piątek, 1 marca 2019

Super kruche gofry

Moje pierwsze gofry i wyszly naprawde super. Na poczatku wydawalo mi sie, ze ciasto jest troche za rzadkie, ale wyszly ok. Z moja MPM Gofrownica MGO-metoda prob i bledow nastawiam moc na maximum i pieke minut (zalecenia producenta minut) - no i wychodza idealnie chrupiace gofry. CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki.


Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry.

To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. CIASTO NA GOFRY BISZKOPTOWE KONCENTRAT CIASTA 1. OPIS PRODUKTU: SUPER GOFRY - delikatne, kruche i lekkie ciasto o wspaniałym smaku idealnie sprawdza się w przygotowaniu popularnych gofrów. Użyte w mieszance, wysokiej jakości składniki sprawiają, że produkcja ciasta jest powtarzalna, a przy tym nie zajmuje wiele cennego czasu. Przepis na najlepsze gofry jakie możesz sam przygotować w domu, lepsze od tych zbudki.


Są super chrupiące z zewnątrz, a w środku lekkie i bardzo puszyste. Ciasto jest stosunkowo rzadkie, ale tak ma być.

Udają się na każdej gofrownicy - tej najtańszej z supermarketu i tej wypasionej - tak zapewnia autorka przepisu, znalezionego. To znaczy, że coś jest mega super. Właśnie te Twoje gofry są nie z tej ziemi!


Skoro podobno robię „najlepsze gofry na świecie”, które są dodatkowo „nie z tej ziemi”, to koniecznie muszę się z Wami podzielić przepisem. Testowałam wiele przepisów, ale ten jest zdecydowanie najlepszy. Gofry są kruche i chrupiące. Ciasto na gofry ma konsystencje ciasta naleśnikowego, trochę gęstszego.


Gofrownicę rozgrzewamy, przed pierwszym pieczeniem smarujemy oliwą, nakładamy porcję ciasta i pieczemy około 4-minut, do uzyskania złotego koloru. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski: mleko, woda, mąka, cukier biały, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, oraz wcześniej wymieszane żółtka jajek z olejem, wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Osobno ubijamy białka jajek z szczyptą soli. Zupełnie nie jak gofry, konsystencją bardzie przypominają kruche ciasteczka i tak też można je podawać.


Tradycyjne gofry przypominają tylko wyglądem, bo daleko im do lekkości i puszystości tych tradycyjnych. Wyglądają na malutkie, ale za to są bardzo sycące. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.


Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry.

Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Chrupiące gofry o smaku cynamonu. Możesz oprószyć je cukrem pudrem, nałożyć ulubione owoce lub bitą śmietanę. W każdej wersji smakują wspaniale ;-). Pani Dorotko, gofry wyszły super.


Mam jednak pytanie, jak można przechować gofry ,żeby były kruche, na drugi dzień (jako 2-gie śniadanie do szkoły). Niestety pomysł z folią aluminiowa i bawełniana ściereczka - nietrafiony. Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry. To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki. Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry.


Jesli szukacie dobrego przepisu na domowe ciasteczka, łatwe, pyszne, chrupiące, koniecznie przetestujcie mój sposób. To jest pierwszy przepis, z którego gofry wyszły mi, chrupiące na wierzchu i pysznie pulchne w środku, tylko trzeba nastawić gofrownicę na maksymalną temperaturę. Pół szklanki mleka więcej a gofry wyjdą przepyszne. A żeby były chrupiące opieram gotowe gofry o coś np. Uwaga: Po upieczeniu warto ustawić gofry pionowo (np. między dwiema szklankami) i dać im odparować - będą bardziej kruche i chrupiące.


Podstawowe ciasto na gofry samo w sobie jest tak słodkie i smaczne, że może stanowić pyszny deser. Wystarczy jednak słoiczek domowej konfitury, by przeobrazić gofry w wyborny deser, nie mówiąc. Jemy gofry przynajmniej dwa razy w tygodniu. Na razie mój Patryk nie narzeka, więc chyba mi wychodzą.


Wstrzymywałam się przez chwilę z wpisem o gofrach, bo chciałam dopracować przepisy. Na początku wcale nie było tak super, gofry wychodziły jakieś takie albo zbyt zdrowe – wiecie, jaki to smak? Najlepsze przepisy kulinarne w sieci. Im słabsza moc gofrownicy tym dłużej trzeba na nie zaczekać.


Oprócz tego, że dobrze przypieczone gofry są smaczniejsze, bo mają chrupiącą skórkę, to dodatkowo takie dużo łatwiej wyciągnąć z gofrownicy. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Tym razem Wraz z blogerkami z „Wypiekania na śniadanie” piekłyśmy gofry. Już kolejny raz muszę podziękować, za podanie super tematu! To były moje pierwsze gofry i na pewno nie ostatnie.


Korzystałam ze znalezionego w necie przepisu, z drobnymi zmianami, bo mleko zastąpiłam kefirem i wodą gazowaną. Super chrupiące gofry, ciasto na początku trochę rzadkie ale wszystko świetnie wyszło. A tymczasem kulinarna masakra. Ciasto owszem gładkie, jedwabiste, gofry wyglądają ładnie, ale w smaku tragedia.


Czuć mąkę, czuć proszek, tylko smaku pradzwdziwych gofrów nie czuć. Dodałam cukru, były trochę lepsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty