czwartek, 14 marca 2019

Sernik kakao

Ciasto : zagnieśc i podzielić na dwie części. Każdą część dać do woreczka foliowego i zamrozić. Na wysmarowaną blachę zetrzeć jedną część ciasta.


Następnie utrzeć żółtka z cukrem i margaryną. Na końcu ubitą pianę z białek.

Na masę serową zetrzeć drugą część ciasta. Zrobiłam wczoraj ten sernik, następnym razem dam mniej kakao, bo masa była w moim odczuciu dość gorzka. Mojej rodzince bardzo smakował, ja jednak zdecydowanie pozostanę fanką tradycyjnych, białych serników.


Przepisy z kategorii sernik z kakao. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Polecane przepisy: szybki sernik z kakao Zobacz więcej. Desery Drożdżówka z kakao.


Sernik w cieście z kakao Przygotować ciasto.

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Wkładamy do lodówki i schładzamy ok min. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę.


Jajka miksujemy z masłem i cukrem. Ubite białka musimy delikatnie. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Najlepszy przepis na sernik królewski z ciasta kruchego z kakao i pyszną masą serową. To prosty i pyszny sernik, który możesz upiec z twarogu z wiaderka. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao i cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy).


Dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na części. Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia. Mój pierwszy przepis z wykorzystaniem czarnego kakao – bardzo udany Bezcukrowy sernik bez pieczenia o smaku białej czekolady, na spodzie daktylowym z czarnym kaka Zobacz więcej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Grażyna gotuje. Skocz do przepisu Komentarze (0) Polub 4.

Jeden ze smaczniejszych serników jakie znam, tym razem zrobiłam go z dodatkiem kakao i muszę przyznać, że już sama nie wiem, który smakuje mi bardziej. Jeśli macie zapas białek to tutaj możecie wykorzystać 2-dodatkowo. I od razu zaznaczę, że nie jest to sernik mocno słodki, mimo że wydawałoby się tak ze względu na dodatek chałwy, której nie można odmówić słodyczy, kakao jednak dobrze równoważy jej smak.


Agnieszki sernik amaretto z bezą sernik bez sera sernik biały z czekoladą sernik biszkoptowy sernik chałwowy sernik cytrynowy na ciasteczkowym spodzie sernik cytrynowy na spodzie brownie sernik czekoladowo - pomarańczowy sernik gotowany sernik gruszkowy sernik kajmakowy sernik kakao wy sernik kawowy. Dodane przez dora3w: Tylko o kuchni. Nie zaliczam sie do amatorów pieczenia ,ale dlaczego mój sernik z rosą po upieczeniu nie jest puszysty tylko taki zbity? Choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć do ciasta sera z wiaderka. Ten puszysty sernik bez spodu na dużą blachę polecam każdemu miłośnikowi sera, czekolady i smaku wanilii.


Możesz zdecydować się tylko na jeden smak i upiec sernik waniliowy, bez dodatku kakao. Jeśli lubisz czekoladę, to polecam wersję bez białej masy, czyli z podwójną ilością kakao. Wówczas upieczesz pyszny sernik czekoladowy.


Z łyżek kakao wychodzi dość intensywne, jeśli ktoś lubi łagodniejsze można dodać mniej. Ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy. Ma się porządnie ściąć i podrosnąć, ale nie przypiec. Osobiście bardzo lubię połączenie kakao z serem białym.


Dwukolorowy sernik kakao wo- waniliowy z wyglądu przypominający znaną babkę Zebra. Sposób przygotowania obu ciast jest taki sam. Polega on na naprzemiennym wykładaniu do formy raz jasnego, raz ciemnego ciasta, tworząc paski, jak u zebry. Masę wlać do formy, ustawić na kratce w piekarniku. Piec przez minut, aż sernik będzie zastygnięty.


Studzić przez minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i jak sernik całkowicie będzie wystudzony wstawić go do lodówki (na około godziny lub najlepiej na całą noc). Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy. Całość miksujemy blenderem.


Stopniowo dodajemy resztę mleka i żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Połowę masy serowej przekładamy do drugiej miski i dodajemy do niej łyżkę kakao. Uwielbiam piec serniki, przepyszny, klasyczny wiedeński, rozpływający się w ustach krówkowy czy delikatny sernik nowojorski.


Niektóre serniki można piec bez spodów, do innych polecam spód z ciasteczek, a jeszcze inne są najlepsze na klasycznym kruchym spodzie. Dzisiaj przepis na najlepszy kruchy spód do sernika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty