środa, 10 maja 2017

Chleb żytni przepis na zakwasie

Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na zakwasie żytnim, pszennym i orkiszowym - zarówno chleb pszenny, żytni jak i orkiszowy - w wersji jasnej i razowej. Można upiec piękny chleb na samej mące żytniej, a szczególnie jasnej typ 720. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec.


Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego , piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Osobom początkującym w temacie wypieków na zakwasie polecam wyhodowanie, w pierwszej kolejności zakwasu żytniego.

Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, ale poniżej przedstawię metodę moim zdaniem najprostszą i najbardziej efektywną. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Przepis na zakwas żytni do chleba. Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i wymieszaj. Wyrabiaj tylko do połączenia składników.


Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na godzin (najlepiej na całą noc). Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na godziny.


Czynność powtórz jeszcze razy.

W sumie zakwas rośnie przez dni. Gotowy zakwas przełoż do dużej miski. Dodaj 5g mąki żytniej razowej i 5ml przegotowanej, ciepłej wody. Potrzebuję przepis na dobry chleb ŻYTNI bez dodatku pszennej mąki która zawiera gluten. Niestety mam chore jelita dość poważnie nie mogę spożywać glutenu i mogę tylko chleb żytni na zakwasie naturalnym.


Ciężko dostać taki w miejscu w którym mieszkam. Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecam ten przepis. Mój przepis na chleb żytni jest bardzo prosty i szybki, wychodzi zawsze, gdy mamy aktywny.


Jeżeli chcesz upiec swój własny chleb na zakwasie. Dzisiejszy przepis na chleb żytni na bazie drożdży jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Już wkrótce na stronie pojawi się także przepis na chleb żytni na zakwasie.


Moim zdaniem chleb z mieszanki nie umywa się do tego na zakwasie samodzielnie wyrobiony co tak naprawdę jest bardzo proste:). Z tej okazji przygotowałam ciemny chleb pszenno-żytni na zakwasie. Bardzo prosty chleb pszenny z dużą ilością żytniego, razowego zakwasu.


Nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu, wystarczy sam aktywny zakwas. Dzięki tak dużej ilości zakwasu chleb jest cięższy, ciemniejszy i bardziej chlebowy :). Jestem facetem i od lat robię tylko to ciasto.

Nie wiem czy istnieją lepsze ciasta, ale jest ono tak niewiarygodnie świetne, że nie potrzebuję lepszego. Jeden z bardzo znanych niemieckich chlebów. Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Cała moja przygoda z chlebami na zakwasie zaczęła się dzięki zakwasowi wyhodowanemu z przepisu z Twojej stronki :) Przejrzystemu, bez udziwnień. Miałam za sobą próbę nieudaną , która zniechęciła mnie na długi czas.


Wyszło :) Zakwas żytni , pszenny , wariackie z mieszankami. Oczywiście można próbować i modyfikować przepisy i dodawać zakwas dokarmiany inną mąką. Ilość dodanego zakwasu w przepisie na chleb jest najczęściej mała.


Chleb rośnie bez tańców. Mam nawet wrażenie, że lepsze efekty uzyskuje się przy krótkim mieszaniu. Uwierzcie lub nie, ale jest to przepis, który testowałem najdłużej ze wszystkich. Ponad rok piekę podobny chleb i zawsze coś mi nie pasowało. Chciałem podzielić się z wami superdopracowanym przepisem i oto jestem – rok później.


Choć nie jestem na diecie, przepis na jej chleb zaintrygował mnie, gdyż jest niezwykle prosty, zawiera wyłącznie mąkę żytnią i do tego prezentuje się wspaniale. Zwykle nie pracuje kiedy ma za zimno. Cały zaczyn przełożyć do dużej miski, dodać mąki, stopniowo wlewać wodę.


Ja pamiętam zapach pieczonego chleba u mojej Babci – to jest ze mną od dzieciństwa. Dzięki uprażonym ziarnom słonecznika i sezamu chleb uzyskuje lekko orzechowy smak. Siemię lniane wzbogaca smak chleba i nadaje mu kolor i dodatkowe wartości odżywcze. Zakwas postawilam na grzejniku w lazience i jakos ruszyl ,teraz pachnie jablkami ,wczoraj upieklam na nim chleb i wyrosl pieknie.


Dzis chce zrobic drugie podejscie do tego przepisu ,pelna nadziei ze sie tym razem uda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty