poniedziałek, 15 maja 2017

Składniki ciasta na gofry

Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.


Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Chrupiące gofry belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej miękki niż tradycyjnych gofrów na proszku. Ciasta na gofry belgijskie nie wylewa od brzegu do brzegu foremki, tylko kładzie niewielką ilość łyżka na środek gofrownicy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (można mikserem) i piec na złoto.


Białka ubij na sztywną pianę w osobnym naczyniu, dodaj do ciasta na gofry. Zmiksuj ponownie na gładką masę, ale tylko do momentu, aż składniki się połączą. Gofry piecz przez 3-minut.


Składniki ciasta na gofry

Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem i udekoruj ulubionymi dodatkami. Białka z jajek ubić na sztywną pianę, dodać ją do miski ze wszystkimi składnikami, dobrze wymieszać ciasto na gofry. Gofrownicę rozgrzać na maksymalne obroty i wlewając ciasto chochlą, piec chrupiące gofry. Moja gofrownica to jednocześnie opiekacz do tostów, więc mniej więcej takiej wielkości jak tost wychodzą gofry. składniki mieszamy. Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry.


To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki. Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry. Moje pierwsze gofry i wyszly naprawde super. Na poczatku wydawalo mi sie, ze ciasto jest troche za rzadkie, ale wyszly ok.


Składniki ciasta na gofry

Z moja MPM Gofrownica MGO-metoda prob i bledow nastawiam moc na maximum i pieke minut (zalecenia producenta minut) - no i wychodza idealnie chrupiace gofry. Wymieszaj dokładnie mleko, żółtka i stopione masło. Wlej tę mieszaninę do suchych składników i wymieszaj (mieszaj od środka wgłębienia na zewnątrz). Nalej porcję ciasta do rozgrzanej gofrownicy i piecz, aż gofry będą gotowe. Przepis na gofry jest bardzo prosty.


Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków. To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. Jaki jest przepis na gofry? Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na składniki na gofry.


Składniki ciasta na gofry

Oddziel białka od żółtek. Do mąki dodaj mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zmiksuj na jednolite ciasto. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z ciastem. Porcje ciasta nakładaj do gofrownicy i piecz 3-minuty na złoty kolor.


Komu nie kojarzą się z wakacyjnym wyjazdem? Na szczęście przygotowanie ich w domu, w nieco zdrowszej wersji, okazuje się bardzo proste. Możesz je zrobić praktycznie z każdej mąki a dzięki ubiciu piany z białek nie potrzebujesz dodawać do ciasta proszku do pieczenia. Prosty przepis na gofry. Najprostszy przepis na gofry.


Przygotowanie ciasta na gofry. Niezbędne składniki do wypieku gofrów. Ciasto przenieś za pomocą chochli do dobrze rozgrzanej gofrownicy i piecz na złoty kolor.


Tak przygotowane gofry będą delikatne i puszyste. Dodatki: śmietanę ubij z cukrem pudrem za pomocą miksera. Na schłodzone gofry wyłóż pokrojone owoce, a na nie ubitą śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty