czwartek, 25 maja 2017

Przepis na miękkie pierniczki

Najlepszy przepis na pierniczki świąteczne, które są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale miękkie od razu po upieczeniu. Nie potrzebują leżakowania. U mnie bez polewy , ale i tak były smaczne.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga zapachy kuchni. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie.

To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie, nie muszą leżakować. Teraz kilka słów o pierniczkach. Ogólnie próbowałam sporo przepisów, ale a to jedne wychodziły za twarde, a to niezbyt smaczne, w końcu trafiłam na dwa idealne przepisy.


Jeden z nich chcę Wam dziś przedstawić. Nie muszą leżakować tak jak inne. Na każdą okazję - Wigilię Szkolną czy do pracy, dla dzieci i znajomych.

W zależności od tego jak grube będą nasze pierniczki i jak długo będą pieczone, wyjdą po upieczeniu miękkie lub twardsze. Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika.


Wałkować na stolnicy na grubość - mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około - minut w temperaturze 1- 180ºC. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, rozwałkuj ciasto na stolnicy na grubość około mm. Wykrawaj foremkami ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Zachowaj między nimi odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia pierniczki nieco urosną. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 1stopni na około minut. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii miękkie pierniczki.


Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Gotowe ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem, podziel na porcje i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach (podczas pieczenia będą stopniowo rosnąć).


Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około min w temperaturze 1stopni.

Lukier: białko połączyć z cukrem pudrem w misce tak aby nie było grudek a lukier miał lekko gęstą konsystencje i polukrować ostudzone pierniczki. Włącz palnik na średnią moc i wykonując okrężne, powolne ruchy zrób brązowy karmel – ważne aby nie mieszać łyżką (im cukier bardziej się skarmelizuje, tym pierniczki będą ciemniejsze). Poznaj przepis na miękkie pierniczki – idealne do kosztowania od razu po upieczeniu! Miękkie pierniczki rozpływają się w ustach.


Możesz je ozdobić słodką polewą z lukru lub czekolady, a także użyć dowolnej posypki. Specjalnie na życzenie jednej z moich czytelniczek dziś przepis na miękkie pierniczki :) Takie od razu do zjedzenia przy kawie. Po inne korzenne wypieki zapraszam Was do Świątecznego spisu ciast.


PIERNIKI OD RAZU MIĘKKIE - NAJLEPSZY PRZEPIS NA PIERNIKI BEZ LEŻAKOWANIA - takie pierniki robię w moim domu od lat :) po wystygnięciu nie robią się twarde dl. Podczas leżakowania ciasto nabiera aromatu i odpowiedniej konsystencji. Aby pierniczki były miękkie przygotowane ciasto powinno leżeć w chłodnym miejscu przez kilka tygodni, aby sfermentowało. Zgodnie ze zwyczajem ciasto na pierniczki wigilijne powinno się przygotować tuż po Andrzejkach.


Chcąc przygotować miękkie pierniczki bez konieczności czekania, należy nieco zmodyfikować tradycyjny przepis. Takie pierniczki można również śmiało zawiesić na choice. Sprawdzony przepis na pierniki nie zawsze szykuje się tylko i wyłącznie z miodem. Ja często dodaję również zwykły cukier, dzięki któremu pierniczki są chrupiące.


Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Nie trzeba ich odkładać, by zmiękły, od razu nadają się do jedzenia! Pyszne, miękkie, bardzo korzenne.


Dostałam go kiedyś od dziewczyny z sieci, zwanej Potworową Mamą(pozdrawiam serdecznie). To był mój pierwszy przepis i pozostałam mu wierna do dzisiaj, bo są to tak pyszne i miękkie pierniki, że znikają w mgnieniu oka, a ja musze co chwilę piec kolejne partie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty