poniedziałek, 11 marca 2019

Sernik pieczony na spodzie z herbatników

PUSZYSTY SERNIK NA HERBATNIKACH – najprostszy puszysty sernik jaki robiłam. Przygotowanie sernika nie zajmie Wam dużo czasu, a jest naprawdę smaczny! SERNIK: BEZ PIECZENIA, PIECZONY, KRÓLEWSKI I TAKI, KTÓRY NIE OPADA – uwielbiam serniki.


Piekę tradycyjne serniki od lat i przygotowuję serniki na zimno. Klasyczny, polski sernik.

Na cieniutkim spodzie z kruchych herbatników, by było szybciej, ale nie mniej smacznie :-). Spód przygotowujemy z pokruszonych herbatników i odrobiny masła. W masie serowej również tylko podstawowe składniki. Jeśli jednak macie w domu prawdziwą laskę wanilii możecie dodać jej ziarenka do masy.


Spód: 3g herbatników Petit Beurre 1g masła Herbatniki zmielić na miałki proszek. Masło roztopić, lekko ostudzić i dodać do zmielonych herbatników. Wymieszać, powinno przypominać mokry piasek ugniatający się w dłoniach.


Wyłożyć równomiernie na blachę o wymiarach 25x35cm i dokładnie ugnieść łyżką.

Istnieje tyle przepisów na sernik, że zawsze jest dylemat który wybrać. Sernik pieczony na spodzie z herbatników. Dodane przez Karina w: Tylko o kuchni. Ja używam jako herbatników Bonitki z Biedronki.


Dla mnie jako spód są w sam raz - ani za miękkie ani za. Przepis na szybką sałatkę z pieczonego kurczaka: - pieczony kurczak (to co zostało z obiadu, nie mylić z resztkami;p) - puszka kukurydzy. Nie raz spotkaliście się z przepisami na sernik ze spodem wykonanym z ciasteczek. Przyznaję, że wykonanie samego spodu nie sprawiało mi żadnego problemu. Schody zaczęły się, gdy zaplanowałam przepis na sernik ze spodem oraz bokami z rozdrobnionym herbatników bądź ciastek.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na sernik na spodzie z herbatników. Spód robi się z pokruszonych herbatników, nie trzeba ubijać jajek, a wszystkie składniki w zasadzie można wymieszać łyżką. Dzięki temu, że masa nie jest dodatkowo napowietrzona podczas ubijania, sernik nie urośnie tak bardzo podczas pieczenia, ale też nie upadnie po wystudzeniu. Ucierając porcjami dodawaj ser, a później wlej roztopione masło i wsyp budynie z torebek. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka i stopniowo dodawaj do masy serowej powoli mieszając.


Przełóż do formy i równomiernie rozprowadź na spodzie z herbatników. A jeśli nie masz ochoty na sernik pieczony, to gorąco polecam Ci mój przepis na sernik na zimno.

Tutaj jednak skupiłam się na tym, by upiec nie za słodki, ale bardzo maślany i pysznie serowy sernik z dodatkiem masy korówkowej, czyli masy kajmakowej. Gwarantuję Wam ,,Niebo w gębie! Robi się go bardzo prędko i sprawnie. Jest puszysty, leciutki i tak jak powinien być sernik lekko zbity.


Dzięki spodu z herbatników pięknie się prezentuje, a w dodatku jest o wiele bogatszy w. Piekłam na Święta z porcji na spodzie z Krakusków owsiano-zbożowych. Masą herbatnikową pokryć spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Połączyć cukier z olejem, dodać ser, jajka, żółtka i cukier waniliowy.


Gotową masę serową delikatnie wylać na spód z herbatników. Na gorący sernik wyłożć pianę z ubitych białek z cukrem. Jagodowy sernik na zimno ze spodem z herbatników 9Był pyszny i skusiłam się na niego nawet ja, mimo, że nie przepadam za sernikami na zimno. W takiej wersji nie tylko świetnie wygląda, ale także wybornie smakuje. Można go przygotowywać na różne sposoby – z bakaliami, owocami, ze spodem lub bez.


Kremowy sernik o smaku pomarańczowym, z dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego. Pieczony jest na aromatycznym spodzie z korzennych ciasteczek spekulatius. Istnieje również przepis na sernik wiedeński z budyniem, z kaszą manną czy z mąką ziemniaczaną i mascarpone. Spód do sernika wiedeńskiego można przygotować z herbatników lub z kruchego ciasta. Takie pieczenie sprawia również, że sernik ma równą i niepopękaną powierzchnię.


Pozostałe składniki to jajka, masło lub śmietanka, cukier i dodatki smakowe. Oprócz zmielonego twarogu możemy upiec sernik również z gotowych zmielonych serów, z cream cheese. Możesz więc na nim przygotować sernik na zimno. Proponujemy wtedy dodać do masy trochę posiekanych moreli, fig.


SKłADNIKI na porcji Na spód: dag herbatników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty