piątek, 26 maja 2017

Chleb na zakwasie żytnim razowym

Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na zakwasie żytnim, pszennym i orkiszowym - zarówno chleb pszenny, żytni jak i orkiszowy - w wersji jasnej i razowej. Pierwszy zakwas, kilka lat temu, był katastrofą…. Piekłam juz kilka chlebków, głównie z mąki pszennej, na zakwasie żytnim. Z każdym dniem zakwas dojrzewa coraz bardziej.


V dnia pęcherzyki powinny być już widoczne, ale głównie widać będzie zmianę jego koloru. Po kilku dniach od nastawienia zakwasu żytniego na bazie mąki żytniej razowej – zakwas zmieni się z koloru szarego w zdecydowanie bardziej jasnobrązowy – taki jak na zdjęciu.

Ciasto na nim zachowuje się w inny sposób, na zakwasie żytnim chleb jest po prostu smaczniejszy, do tego siatka glutenu rozkłada się lepiej w cieście, a przecież na pięknych pęcherzykach chyba zależy każdemu #128578; Ale z zakwasu bezglutenowego można śmiało sobie wyprowadzić zakwas żytni w nowym słoiku. Domowy chleb razowy na zakwasie – przepis. Bardzo często dietetycy zaczynają od tego by sklepowe pszenne pieczywo zamienić na razowe (najlepiej żytnie).


Problematyczna może być w tym wypadku cena, ponieważ chleby takie zazwyczaj są droższe, nie wspominając już o takich z dodatkami słonecznika czy dyni, te potrafią kosztować. Przepis na prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie. Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie.


Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. Wspaniały, pyszny chleb z większą ilością błonnika.

Wilgotny i delikatny miąższ. Z użyciem mąki pszennej razowej (u mnie część orkiszowej razowej) oraz małym udziałem mąki pszennej, na żytnim zakwasie. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego , piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na godziny.


Czynność powtórz jeszcze razy. W sumie zakwas rośnie przez dni. Gotowy zakwas przełoż do dużej miski. Dodaj 5g mąki żytniej razowej i 5ml przegotowanej, ciepłej wody. Bardzo prosty chleb razowy, tym razem w wersji pszennej – również na pszennym zakwasie.


Chleb pszenny razowy na zakwasie. Jeśli ktoś nie posiada zakwasu pszennego można go zastąpić żytnim. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Prawdziwy domowy chleb żytni na zakwasie.


Dzień dobry, Oczywiście chleb pszenno-żytni ma dużą szansę powodzenia! W zakwasie znajdują się bakterie mlekowe, które pozostają w harmonijnym współdziałaniu z drożdżami i tworząc kwas mlekowy, przyczyniają się do uzyskania prozdrowotnych właściwości chleba żytniego. Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecam ten przepis.


Mój przepis na chleb żytni jest bardzo prosty i szybki, wychodzi zawsze, gdy mamy aktywny.

Dodane przez kibiw: Tylko o kuchni. Moim zdaniem chleb z mieszanki nie umywa się do tego na zakwasie samodzielnie wyrobiony co tak naprawdę jest bardzo proste:). Przygotowany specjalnie dla tych, którzy cenią czysty smak chleba razowego lub ze względów zdrowotnych poszukują chleba zrobionej tylko z mąki z pełnego przemiału, bogatej w błonnik pokarmowy.


W ofercie sklepu Carrefour dostępny jest wyśmienity i zawsze świeży chleb żytni. Dodatek ziaren słonecznika, soi, sezamu, płatków owsianych czy siemienia lnianego czyni go jeszcze smaczniejszym i zdrowszym. Dużą popularnością w naszym sklepie cieszy się także chleb razowy na naturalnym zakwasie. Złość może być niezłym motywatorem. Proszę w piekarni o chleb na zakwasie, płacę za chleb na zakwasie, a ten chleb na trzeci dzień, od środka, podstępnie pleśnieje.


A przecież, taki chleb, prędzej wyschnie niż pokryje się pleśnią. Zdenerwowana, zupełnie jak moja córka, kiedy zamiast. Zakwas był żytni na mące razowej, zaczyn na pszennej chlebowej a dodatkowa mąka do ciasta własciwego to mąka orkiszowa jasna (typ 750). Dodanie orkiszowej razowej na pewno zmieni strukturę tego super puszystego chlebka.


Na pewno trzeba będzie dodać też odrobinę więcej wody. Może spróbuj z 20- razowej na początek. Wykonany na bazie zaczynu razowego żytniego oraz zaparki z mąki żytniej i grubo mielonych ziaren żyta. Charakteryzuje się twardą skórką i miękkim wilgotnym miękiszem.


Klasyczny polski chleb razowy wykonuje się na żytnim zakwasie (w odróżnieniu od wypieków drożdżowych). Taka technologia wymusza na początku znaczne wydłużenie procesu przygotowania zaczynu, bowiem kiszenie zakwasu wymaga około 3–dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty