środa, 6 marca 2019

Przepis na gofry ze śmietaną

Domowe gofry – jak je zrobić? Warto zrobić je na deser dla dzieci i dorosłych. Klasyczny przepis na gofry z bitą śmietaną można urozmaicić ulubionymi składnikami. Dla łasuchów idealna będzie wersja z czekoladą.


Można ją dodać w formie płynnej (tabliczka rozpuszczona w kąpieli wodnej) lub jako jeden ze składników ciasta.

W sezonie warto przygotować wariant owocowy, czyli np. Wszystkie składniki podstawowe (oprócz bakalii), robocze i żółtka należy zmiksować na gładką masę 3. Dodać łyżką pianę z jajek i delikatnie wymieszać. Gofry z owocami i bitą śmietaną to dla mnie jeden ze smaków lata. Ale można przygotować je samemu, zwłaszcza latem, kiedy owoców jest wiele. Wychodzą chrupiące i pyszne.


Polecam gofry z malinami, borówkami amerykańskimi lub jagodami jako dodatek polecam bitą śmietanę! Gofry na wodzie wychodzą chrupiące i długo po wystudzeniu zachowują chrupkość, a do tego mogą je jeść osoby nietolerujące mleka.

Zmiksuj, by powstało gęste ciasto, jeśli jest za rzadkie, można dodać trochę więcej mąki. Gofrownicę posmaruj olejem, dobrze rozgrzej. Wylej ciasto, gofry piecz ok.


Robię go od lat i zawsze jest dobry. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Pasują zarówno na śniadanie, podwieczorek, kolację czy smakołyk do kawy. Najbardziej bzdurnie zredagowany przepis, a właściwie olany, jaki widziałam!


W gofrach ważny jest tłuszcz, zeby były puszyste, a zastąpienie śmietany jog. Raczej pewna klapa, a zamiast chrupiących gofrów lepiące kluchy. Gorąco polecam, póki sezon na truskawki jeszcze trwa! Gofry z bitą śmietaną i truskawkami Łukasz Gofry z bitą śmietaną i owocami to dla mnie smak lata! Dawno już nie było takiego urodzaju na jagody jak w tym roku, przynajmniej w mojej okolicy.


GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI – PRZEPIS NA GOFRY IDEALNE – przygotujcie ciasto na gofry z tych proporcji #128578; jest przepyszne! Nie ma chyba lepszego połączenia niż chrupiące gofry, bita śmietana i truskawki. Sałata ze śmietaną do obiadu.


Tradycyjna sałata ze śmietaną i sokiem z cytryny.

Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka.


Prezentujemy przepis na gofry z dodatkiem bitej śmietany i świeżych truskawek. Banalnie prosty przepis na pyszny i chrupiący deser. Kto z nas nie lubi chrupiących i rozpływających się w ustach gofrów? Piekę gofry do zrumienienia, czasu nie podam, trzeba wyczuć swoją gofrownicę. Po upieczeniu studzę je na kratce.


Wykładam na przestudzone gofry, posypuję dodatkowo pudrem, dodaję owoce i podaję. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Wlej tę mieszaninę do suchych składników i wymieszaj (mieszaj od środka wgłębienia na zewnątrz). Białka ubij na miękką pianę, a następnie dodaj je do ciasta. Nalej porcję ciasta do rozgrzanej gofrownicy i piecz, aż gofry będą gotowe.


Podawaj polane miodem albo syropem, ze śmietaną lub lodami waniliowymi. Inspiracją dla mnie były gofry Madzi. Napatrzyłam się i dostałam ślinotoku hi hi.


Nie ma lepszego połączenia niż chrupiące gofry, bita śmietana i truskawki. Trzeba jednak uważać na to, by nie dodać za dużo octu lub cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty