera twarogowego półtłustego lub tłustego, rzadkie sery wiaderkowe w tym przypadku odpadają, gdyż sernik po upieczeniu nie będzie miał odpowiedniej struktury i smaku sernika. Delikatny sernik z owocową frużeliną i bezą to ulubieniec mojej córki.


Od kiedy wyczytałam, że najlepszy to ser z Wielunia, wyszukalam takowy tzw. Zawsze do sernikow kupowałam nasz regionalny twaróg w kielbaskach. Pierwszy sernik z nim nawet jakoś wyszedł, ale wyciekala z ciasta woda podczas pieczenia. Mój ulubiony- o, ironia!


Tak samo było z drugim innym sernikiem. Dodane przez dora3w: Tylko o kuchni. Całość jest rześka, ciekawa, niecodzienna! Nie zaliczam sie do amatorów pieczenia ,ale dlaczego mój sernik z rosą po upieczeniu nie jest puszysty tylko taki zbity?


Serniki są u nas bardzo popularne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty